Türkiye çapında lezzetine doyum olmayan çileği ile ünlü Menemen’in Emiralem Mahallesi son yıllarda bir başka özelliğiyle de ön plana çıktı: Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi.
Kırmızı bayraklı merkez ve...
Türkiye çapında lezzetine doyum olmayan çileği ile ünlü Menemen’in Emiralem Mahallesi son yıllarda bir başka özelliğiyle de ön plana çıktı: Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi.
Kırmızı bayraklı merkez ve de bu merkezin başında projesini yapan, gündüzünü gecesine katarak merkezin gelişmesi için çaba harcayan güçlü bir kadın: Dilek Aksoy.
Emiralem’i bilir misiniz? Eskiden belediyesi olan 150 yıllık yerleşim şimdilerde Büyükşehir’e bağlı. Osmanlı çileği ile ünlü Emiralem’in köklü bir tarihçesi var. Yamanlar Dağı’nın kuzey tarafında bulunan bölge “Hasırcıyıkıklığı” mevkiine, Karaosmanoğulları’na mensup “ Mirali” adında olan bir derebeyinin mahiyeti ile beraber gelerek Manastır, Tıtılı ve Tepecik bölgelerinde bulunan diğer komşu olan aşiretlerle birlikte 1380 yılında adı geçen beyin etrafında toplanarak teşkilatlı bir köy kurdukları ve bu beyin ismine uygun olarak da “Miralem ” zamanla “Emiralem “isminin verildiği tarihçede geçiyor. Köyün kuruluş zamanı 14. ve 15. yüzyılları içinde. Köyde 1531 yılı tahririnde 65 hane ve 20 bekâr vergi mükellefi kayıtlıymış. 1927 - 1928 İzmir Vilayeti Salnamesi’nde ise Emiralem’e 511 nüfus ve 262 hane ile kayıtlı.1940-1950 civarında köy yeni yerine taşınır ve demiryolu ile kara yolu arasında hızla gelişmeye başlar ve Emiralem yeni yerinin avantajı ile büyüyerek önce bucak, sonrasında ise belediye olur. 1992’de belediye olan Emiralem’de bu süreç 2009’a kadar sürdü. Niye uzun uzun Emiralem’den söz ettin diyenlere bugün bu mahallede kırmızı bayraklı bir engelsiz yaşam merkezi var. Ve de bu merkezin başında projesini yapan, gündüzünü gecesine katarak merkezin gelişmesi için çaba harcayan güçlü bir kadın Dilek Aksoy. Aksoy Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un eşi. Neredeyse tüm zamanını kadınlara, çocuklara, engellilere ayırıyor. Öncelikle merkezin öyküsünü öğreniyorum Aksoy’dan. “120 yıllık bir bina burası. Uzun yıllar ilkokul olarak kullanılmış. Emiralem belediye binası olmuş. Belediye kapandıktan sonra ilkokul ya da okul yapmak isteyenler olmuş ama ruhsat sorunu yaşamışlar. Dilek Aksoy’a kulak veriyoruz:
Eşimle beraber engellilere bir yaşam alanı arayışındaydık. Belediye çalışanlarımız gecesini gündüzüne kattı. Pazar demedi, akşam demedi, gece demedi. Zor koşullarda, sıkıntılı bir süreçte bu görmüş olduğunuz kampüsü birlikte yarattılar. Bu noktada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in değerli eşi Neptün Hanım çok ciddi anlamda destek verdi. Daha yaşanabilir, daha modern, daha çağdaş bir kent haline getirmek için bu bir domino taşıydı. Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi iteklemiş oldu. Buraya çocuklar anneleri ile geliyorlar. Çocuğu olan kadının sosyalleşmesi çocuğunu güvenli bir yere bırakmasına bağlı. Ana binada hem kadınlara hem de çocuklara yönelik eğitimler var. Okul çağı çocukları için drama, resim, satranç, basketbol ve resim kurslarımız var. Ayrıca 3-6 yaş için çocuk oyun odamız var. Alanında uzman öğretmenlerimiz ile birlikteler. Masa tenisimiz var hem çocuklar, hem gençler, hem de personel oynuyorlar. Tüm hizmetlerimiz ücretsiz. Menemen’de üç bine yakın engelli var. Hemen hemen hepsi evlerine hapsolmuş durumdayken şimdi çıktılar. Atölye çalışmalarımız var. Kadını hem üretimde hem de sosyal hayatta var edebilmeyi amaç edindik. Biz bu projede merkezimizi engellilere özgü değil eşitlik ilkesi kapsamında eşit erişilebilir bir merkez olarak düzenledik. Yani engelli erişimine uygun hale getirdik. Bu merkezde tabi ki de önceliğimiz engelli birey ve ailesi, yani annesi, kardeşi. Merkezimizde engelli bireyler için en uygun model olan kaynaştırma odaklı çalışılmaktadır. Bütün hizmetlerimiz kaynaştırma biçimindedir”
“Ya Mor Mutfak ?”
