Erteleme, hepimizin bize zarar verdiğini bildiğimiz halde sıklıkla yaptığımız şeyleri ifade eder. Kişi o an kendini sabote ettiğinin farkında değildir. Kişinin kendini sabote eden davranışları hayatta...
Erteleme, hepimizin bize zarar verdiğini bildiğimiz halde sıklıkla yaptığımız şeyleri ifade eder. Kişi o an kendini sabote ettiğinin farkında değildir. Kişinin kendini sabote eden davranışları hayatta en büyük engeli haline gelir. Kişi eğer kendini erteleyen davranışlarının farkında olmaz ve onları ihmal etmeye devam ederse kendi yeteneklerine olan güvenini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalır ve bu da zamanla özgüven sorunu yaratır.
Ertelemenin birçok şekli vardır. İlişkilerde en sık görülen erteleme şekli kişinin kendi ihtiyaçlarını feda etmesidir. İlişkilerinde karşısındakini memnun etmeye çalışan insanlar sürekli sevdiklerini destelemek ve onlar için yoğun enerji harcamaktan yorgun düşerler. Memnun etmek ve memnun etmekten yorun düşmek arasında fark vardır. İlişkide karşı tarafı memnun etmenin tek yolunun bu olduğunu kendini inandırmış kişi kendi kimliğinden uzaklaşarak giderek kendini tüketmeye başlar. Bu yüzden kişinin ilişkide kendini sabote eden davranış kalıplarını ve bu davranışları tetikleyen şeylerin ne olduğunun farkında olması önemlidir. Kişi ancak kendini sabote eden davranışlarına farkındalık kazanırsa farklı davranmaya yönelik bir istek duymaya başlar.
Kişinin ilişkilerde gösterdiği kendine sabote etme davranışına örnek olarak, kişinin kendini yatıştırmasında yaşadığı zorlanmaları verebiliriz. Özellikle yaşanan bir travma sonrası açığa çıkan bu tarz kendini sabote etme eylemi, geçmişte yaşadığımız olayları tetikleyen bir durum yaşadığımızda o durumlara verilen tepkilerle kendini yeniden ortaya çıkarır. Burada kişinin kendi sinir sisteminin davranışları üzerinde etkisinin farkında olması bu davranışların kendisini nasıl hissettirdiğini bilmesi ve güvende hissetmesi için kendisinin neye ihtiyacı olduğunun farkında olması daha sağlıklı ve daha istikrarlı bir tutum sergilemesi açısından önemlidir. İlişkilerimizde bizi geliştirecek davranışlarımızın farkında olup daha olgun tepkiler vermemiz için bizi tetikleyen şeylere nasıl yanıt verdiğimizin farkında olmak iyi bir başlangıç olacaktır. Özellikle sosyal veya duygusal ilişkilerimizde kullandığımız bu kendimizi sabote etme davranışımızın nedeni kişinin kendini koruma altına almak istemesidir. Eğer sizinde ilişkinizde, kendine sabote eden bir partneriniz varsa; ona karşı sabırlı ve anlayışlı davranmak onu güvende hissettirecektir.
Erteleme döngüsünden çıkmanın en iyi yolu, öncelikle kişinin kendisini seçmesidir. Günlük yaşamımızda küçük değişiklikler yapmak ve yaptığımız bu değişiklikler karşısında nasıl hissettiğimizin farkına olmak, kendimize karşı daha derin bir sevgi beslememize neden olacaktır. Kendimizi nasıl sabote ettiğimizin farkına varıp kendimizi sabote eden davranışlarımızı değiştirmeye başladığımızda kendini sevmeyi seçecek ve çevremizdekileri kapasitemizde artacaktır.