Hükümetin kamu kurum ve kuruluşlarında tasarruf sağlamak amacıyla yayınladığı Tasarruf Genelgesi’nin yankıları devam ediyor. “Tasarruf ve Verimlilik” ismiyle uygulanmaya başlanan ekonomik paketi değerlendirenler, deyim yerindeyse karpuz gibi ikiye ayrılmış durumda. Kimileri bu paketi hükümetin muhalefetin ipini elinde tutmak için attığı bir adımı olarak değerlendirirken kimileri ise mevcut ekonomi tabloda bu sürece girilmesinin zaruri olduğu görüşünde. Hal ne olursa olsun karar verildi ve yavaş yavaş da olsa uygulanmaya başlandı. İzmir’de konuyla ilgili pek çok eleştiri yankılanıyor. İlk olarak Seferihisar’ın 14 yıldır yaptığı Tohum Takas Şenliği’ne izin çıkmaması kentte şaşkınlığa neden oldu. Öğrendik ki Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de adaylık sürecinde vatandaşa verdiği proje sözlerinin onaylanmayacağı derdinde… Bunlar ilk örnekler olabilir ama son olmayacaklarına adım gibi eminim. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta tasarruf edip etmemek değil; bu kararları hakkaniyetle vermek. Liyakat ve çıkarlar gözetmeksizin atılacak adımlar gerçekten yararlı olacaksa memleketin geleceğine tabii ki katkı koyacaktır. Fakat aksi bir durum, kutupları günden güne büyüyen ve derinleşen siyaseti daha da soğutmaya devam edecektir. Son sözü ilk önce söylediysek biraz da yerelin kamu hizmetlerinin sunumunda ve toplumsal refahın sağlanması sırasında ne gibi tasarruflarda bulunabileceğini konuşmak istiyorum. Sınırlı kaynaklar, artan talepler biliyoruz ki yerel yönetimleri mali açıdan daha verimli olmaya zorluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın da bu noktada oldukça hassas olduğu anlaşılıyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde belediyeye bağlı iştiraklerin yöneticilerini toplayan Tugay’ın onlara tasarruf ve verimlilik konusunda direktifler verdiği kamuoyuna yansıdı. 

Tugay’ın isteklerinin başında enerji verimliliği geldiği biliniyor. Enerji verimliliği nasıl mı sağlanıyor?

Belediye binalarında enerji verimliliği sağlayan LED aydınlatma sistemleri kullanılması, enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir. Kamu binalarının izolasyonunun iyileştirilmesi ve enerji verimli ısıtma-soğutma sistemlerinin kullanılması, enerji tüketimini düşürerek tasarruf sağlar. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, uzun vadede enerji maliyetlerini düşürür ve sürdürülebilirlik sağlar.

Bir diğer konu ise dijitalleşme ve teknoloji kullanımı olsa gerek… Şahsen ben, geçmiş başkan Tunç Soyer’in bu noktada zaten geçtiğimiz dönem oldukça çok çalışma yaptığı düşüncesindeyim. Hatta bir ara sadece dijitale yatırım yaptığı konusunda oldukça eleştirilmişti. Fakat bir noktada dijitalleşme çok önemli. Belediyelerin sunduğu hizmetlerin dijital platformlara taşınması, kağıt kullanımını ve fiziksel iş gücü gereksinimini azaltarak maliyetleri düşürür. Büyük veri analitiği kullanarak kaynakların daha verimli yönetilmesi, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırır ve israfı önler. Elde imkan da var, o zaman bu başlık ta-mam.
Atık yönetimi ve kompost… Başkan Cemil Tugay’ın seçim vaatlerinden… Göreve gelir gelmez bu noktada talimat verdiği ancak bazı aksaklıklar olduğu duyumunu aldık, bakalım… Tasarruf aslında sadece bu noktalardan edilmez, bence ilk başta bilinç gerekir. Ancak hizmetten de hele de yerel hizmetten ne kadar tasarruf edilir, yorumu size kalsın…