Kira tespit davası açmadan önce ihtarname çekilmesi zorunlu mudur?

İhtarname çekilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, yargılama yoluna gidilmeksizin, ihtarnamedeki hususların karşı tarafça dava açılmaksızın kabul edilebilme ihtimali nedeniyle, ihtar çekilmesi önerilmektedir.
Kira dönemi içinde açılacak tespit davasının mevcut dönem için belirlenmesi isteniyorsa, bu durumda kira dönemi başlangıcından en az 30 gün önce eline geçecek şekilde kiracıya ihtarname çekilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde, kira tespiti bir sonraki dönem için karara bağlanır.

Kira tespit davası ne zaman açılır?

Kira tespit davası her zaman açılabilir. Ancak, belirlenecek yeni bedelin yeni kira döneminde geçerli olması isteniyorsa; birinci yöntem, tespit davasının yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce açılmasıdır. İkinci yöntem ise yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce davalıya yeni rakam belirlenerek kira bedelinin tespiti için dava açılacağına ilişkin ihtarname tebliğ edilmesidir. 
Kira sözleşmesinde artırım oranı belirlenmiş ise, ihtar gerekmeksizin kira dönemi sonuna kadar dava açılabilir.

Kira tespit davasını kim açabilir?

Malik, intifa hakkı sahibi veya malikin yetkilendirdiği kişi kiraya veren olmuşsa, bu şahıs davayı açabilir. Taşınmaz üzerinde paylı mülkiyet varsa her paydaş kendi payı oranında açabilir. Miras yoluyla intikal etmiş ve elbirliği mülkiyet ilişkisi arsa, birlikte dava açılması veya davaya katılmaları gerekmektedir.

Kira tespit davasının davalısı kimdir?

Kira sözleşmesinin tarafı olan kiracı veya kiracılar aleyhine açılır. Kiracı gerçek kişi olabildiği gibi, tüzel kişi de olabilir.
 
Kira tespiti davası açılması koşulları nelerdir?

1. Taraflar arasında bir kira sözleşmesi bulunmalıdır
2. Tarafların bu davayı açmasında hukuki yararları olmalıdır.
3. Arabuluculuk başvurusu yapılmış ve sonuçlandırılmış olmalıdır.

Yeni kira bedelini taraflar sözleşmede serbestçe belirleyebilirler mi?

6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde bu konu düzenlenmiştir. 
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında "tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim" oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Kira sözleşmesinde artış oranı belirlenmediyse durum nasıldır?

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa kira bedeli, bir önceki kira yılının "tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim" oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir
İzleyen yazımızda farklı soruların yanıtları sürecektir.