“Mor mutfak unlu mamuller atölyemizde kadınlarımıza yaklaşık 1,5 ay süren bir eğitim veriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Menemen Belediyesi’nin ortaklığı ile İBB Meslek Fabrikası öğreticileri eğitimi haftada iki gün veriyor. Ayrıca Menemen Belediyesi öğreticisi de haftada iki gün eğitim vermekte. Aynı zamanda genetiği değişmemiş ata buğdayları olan karakılçık, siyaz, kavılca, saz çavdarı gibi unlardan ekşi maya ekmek üretiyoruz. Erişte üretiyoruz. Unlu mamuller üretiyoruz. Sebze püreli erişteler üretiyoruz. Sağlıklı beslenme ve kadın girişimciliğini özendirici çalışmalarımız var. Ülkemizde kadına verilen rollerin artık değişmesi gerekiyor. Kadın evde yemek yapar, temizlik yapar, çocuğuna bakar konumdan çıkmalı. 8 Mart kadın haftasında bir hafta süren etkinliklerimiz olacak. Kadının iş hayatına katılması yönünde çalışmalarımıza hız vereceğiz. Kadın güçlenirse toplum güçlenir. Sağlıklı toplum için sağlıklı kadın. Kadının sadece üretmesi değil kişiliği ile eğitimi ile kadın kimlikli bir birey olmalı, o nedenle kadınlara yönelik grup çalışmalarımız var. Engelli bireyi olan ailelere yönelik grup çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Biliyorsunuz ki Menemen tarım şehri, tarımı destekliyoruz, köylerden göç olmasın istiyoruz. O nedenle eşim köyde yaşayan çocukların eğitimi için taşıma işini düzenledi. Yine kadınlarımız için köylerimize gidiyoruz özellikle kadın sağlığı ve sağlıklı beslenme konusunda toplantılar yapıyoruz. Klasik beyaz un odaklı beslenmeye alternatiflerimizle ürünlerimizle zorlamak istiyoruz. Kadınların değişimi ve gelişimi için pozitif ayrımcılık yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle kooperatifleşme çalışmalarımız var”
Dilek Aksoy bir Yörük gelini. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü’nden mezun. 10 yıl süreyle İzmir Adliyesi’nde bilirkişi olarak çalıştı. Aynı zamanda hem aile terapisti, hem de ergen danışmanı. Yerel yönetim seçimlerinden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU kadrosundan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Projeler Dairesi, Engelli Hizmetleri Şubesi tarafından Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi’nde görevlendirildi. Sosyal sorumluluk projelerini yürütüyor, mesleğinin gereği dezavantajlı kesimlerle çalışıyor. Yıllarca kadın danışmanlığı yaptı. “Ne kadar eğitimli, ne kadar farkında olursanız o kadar başarılı olursunuz. Kadınlara farkındalık yaratma amacımız var” diyor Aksoy. Menemen Belediyesi’nin hayat verdiği Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi, yemyeşil bir doğanın içinde, herkesin faydalanabileceği, bir çok alanda hizmet veren bir merkez olmuş. Verilen emeği, gösterilen özveriyi ve düşünülen detayları takdir etmemek elde değil. Nefis çilekli tatlıları, güzel sunumları ve güleryüzlü personeli ile Engelsiz Çilek Kafe’nin tatlarını denemez, o güzelim Emiralem havasında kahvaltı yapmazsanız çok şey kaçırmış olursunuz. Emiralem’de her Nisan ayında Çilek Festivali yapılıyor.
Eşinin politikaya girmesine nasıl baktı acaba?
“Eşimle 17-18 li yaşlardan itibaren birlikteyiz. Evimizde hep siyaset vardı. Eşimin siyasete girmesine önce sıcak bakamadım, çocuklara ve ailemize zaman ayıramayacak endişesi ile. Ancak karar verdikten sonra tüm gücümle yanında oldum. Eşim Menemen için çok güzel işler yapıyor, Menemen’ in vizyonu değişiyor. Serdar’ın hayata bakışı, demokrasi kültürü, entelektüel yapısı ile çok iyi bir belediye başkanı olacağına inanıyorum”
“Bu sevgiyi nasıl diri tuttunuz?”
“Biz 20 yılı aşkın süredir birlikteyiz. Öncelikle iyi bir arkadaş ve dost olduk. Sevgimizi besledik. Birbirimizi hep anlamaya çalıştık. Birbirimiz ile samimi, içten bir ilişki kurduk. Kişisel değişimlerimize izin verdik, hem birey olarak var olduk, hem de eş olduk. “
Aksoy ailesi Emiralem’de doğanın içinde çocukları, kedileri, köpekleri ile yaşıyor. Ekolojik bir yaşam kısacası. Aile hiçbir zaman AVM yi tercih eden bir aile olmamış. Dilek Aksoy resimler yapmayı ve kitap okumayı seviyor. Psikoloji ve metafizik konulu kitaplar ilgisini çekiyor. Eşi gerilim filmlerini sevdiği için birlikte seyrediyorlar filmi. Zaman buldukça sporunu yapmayı da ihmal etmiyor. Çok gezen bir aile. Yeni yerler görmeyi ve keşfetmeyi seviyorlar.