Ebeveyn tutum ve davranışlarının çocukların gelişimi üzerindeki etkisi kaçınılmaz bir gerçek. Bir gerçek var ki çocuklar, ebeveynlerinin duygu ve düşüncelerini içseleştirip ve modeller. Bu yüzden daha önceki yazılarımda da yer verdiğim gibi en işlevsel ebeveynlik modeli ailedeki bütün üyelerin kendilerini birey olarak hissedebileceği demokratik ebeveyn tutumudur.

YKS sınavına giren gençleri önümüzdeki günlerde bekleyen zorlu tercih sürecinde, ebeveynlerin çocuklarının yanında nasıl bir tutum sergileyip onlara nasıl eşlik edecekleri çok büyük önem arz etmektedir. Bu önem üzerinden bugünki yazımda buna yer vermek istiyorum. 

Öncelikle YKS sınavı çocuğunuzun hangi mesleği seçip nasıl bir kariyer inşaa edeceğini belirleyen bir alan yeterlilik sınavıdır. Bu sınav sonucunda çocuklar bir puan alacak ve alacakları puana göre tercihler yapacaktır. Bu sınav sonucunda 2 ya da 4 yıllık bölümlere tercih yapabilecek olan çocuklar, hangi üniversiteye ve hangi bölüme gireceklerini belirlemiş olacaktır. Sınav sonucunda açıklanacak olan puanına göre çocuklar, tercih klavuzunda adeta bütün hayatını yön verecek önemli bir karar verecektir. 

Bu süreçte ebeveynlere tıpki sınava hazırlık sürecinde olduğu gibi tercih sürecinde de önemli görevler düşmektedir. Bu süreci çocuklarının istek ve ihtiyaçları ile ilgili bilgi sahibi olan veliler daha avantajlı atlatacağını belirtmekte fayda var. Çocuğunu tanıyan veliler, çocuğunun hayallerini, merakını, ilgi alanını ve hangi mesleğe yönelmek istediği hakkında bilgi sahibidir ama bu bilgiye sahip olmayan veliler öncelikle çocuğu çok iyi dinleyip anlamaları çok büyük önem arz etmektedir. Her çocuğun biricik olduğu ilkesinden yola çıkarak çocukların sahip olduğu yetenek ve ilgi alanının ne olduğunu keşfetmek bilmiyorsak çocuğa sormak önemlidir. Bu süreçte yapılabilecek en büyük hata çocuğa kendi kaygınızı veya beklentinizi yükleyip onları baskı altında tutmaktır. Çocukların anne ve babalarını memnun etmek için istemediği tercihler yapmasını istemeyiz bu yüzden veliler öncelikle kendi kaygıları ile baş etmeyi öğrenmeleri gerekir. Çocukların tüm yaşamını belirleyecek olan meslek seçiminin çocuğun nasıl bir hayatı olacağını belirleyen müthiş öneme sahip olduğu bilincinde onlara bu süreçte destekleyici bir şekilde eşlik etmek önemlidir. 

Bilmediğiniz konularda açık olun ve çocuğunuza hadi gel bunu bir araştıralım, gidip öğrenelim ya da beraber ne yapabiliriz bakalım gibi iş birliğine davet eden tutum ve yaklaşım içinde olmanız önemlidir. Bildiğiniz gibi iyi bir puan almak başarılı olmak için yeterli değildir o puanla en iyi tercihi yapmakta önemlidir. Bu yüzden bu işte iyi olan rehberlik ve psikolojik danışmanlardan profesyonel destek almanız bu süreci daha stressiz geçirmenizi sağlayacaktır. 
Ebeveyn olarak çocuğun taleplerini doğru okuyup çocuğun tsaleplerine uygun kendi imkanlarımızı açıklamak, bu imkanlar doğrultusunda en olası seçenekleri değerlendirmek hem veliyi hem de çocuğu mutlu edecektir. 

Herkese yüz güldüren sonuçlar alması dileğiyle... 

Sevgiler.