Bu hafta sizlere katıldığım çok özel bir etkinlikten bahsedeceğim. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin, 10. durağı olan Efes Kültür Yolu Festivali İzmir’deydi.

Festivalin kalbi İzmir Kültür Sanat Fabrikası’ydı

 Efes Kültür Yolu Festivali’nin ana üssü, Nisan ayında açılan İzmir Kültür Sanat Fabrikası oldu. 140 yıllık tarihi ile endüstri mirasının önemli öğelerinden biri olan İzmir Alsancak Tekel Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen aslına uygun restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak yeniden hayat bulmuştu. 17 dönümlük bir arazi içinde 9 bin metrekarelik açık alan ve yeşil alanı olan, 20 bin metrekare kapalı alana sahip İzmir Kültür Sanat Fabrikası Efes Kültür Yolu Festivali’nin en özel etkinliklerine, açık hava konserlerine, söyleşilere ve sergilere ev sahipliği yaptı.

Muhteşem dönüşüm

Yıllardır atıl olarak bekleyen,yıkılmaya yüz tutmuş, biz İzmirliler’in Tekel fabrikasının depo alanı olarak bildiği alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük projesiyle harika bir yere dönüştü. İzmir’e çok büyük değer katan İzmir Kültür Sanat Fabrikası birbirinden farklı kültür ve sanat aktivitelerinin yapıldığı bir merkez haline geldi. Ben de bir İzmirli olarak kentimize kazandırdığı böylesi bir değer için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ediyorum.

sanat

İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’ndan konser

Ağustos ayında Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali’yle başlayan festival maratonunun İzmir durağında, İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu sahne aldı. İzmirli müzik eğitmeni Orçun Berrakçay’ın 2013 yılında kurduğu İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT), otizmli çocukların müzikle sosyal yaşama kazandırılmasını hedefliyor.  Hepsini yürekten kutluyorum.

Festivalde iki dev isim

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi Türkan Şoray-Ediz Hun söyleşisi ve Ali Congun, Okan Cabalar ve Large L Stand Up Gösterilerinin yanı sıra Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi gösterisine de ev sahipliği yaptı.

İzmir’e çağdaş sanat çıkarması: “Uzak/Yakın”

Türkiye’deki güncel sanat üretimini erişilebilir kılarak geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflerken, bir yandan da güncel sanatın dijital arşivini tutmayı misyon edinen Kolekta’nın, yeni sergiler dizisi ‘Uzak Yakın’ ile İzmir’de ilk kez Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluştu. ‘Uzak Yakın Sergileri’, çağdaş sanat alanında üretim yapan sanatçıların erişilebilirliğini ve etkileşimini güçlendirmek için İstanbul dışına taşan sanat platformlarına bir yenisi olarak ekleniyor. Uzak Yakın Sergileri Vol.I İzmir, çağdaş sanat alanında üretim yapan 100’e yakın sanatçının eserlerinden oluşan bir seçkiyle İzmir’de sanatseverlerle buluştu.

Uzak Yakın Sergisi’nde çözüm ortağı olarak yer aldığım Ali Kerem Bilge çok önemli başarılara imza atmış bir isim. Eşi İdil Bilge ile festivalin bundan sonraki durağı Antalya Kültür Yolu Festivali’nde olacaklar. Siz de etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye “ https://efes.kulturyolufestivalleri.com” adresinden ulaşılabilirsiniz.

skoop

SKOOP “Yaşam İçin Elele” mottosuyla, Sürdürülebilir toplumsal fayda için çalışmalarına devam ediyor

“Yaşam İçin Elele” mottosuyla 2021 yılında kurulan bir sosyal kooperatif olan SKOOP, iklim ve çevre konularında projeler geliştirmeyi, bu konularda toplumsal bilinç ve farkındalığını artıracak, bununla birlikte özellikle genç kuşakların erken yaşta sosyal girişimcilik ve kooperatifçilik konularında gelişmelerine katkı sağlayacak iş birliklerini hedefine alarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Merve Arkas’ın sahibi olduğu Monreve Grubu’nun restoran zincirlerinden Montiano Restoran’daki etkinlikte buluştuk.

skop-yasam-el-ele

Atık yönetiminden, geri dönüşüme dikkat çekmek amacı ile Casa di Denim markası; masa dekorasyon ve pet kıyafetlerinden oluşturduğu tamamen sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm esaslı koleksiyonu Skoop çevre ve iklim projeleri için, Çevre Dostu İşyeri farkındalık ağına katılan Leandra markasının, altın ve gümüş madalya ödüllü, onarıcı tarım uygulamalarıyla üretilen zeytin yağları ise Skoop Çevre Dostu ürünleri etiketi ile satışı sunuldu.

pakize-1

SKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli, Cumhuriyetin 100. Yılı kutlayarak başladığı konuşmasında, kooperatifin projeleri hakkında bilgi verdi. Her etkinliklerinde mutlak çevreye duyarlı olmak karbon ayak izimizi ortadan kaldıracak çözümler ve sürdürülebilirlik esası ile ilerlediklerini anlatan Başkan Nişli, Montiano Restoran’ı temsilen Kurumsal İletişim Sorumlusu Yasemin Toprak Alpaydın’a, Casa Di Denim markasının sahibi Gamze Akay’a ve Leandra yağlarının sahibi Nesli Lara Güner ‘e Ege Orman Vakfı fidan bağışları ile teşekkür etti. Başkan Işıl Nişli ve ekibinin bu projede emeği büyük, hepsini kutluyorum.