Yakınlık, ilişkilerde çiftleri kendilerine o ilişkide bağlı tutan, önemli bir rol oynayan bir histir. Yakınlığın değişik türleri vardır; giziksel yakınlık, duygusal yakınlık, entellektüel yakınlık, ruhsal yakınlık gibi...

Söz konusu romantik bir ilişki olduğu duygusal ve fiziksel yakınlığın olmaması o ilişkide kişiyi diğerine bağlı hissettirmez. Duygusal yakınlık, kişinin iç dünyasında olup bitenleri diğeri ile paylaşabilmesi ilişkiye dair istek ve ihtiyaçları konuşabilmesidir. Kişi, diğerine iç dünyasını açabilmesi için güven duyması şarttır, o yüzden duygusal yakınlığın temeli güvene dayanır. Duygusal olarak güven hissetmediğimiz kişilere sadece romantik ilişkilerde değil, her türlü ikili ilişkide kendimizi diğerine açamayız. 

Diğeri ise fiziksel yakınlıktır. Fiziksel yakınlık, fiziksel yakınlığa giden her türlü temastır. Seksin içindeki her şey öpüşme, sarılma, kucaklaşma vs... 
İlişkilerde yakınlığın temeli her ne kadar duygusal ve fiziksel yakınlıkta olsa entellektüel yakınlıkta çiftlerin ihtiyacı olan yakınlık türlerinden biridir. Entellektüel yakınlık, diğeri ile fikir ve görüşlerimizi konuşabilme ihtiyacıdır. Aynı fikirde olmasakta diğerinin bakış açısına kendimizi açabilmeyi gerektirir. 
Önemli bir yakınlık türü var ki ruhsal yakınlık... Değerler, ahlak ve inançlar üzerinden aynı görüşe sahip olmayı içerir ki bazı insanlar için bu yakınlık türü bazen ilişkiyi diğeri ile başlatma nedeni de olabilir. 

Cherly Fraser, yakınlığı şöyle tanımlamıştır. "Gerçek samimiyet, diğer tarafından derinden bilinme duygusudur. Tanınmak, sırlarını paylaşmak, kendinle ilgili iyi ve kötü yanlarını ortaya çıkarabilmektir. Derin samimi bir ilişkide, karşımızdakinin sizi ne olursa olsun seveceğine güvenmeyi öğrenirsiniz. Zayıf noktalarınızı, korkularınızı, mükemmel olmayan taraflarınızı gizlmeye ihtiyaç duuymazsınız. Samimi bir ilişkide karanlık ve aydınlık taraflarınızla görünmekten çekinmezsiniz ve asla rol yapmak zorunda kalmazsınız." 

Evet, her ilişki gökyüzündeki hava olayları gibi değişkendir. Bazen ilişki iklimimiz sert, bazen sıcak bazende ılımlıdır ama aradaki sert hava olayları ilişkinin ilerlemesine engel oluyorsa; burada yakınlık kendine yer bulamaz. Çatışmayı kötü yönetmek, bireysel streslerimizi yönetemeyip ilişkiye fazlası ile yansıtmak, yaşadığımız iletişim sorunları yakınlığın en büyük katilleridir. Yakınlığın önündeki bu engelleri aşmayı hedeflemiş iki kişi aralarında gerçek bir yakın bağ kurmak istiyorsa bu zor olan engelleri aşabilmeleri elbette mümkün. Yakın bir ilişki kurmak, ilişkisel ihtiyçlarımızıda karşılaycağı için ilişkide karşılıklı doyumlu hale gelecektir. 

Sevgilerle…