Türkiye’de herhangi bir kurumun, işletmenin 20-25 yıl ayakta kalabilmesi bile mucize. Bu kadar gelgitlerin yaşandığı, her 5 yılda bir yeniden çıkış yollarının arandığı ülkemizde hem insan kaynağını yö...
Türkiye’de herhangi bir kurumun, işletmenin 20-25 yıl ayakta kalabilmesi bile mucize. Bu kadar gelgitlerin yaşandığı, her 5 yılda bir yeniden çıkış yollarının arandığı ülkemizde hem insan kaynağını yönetmek hem de geleceğe güvenli adımlarla ilerlemek bu ekonomik şartlarda gerçekten ciddi bir disiplin işi.
2011 yılında, üniversiteden mezun olalı henüz bir ay gibi bir süre geçmişken tanışma fırsatı bulduğum ve gazeteciliğin profesyonel dünyasına adım attığım Ege Telgraf Gazetesi 63 yaşına bastı. 63, birçok kişi için iki ayrı rakamdan ibaret olsa da aslında bu iki rakamdan çok daha fazlasını ifade ediyor.
Geçen 63 yıllık yayın hayatında kent, Ege Bölgesi ve Türkiye’nin birçok tarihi olayına tanıklık eden Ege Telgraf, aynı zamanda İzmir’de gazetecilik pratiğinin en iyi uygulandığı yerlerden biri oldu.
Mesleğe yeni adım atan deneyimsiz gazetecilerin bu işe yıllarını vermiş usta isimlerle mesleğini icra ettiği Ege Telgraf, merhum Can Suphandağlı’nın da defalarca dediği gibi ‘okul’ misyonunu her zaman yerine getirdi, mesleğe onlarca isim kazandırdı. İzmir basının zor zamanlardan geçtiği günlerde gazeteci meslektaşlarımızın sığınacağı bir yer oldu.
Günümüzde ticari olarak ayakta kalma mücadelesi verip ilke ve mesleki etikten taviz vermemeyi başaran az sayıdaki kurumdan biri Ege Telgraf. Gazetecilere alan açıldığında neler başarabileceğini gösteren Ege Telgraf’ın 63. yaşı kutlu olsun. İyi ki doğdun Ege Telgraf, iyi ki varsın!
MEDYADAKİ KAN KAYBI SÜRÜYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gazete ve dergi sayısı, 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 6, azalarak 4 bin 460 oldu. Bu yayınların yüzde 53,6'sını dergiler oluşturdu.
Gazete ve dergilerin tirajı, 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 7,2 azaldı. Türkiye'de 2021 yılında yayınlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 925 milyon 56 bin 17 oldu. Bu tirajın yüzde 95,3'ünü gazeteler oluşturdu.
Gazetelerin yüzde 28,2'si haftalık, yüzde 27,2'si haftada 2-6 gün arası, yüzde 19,5'i aylık olarak yayımlandı. Dergilerin ise yüzde 21,6'sı 3 aylık, yüzde 21,4'ü aylık, yüzde 17,1'i altı aylık olarak yayımlandı. Gazetelerin yıllık tirajının yüzde 88,3'ünü günlük, yüzde 7,8'ini haftada 2-6 gün arası, yüzde 2,5'ini haftalık olarak yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yıllık tirajının yüzde 65,7'sini aylık, yüzde 11,7'sini 3 aylık, yüzde 8,7'ini 2 aylık, yüzde 4,4'ünü haftalık yayımlanan dergiler oluşturdu.
Dijitalleşmenin öneminin her geçen gün daha da farkına varıldığı günümüzde basılı yayınların geleceği hep tartışmalı oldu. Biz meslek profesyonellerine düşen, halkın haber alma hakkının koruyucuları olarak yeni fırsat ve imkanları değerlendirerek işimizin dijital dönüşüm yolculuğunda kendimizi de geliştirmek.