Varsa yoksa Süper Lig, yok efendim bilmem ne. VAR, AVAR, çizgi, tekrar, oynat, yaygara derken. Bir de Hakem Akademisi çıktı başımıza, gereksiz. Boşa yatırım, zaman kaybı. Güzel Sanatlar Akademisi ile BESYO Spor Akademisi mesela. Yetenek sınavıyla öğrenci kabul eder. Barajı geçemezsen, okulun yüzünü göremezsin. Peki hakemlik akademisi onun da kısaltması olması gerek. HAKAK olsun, nereye göre öğrenci seçecek. İyi hakem olduğunu, olacağını nasıl anlayacaklar. Hakemlik de bir sanattır, meziyettir, kabiliyettir. İstediğin kadar slayt aktar, video izlet, kuralları yalattır hap yap yuttur. Sonuç? Sahada belli olur her şey. Psikolojik testlerden geçirildi mi, anlık karar verme yeteneği nasıl, futbolu biliyor mu, hakemliğe yatkınlığı nasıl ? Bunu dersle filan anlatamazsın. Olursa da internetten, yüz yüze olmayan tıp öğrencisinin anatomiyi ekranda görmesi gibi. Canlısını, kadavrasını görmedikten sonra, olmaz, yetişemez. Bu da aynı. Hakemlik Akademisi gibi boş işlerle uğraşacağınıza. Bir fikrim var. +1 evlatlarımız için lig düzenleyin, maçı da +1'li hakemler yönetsin. Biraz cesur olun. Ayağın yere basıyor, nefes alıyorsun, aklında fazlasıyla yerinde, yok illa rahat batacak, sıfırcılarda. Oysa +1'liler öyle mi ya. Onlar ki. 'Sıfır'ı tüketenlerden, hayatı boş yaşayanlardan, farkında bile olmayanlardan. Çok daha sempatiktir, empati yaparlar, şefkatli ve de merhametlidirler. Bu böyle biline. İstiyorum ve de bekliyorum.

SEDAT KIZMAZ HAKEM OLDU

Malumunuz engellilerin bir günü var, onlara engel olanların her günü. Haksızlık, adaletsizlik bu. Binlercesinden canım ülkemden sadece iki örnek vereceğim. Mersin'den ve İzmir'den. Mersin Futbol İl Hakem Kurulu'nca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Down Sendromlu Futsal Milli Takımımızın onuru, gururu sporcumuz Sedat Kızmaz'a anlamlı jest yapıldı. Toroslar Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Özdemir, İHK Başkanı Mehmet Güven, Hakem Atama sorumlusu Ali Adıgüzel ile Toroslar Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Özdemir öncülük yaptı. +1'li Sedat Kızmaz'a Akdenizgücü - İdmanyurdu 1925 maçına çıkardılar Kızmaz'ı. Sahaya çıktı Sedat elini topu aldı, bir yürüyüşü var ki, tam hakem. Arkasında bilinçli sporcular, hakemler. Seyircileri selamlattı, tokalaştı sporcularla, yazı tura atışı yaptı ve sembolik başlama vuruşunu yaptı. Harika tablo oldu. Gerçeği de olmalı. Sedat'ın içine hakemlik girdi bir kere, bırakamaz. Yol açın. +1'li evlatlarımızın her işin üstesinden geliyor. Hakemliği mi yapamayacak ? Çok da abartmayalım hakemliği. Atom parçalanmıyor sonuçta. Ben inanıyorum, hem oynarlar, kavga filan da çıkmaz, hem de doğru dürüst hakemlik yaparlar. Sporun tam içinden gelen, sporcu kıymeti bilen sevgili bakanım Osman Aşkın Bak'tan istirham ediyorum. Bu işi siz halledersiniz.

HASAN ŞATAY KARS DOĞUMLU

Eklem romatizması sonucu 4 yaşında görme yetisini kaybetti. 27 yaşında gol kralı oldu, Milli sporcumuz. Türkiye Görme Engelli B1 Futbol Milli Takımı ve İzmir Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübü'nün golcüsü Hasan kardeşim. Verilen fırsat ve de ilgi sayesinde de. İlk milli maçına 2014'de Japonya'da çıktı, 2017'de Avrupa Şampiyonası'nın gol kralı, 2018 Dünya Kupası'nda da turnuvanın en iyi takımında seçildi. Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu Hasan Şatay kardeşim, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde memur. . Goalboll ve satrancı zevkle oynuyor. 1994 Kars doğumlu Hasan, İzmir'de harikalar yaratıyor. Gördüğü ilk 4 yıla ait bir görsel hafızası olmayan, maç nedir hatırlamayan Hasan Şatay, şimdi golleri sıralıyor, harikalar yaratıyor. 6 yaşında İzmir'e geldiler. Sporcu dostu Mehmet Sait Başdaş başkanım, her daim destek veriyor, Allah razı olsun. Sedatların Hasanların Başdaşların Bakların sayısı artmalı ki. Spor hak ettiği yeri bulsun. Bir gün mutlaka, umarım sanıyorum inşallah. Hayat adına süper lig denen, yer değil sadece. İyi bakın şu aleme, görürsünüz. Ama önce gönül gözü şart...