TÜGİD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel ve TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Melih Sebastien Durmuş ile Çeşme Altın Yunus’ta sanayicilerin yaşadıkları zorluklar, çalışan işçilerinin asgari geçim ücretlerinin artı...
TÜGİD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel ve TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Melih Sebastien Durmuş ile Çeşme Altın Yunus’ta sanayicilerin yaşadıkları zorluklar, çalışan işçilerinin asgari geçim ücretlerinin artırılması ve işçilerinin mutluluğu, sanayi de iş veriminin artırılması için sanayici elini taşın altına koyacağı konusunda bir sohbet yapıyorum. Başkan Nilüfer Çevikel açık yüreklilikle konuştu. Söylediklerinin noktasına virgülüne dokunmadan yazmak istedim…
Nilüfer Başkanım, mal temininde zorlanıyor musunuz?
-Başkan Nilüfer Çevikel: “Kolayı herkes yapar. Biz sanayicilerin yaşanan tüm zorluklara rağmen, üretme, istihdam yaratma ve ihracat yapma çabasını sürdürmek zorundayız. Bunun sürdürülebilir olması için üretimin önündeki engel ve yüklerin kalkmasını beklerken, yeni engeller konulmaması gerektiğini istiyoruz. BDDK Kararı üretici ve ihracatçıyı sıkıntıya sokacaktır.”
Kurlardaki oynaklığın, üreticinin en büyük gider kalemlerinden olan enerji ve hammadde fiyatlarında kaçınılmaz bir yükselişe neden olduğunu hatırlatan Çevikel, “Halen devam eden tedarik zincirindeki bozulmalar, lojistik maliyetlerindeki artışlar, hammadde teminindeki problemlerin olumsuz etkilerine rağmen kararlılıkla üretim yapmaya devam ediyoruz. Ekonomi yönetimi, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmayı kontrol altına alabilmek için bir dizi uygulamayı yürürlüğe koyuyor. Son olarak (BDDK) Türk Lirası kredi kullanımı için döviz varlığı sınırı getirmesi oldu. Buna göre 15 milyon TL üzerinde döviz varlığı olan şirketler, kredi kullanamayacak. 15 milyonun altında olanlar ise bu oranı aşmama sözü verecek. Birçok etkenlerden ötürü zaten sıkıntıda olan ihracatçı firmalar bu karardan olumsuz etkilenecekler. Çünkü ihracat yapabilmek için aramalı kullanan firmalar mecburen döviz bulundurmak zorunda. Günümüzde işletme sermayesi kullanan ya da ihracat için TL kredi kullanmadan iş yapan şirket sayısı çok az. Alınan bu karar ise firmalara neredeyse döviz alımını yasaklar nitelikte olmuştur” dedi.
TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Başta enerji olmak üzere üretim maliyetlerinin, kur dalgalanmalarının ve finansmana erişimin yarattığı olumsuzlukların yeni yatırımlar için de risk oluşturduğunu ve reel sektörün kararlarında belirleyici olduğunu söyledi. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat cephelerinde sürdürülebilir başarı için tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız” diyor…
Sanayinin en önemli girdilerinden olan elektrik fiyatlarındaki astronomik yükselişin, doğal olarak üretim bandından çıkan her üründe fiyat yükselmesi anlamına geldiğini kaydeden Nilüfer Çevikel, “Elektrikte dışa bağımlılıktan uzaklaşarak, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretmek için Sanayicinin kendi elektriğini üretmesi konusunda bakanlıklara sunduğumuz raporun dikkate alınması sevindiricidir. Güneş Enerji Santralleri (GES), sanayicilerimizin enerji ihtiyacını karşılayacağı gibi, oluşturulacak GES tarlalarında gerçekleştirilecek olan yenilenebilir enerji üretimi aynı zamanda yeşil dönüşüm yolcuğunun da önemli bir dinamo taşı olacak. Çevikel; “Yeni Asgari ücret, artışında işçimizin mutluluğu biz sanayicilerin mutluluğudur. İşçilerimiz ne kadar mutlu olursa kendisini işine daha çok verir. İşçilerimizin mutluluğu için bizim üstümüze düşen neyse yapacağız…”