İnsan yaşamında en önemli iki konu gündemde yerini koruyor. Birisi petrol diğeri ise su. Su petrolün önüne geçmeye başladı. Türkiye’de şehirlerde musluk sularının içilebilir olmaması, damacana su satı...
İnsan yaşamında en önemli iki konu gündemde yerini koruyor. Birisi petrol diğeri ise su. Su petrolün önüne geçmeye başladı. Türkiye’de şehirlerde musluk sularının içilebilir olmaması, damacana su satışları rakamlarından anlaşılıyor. Ayrıca Türkiye içilebilir musluk suyu açısından en tehlikeli 187 ülke arasında yer alıyor. Bunun sonucu olarak ise ülkemizde kişi başı 149 litre ambalajlı su tüketilmesi gösteriliyor...
Dünya genelinde su kaynakları hızla azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 2030 yılında her 10 kişiden 4 kişisi suya erişiminin olmayacağı öngörülüyor. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Cape Town, 2018 yılında dünyada içme suyu tükenen ilk kent olarak tarihe geçti. Su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve kuraklıklar nedeniyle giderek tükenmesinin yanı sıra, su kirliliği de en önemli problemlerden arasında bulunuyor...
Özellikle kimyasal atıkların çokluğu ve beşeri faktörlerin neden olduğu kirlilik nedeniyle su kalitesinin azalması, dünyanın pek çok şehrinde musluktan akan suyunun içilememesine neden oluyor. ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC)’nin verilerini analiz eden Online PR Ajansı B2Press, 244 ülkenin musluk suyu kalitesini inceledi. Çalışmaya göre, 244 ülkeden 187’si güvenli olmayan musluk suyuna sahip iken yalnızca 57 ülke geçer not aldı. Türkiye ise, güvenli musluk suyuna sahip olmayan ülkeler listesinde yer alıyor…
İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda gibi gelişmiş ülkeler, içilebilir suyuyla öne çıkıyor. Musluktan akan içme suyunun en kötü olduğu ülkelerin başında Bangladeş, Hindistan, Çin ve Endonezya yer alıyor. Musluk suyunun en temiz olduğu ülkeler ise şöyle sıralanıyor: İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Finlandiya. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinde yaklaşık 840 bin kişi, kirli sudan hastalanıp hayatını kaybediyor. Dünyada en çok su kirliliği olan ülkeler arasında Çin, ABD, Hindistan, Japonya ve Almanya bulunuyor…
Türkiye’de kişi başı 149 litre ambalajlı su tüketiliyor. Dünya genelinde çeşme suyu içilememesi birçok araştırmaya konu oluyor. Tapp Water platformunun açıklamış olduğu verileri derleyen B2Press, sadece 2019 yılında dünyada 680 milyon hanenin ambalajlı su tükettiğini belirtiyor. Bu rakam yılda 391 milyar litre yani dakikada yaklaşık 1 milyon ambalajlı su tüketiliyor…
Plastik su şişesi kullanımının ise 2022 yılında 450 milyar litreye ulaşması bekleniyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nden alınan verileri de aktaran B2Press, Türkiye’de 2018 yılında yıllık kişi başı 68 litre pet ve cam, 81 litre damacana olmak üzere toplam 149 litre düzeylerinde olduğunu belirtiyor. Söz konusu tüketim rakamları ise kişi başı yılda 136 adet yarım litrelik pet ve dört adet de damacana suya denk geliyor…
Türkiye’de, İzmir’de üç gün su kesilmesi halk arasında uyuz hastalıklarının bir anda patlamasına neden oldu. Türkiye’de kişi başına düşen temiz su yaklaşık 1.520 metreküp olarak ölçülüyor. Ancak 2030 yılında Türkiye nüfusunun 100 milyon olmasıyla kişi başına temiz su miktarı 1.100 metreküpe düşeceği öngörülüyor. Türkiye de su fakiri olma yolunda hızla ilerliyor…