Akciğerler solunum sisteminin en önemli organlarından biridir ve alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Yani kanın tüm vücudumuza temiz oksijen dağıtmasını sağlamaktadır. Akciğer sağlığ...
Akciğerler solunum sisteminin en önemli organlarından biridir ve alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Yani kanın tüm vücudumuza temiz oksijen dağıtmasını sağlamaktadır. Akciğer sağlığınızı korumak için tüketilmesi gereken besinleri mutlaka alışveriş sepetinize eklemelisiniz.
Sarımsak: Sarımsak vücutta ki antioksidan glutatyonun üretimini arttırmaktadır. Ruslar 18.yy’da grip ve boğmaca tedavisinde sarımsağı kullanmıştır. İçeriğindeki kuersetin ve siyanidin biyoflavonoidleri enfeksiyonları önler. Boğaz enfeksiyonlarında sarımsağın penisilinden daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra içinde bulunan alisin kimyasalı ile akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Alisin kimyasalı akciğerlerdeki mukusu temizlemektedir.
Zencefil: Mezapotamya'da bulunan toprak levhalarda zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden birinin zencefil olduğu günümüzde de çalışmalarla kanıtlanmıştır. Akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye destek bir besindir. Taze zencefil veya toz zencefil olarak, çorba, salata, yoğurt veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Gebelerin kullanırken kendi uzmanlarına danışması gerekmektedir.
Okaliptüs: Okaliptüs, doğal antibiyotiklerden biridir. Uçucu yağlar açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu yağlar akciğer hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Okaliptüs yağında bulunan uçucu yağlar, akciğer enfeksiyonlarına karşı savaşarak tıkanıklığı açar ve kan akışını arttırır. Çayını içebileceğiniz gibi evde buhurdanlığa damlatacağınız okaliptüs uçucu yağı da daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
Kekik: İçerdiği eterli uçucu yağlar, göğüs tıkanıklığına karşı etkilidir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabına karşıdır. Anti bakteriyel özelliği sayesinde bakteri oluşumunu önlemektedir. Bronşit ve astım belirtilerini gideren kekik çayı, balgamsöktürücü özellikte gösterir.
Keçiboynuzu: Sağlıklı bir akciğer için toksinlerden arınmış olması çok önemlidir. Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan detoks etkili bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi olabileceği düşünülen keçiboynuzu su ile kaynatılarak tüketilebilir. Çalışmalar, astım ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşme sürecinde de faydalı olduğunu göstermektedir.
Zerdeçal: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. antioksidan ve anti-enflamatuar özelliği ile zerdeçal akciğer hücrelerindeki oksijen radikalini temizlemede etkili olmaktadır. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırabileceği için anne adayları için riskli bir baharattır.
Üzüm çekirdeği: İçeriğindeki resveratrol maddesi serbest radikallerle savaşarak akciğerleri koruyucu özelliği vardır. Üzüm, çekirdeği çiğneyerek veya öğütülerek tüketilmelidir.
Akciğerleri güçlendiren smoothie
1 adet siyah havuç
1-2 dal kereviz sapı
2-3 yemek kaşığı yoğurt
Fındık büyüklüğünde zencefil
1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği
Yarım limon suyu
Yapılışı: Tüm malzemeleri su ile blendırdan geçirin ve taze taze tüketin.