Yeni yılın ilk haftasından hepinize güzel enerjilerle dolu bir merhaba…
Çoğu insanın kilo vermekte zorlandığı tek alan, yüzleri ve gıdıları. Düzenli egzersiz yaptığınız zaman aslında yüzünüzü daha iyi bir forma sokabilirsiniz. Bu hafta yeni yıl ile birlikte istedim ki yüz yogası yaparken ayrıntılı kaslarımız neler onları da öğrenelim… Konumuz: Boyun ve gıdı kasları!
BOYNUN GENEL ÖZELLİKLERİ
Boyun, baş ile gövdenin birbirine bağlanmasında köprü görevi görür. Mandibula ile klavikula arasında bulunur, başı gövdeye bağlamakla birlikle hayati fonksiyona sahip çok sayıda yapı içerir. Boyun anatomisi karmaşık yapısıyla vücuttaki en karmaşık bölgelerdendir ve barındırdığı çokça doku ve organ ile insan fizyolojisinin gerektirdiği işlevi yürütmektedir. Bulundurduğu yapılar ile yemek, konuşmak, nefes almak, beyin ve omurganın desteklenmesi, metabolizma düzenlenmesi ve başın dolaşım giriş-çıkışında sorumluluk sahibidir.
BOYNUN YAPISI VE FONKSİYONLARI:
Boyun, çok basit bir şekilde baş ile vücudun geri kalanı arasında bir bağlantı olarak tanımlanabilir. Proksimal özofagus, trakea, tiroid bezi ve paratiroid bezlerine ev sahipliği yapar. Beyne ve başa kan akışı için kanallar sağlar, kafayı destekler ve ona göre hareket ettirir ve sinir sinyallerini beyinden vücudun geri kalanına iletir. Vücudun birçok farklı düzlemi ve bölmesi olan karmaşık bir parçasıdır.
Boyun, tiroid bezi, paratiroid bezler, trakea ve proksimal özofagus gibi yapılara sahiptir. İçerisinden başa ve beyne kan akışını sağlayan damarlar geçer. Başın hareketini sağlar ve beyinden genel sinirsel komutları da vücuda iletir. Yani boyun çok fonksiyonlu karmaşık bir yapıdır.
Boyun, 2 üçgenden oluşur: Bu üçgenlerde kendi içinde bölümlere ayrılır. Boyun ön üçgeni, trigonum musculare, trigonum submentale, trigonum submandibulare, trigonum caroticum olmak üzere dörde bölünür. Tiroid bezi, paratiroid bezler, larinks, trakea ve hyoid altı kaslar trigonum musculare’de bulunurken, gl. submandibulare ise trigonum submandibulare’de yer alır. Boyun arka üçgeni ise trigonum occipitale ve trigonum supraclaviculare olarak ikiye ayrılır.
BOYUN KASLARI (SERVİKAL KASLAR):
M. sternocleidomastoideus:
Sternum ve clavicula’dan başlar, temporal kemiğin proc. mastoideus’unda sonlanır.
Çift taraflı çalıştığında başa fleksiyon yaptırır.
Tek taraflı çalıştığında başı eğer ve rotasyon yaptırır.
accessorius tarafından innerve edilir.
M. scalenus anterior ve M. scalenus medius:
Birinci kosta’da sonlanırlar.
Plexus brachialis ve A. Subclavia bu iki kasın arasından geçer ve basıya uğrarsa Torasik Outlet Sendromu (Torasik Çıkış Sendromu) oluşabilir.
M. scalenus posteior:
İkinci kosta’da sonlanan tek kastır.
Hiyoid Üstü Kaslar:
M. digastricus
Venter anterior n. mandibularis, venter posterior ise n. facialis tarafından inerve edilir.
M. stylohyoideus
N. facialis tarafından uyarılan tek hiyoid kastır.
M. mylohyoideus
Ağız boşluğunun tabanını yapan esas kastır.
N. mandibularis tarafından inerve edilir.
M. geniohyoideus
C1 spinal sinir tarafından inerve edilir.
Hiyoid Altı Kaslar:
M. sternohyoideus
M. sternothyroideus
M. thyrohyoideus
Ansa cervicalis tarafından inerve edilmeyen tek hiyoid altı kastır.
M. omohyoideus
Boyun arka üçgenini ikiye ayırır.
GIDI ERİTME EGZERSİZLERİ NELER?
Daha genç görünmenizi sağlayacak ve gıdınızın erimesine fırsat tanıyacak 10 egzersizi sizinle paylaşıyoruz.
1- Çene kaldırma, çene, boğaz ve boyun dahil olmak üzere yüz kaslarının çoğunun çalışmasına ve esnemesine yardımcı olur. Ancak bu egzersizi yaparken dudaklar dışında başka bir yüz kası kullanmadığınızdan emin olun. Çenenizi öne ve arkaya ittirin ve bunu en az 10 kez tekrarlayın.
2- Kafanızı arkaya yatırın ve çenenizi ileri itin. Böylece gıdınız daha gergin bir hal alıyor. Bunu en az 10 kez tekrarlayın.
3- Boynu çevirmek çene ve boyun kaslarınızı kullanmaya yardımcı olur; aynı zamanda uykuyu teşvik etmek ve stresi azaltmak için de etkili bir egzersizdir. Başınızla tam bir dairesel dönüş yapın. Omurganızı her zaman dik ve omuzlarınızı aşağıda tutmayı unutmayın. Üç-dört dakika boyunca hem saat yönünde hem de saat yönünün tersi yönde tekrarlayın.
4- Dudaklarınızı hafifçe yuvarlak olarak açın ve ileri uzatın. Bu hareket yanak kaslarınızın sarkıklığını azaltmaya yardımcı olur. Bir balık ifadesi yüzünüzde oluşacak; ardından rahatlayın ve tekrarlayın.
5- Çenenizin altına yumruğunuzu koyun ve çenenizi açıp kapatın.
6- Olabildiğince geniş gülümseyin ve yanaklarınızı gözlerinize doğru kaldırın. Yanak kaslarınızdaki gerginliğini hissedeceksiniz. Bu egzersizi daha iyi bir kaldırma için gözlerinizi kapatarak yapabilirsiniz.
7- Yanaklarınızdan birini hava ile doldurun ve gargara yapar gibi havayı bir yanaktan diğerine aktarın. Bir dakika devam edin ve rahatlayın.
8- Kulağa ne kadar garip gelse de sakız çiğnemek yüz yağını azaltmanın en basit ve etkili yollarından biri. Tekrar tekrar sakız çiğnediğinizde, yüz ve çene kaslarınız çalışır ve fazla yağları uzak tutarsınız.
9- Dilinizi yuvarlayın ve ağzınızdan olabildiğince ileri uzatın. Aynı hareketi yukarı doğru da tekrarlayın, dilinizi buruna doğru uzatın.
10- Çenenizin altına bir tenis topu yerleştirin. Derinizi topa bastırarak çenenizi aşağı doğru hareket ettirin. Görünür sonuçları elde etmek için 25-30 tekrar yapın.
Sevgilerimle…
Yeni bir seni karşılamaya hazır mısın?