Diyet ve diyetisyen denildiği zaman çoğu kişinin aklına kilo verme, yaz diyetleri, gelinlik diyetleri, detoks programları, smoothie içecekler, hazırlanan programlar gelse de diyetisyenlerin çok daha a...
Diyet ve diyetisyen denildiği zaman çoğu kişinin aklına kilo verme, yaz diyetleri, gelinlik diyetleri, detoks programları, smoothie içecekler, hazırlanan programlar gelse de diyetisyenlerin çok daha ayrıntılı bir meslek hayatı vardır.
Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.
Bu bölümü bitirmiş kişi istediği alanda uzmanlaşabildiği gibi sadece zayıflama programları değil hastalıklarda diyet planları, kilo alma programları, çocuklarda beslenme, sporcularda beslenme, kurumsal beslenme danışmanlığı, anne ve bebek beslenmesi gibi birçok alanda da destek verebilecek yeterliliğe sahiptir. Ve bu eğitimini diyetisyenler üniversitelerin en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık okunuyorsa 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak beslenme ve diyetetik lisans diploması ile diyetisyen unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişilerdir. İsteyen kişiler yüksek lisans, doktora gibi programları tamamlayarak akademik olarak da kendilerini geliştirebilirler.
Hangi alanda beslenme desteği almak isterseniz isteyin mutlaka diyetinizi diyetisyenden aldığınıza emin olun. Çünkü bizler aldığımız eğitimlerle sizlerin sağlığını önemsiyoruz ve bu işi yapmaya kalkan birçok niteliksiz kişiye, sosyal medya paylaşımlarına karşı hem sizleri hem de mesleğimizi korumaya çalışıyoruz.
Her yıl kutlanan 6 Haziran Diyetisyenler Günü’nün bu sene daha farkında olarak geçmesi dileği ile..
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan