Hayatın her döneminde farklı fizyolojik olaylar yaşayan kadınların beslenmesi oldukça önemlidir. Birey bu dönemlerde doğru beslenme yollarını bilir ona göre yaşanırsa sağlık durumunun iyileşmesiyle be...
Hayatın her döneminde farklı fizyolojik olaylar yaşayan kadınların beslenmesi oldukça önemlidir. Birey bu dönemlerde doğru beslenme yollarını bilir ona göre yaşanırsa sağlık durumunun iyileşmesiyle beraber yaşam kalitesi de artar.
Ergenlik dönemi: Bu dönemde menstrüasyon döneminin başlaması ile birlikte demir minerali ihtiyaçlarında artış görülmektedir. Bu dönemde demirden zengin organ etleri, kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelerin beslenmede yer alması önemlidir. Demirin biyoyararlılığını artırmak içinse besinlerin yanında C vitamininden zengin domates, biber gibi besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Birey psikolojik olarak çevresini ve kendini büyüdüğüne inandırmak ister. Psikolojik sorunlar bireyin yeme davranışlarını etkiler ve yeme bozukluğu görülebilir. Bu psikolojik sorunların zayıflığın moda haline gelmesi de önemli rol oynar. Anoreksiya Nervoza ve Bulimiya Nervoza görülen bozukluklardandır. Birey kendini şişman görerek yemek yemek isterken kendini engeller veya istediği kadar yemek yer fakat daha sonra tüm yediklerini kusar. Böyle bir durumda diyetisyen ve psikolog ile çalışılması önerilmektedir.
Premenstrual sendrom (PMS): Adet döneminden 1 hafta önce oluşan ruhsal ve fizyolojik değişimlerdir. Adet döneminden 10 gün önce bel ağrısı, kabızlık-ishal, aşırı yemek yeme ihtiyacı, ciltte akne oluşumu, kramplar, gerginlik, depresyon, baş ağrısı, kilo artışı görülebilir. Bu dönemde yaşanan sorunların nedenleri arasında vitamin-mineral eksiklikleri, hormon değişiklileri ve psikolojik nedenler etkili olmaktadır. Bu dönemde östrojen hormonunun azalmasıyla beraber kan şekerinde düşüşler gözlenir ve tatlı krizleri baş gösterir. Aynı zamanda bu dönemde magnezyum ve çinko minerallerinin eksiklikleri de bu etkileri yapmaktadır. Bu nedenle magnezyumdan zengin kakao, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, muz ve çinkodan zengin kas etleri, yumurta, deniz ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Gebelik-emziklilikte: İki dönemde hem anne hem bebek için oldukça önemlidir. Anne adayının bebeğinin gelişimi için ve ilerleyen dönemlerde kendisi sağlık sorunları yaşamamak için bu iki dönemde de beslenmesine çok dikkat etmelidir. Gebelik döneminde 9-12 kg alınması normaldir. Emziklilik döneminde de süt arttırmaya yönelik bir beslenme stili benimsemelidir.
Menapoz döneminde:Yumurtalıktan salgılanan hormonların azalması ile beraber doğurganlık döneminin sona erdiği dönemdir. Bu dönem genelde 48 – 55 yaşlarında görülür ve östrojen hormunun azalmasıyla şişmanlık, kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları, bel çevresinde yağlanma gibi sorunları getirir. Stres, aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı bu dönemi olumsuz etkileyen faktörlerdir. Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin tüketilmesi ise kemik kaybı ve yaşlanmanın önlenebilmesi için önemli bir yer tutar.
Polikistik Over sendormu (PCOS): Üreme dönemindeki kadınlarda görülen hormonal bir bozukluktur. Son zamanlarda adet düzensizliği, şişkinlik, ciltte sivilcelenme, kan şekerinizde-kan lipidlerinizde değişmelerden ve tüylenmeden şikâyetçi iseniz PCOS adayısınız demektir. Bu durumda insülin direnci, obezite ve bölgesel yağlanma da gelişebilir. Yapılan araştırmalar vücut ağırlığında ki yüzde 5-7 kaybın bile belirtileri azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.