Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan “Ülkeyi ve kenti marka olarak yukarı taşırsanız şirketlerin marka değerleri de artar “ diyor
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 1990 yı...
Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan “Ülkeyi ve kenti marka olarak yukarı taşırsanız şirketlerin marka değerleri de artar “ diyor
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 1990 yılında 47 genç sanayici ve işadamının bir araya gelerek kurdukları bir sivil toplum kuruluşu. Dernek topluma örnek ve öncü olma misyonu ile genç girişimcileri aynı çatı altında toplamak, onların birbirleri ile tanışarak kaynaşmalarına ve profesyonel deneyimlerini aktarmalarına yardımcı olmak ve toplumu çeşitli konularda aydınlatmak gibi amaçları çerçevesinde bir taraftan üyelerine yönelik faaliyetler diğer yandan da kamuoyuna dönük araştırma, inceleme, lobicilik ve benzer faaliyetleri yürütüyor. 600’ü aşkın üyenin yüzde 60’ı 22-45 yaş aralığında bulunmakta ve EGİAD küçük, orta ölçekli ve büyük işletmelerden oluşan 3 bin100’e yakın şirketi kapsayan ve yaklaşık 110 bin kişilik istihdam sağlayan bir üretim gücü. Üyelerinin çoğunluğunun yurtdışı ile ortaklık, dış ticaret ve benzeri şekillerde işbirlikleri bulunmakta. EGİAD’ın başında bugün Mustafa Aslan var. Ocak 2019 da görevi Aydın Buğra İlter’den alan Aslan ‘EGİAD30’ isimli çalışma grubuyla başkanlığa aday olmuş ve seçilmişti. Çok güzel projeleri vardı. Söylediklerinin hayata geçmeye başladığını görünce çaldım kapısını..
“Markalaşma ve Think Thank gibi projeler hızla ilerliyor”
“Evet. 2019 ikinci yarısında hızlandık. Markalaşma ya da markalaşamama zaten ilk konumuzdu. Bu konunun üzerine gittik. Zaman içerisinde önemi artan ve küresel pazarlarda güç sahibi olan küresel markalar, kendi ülkeleri için ekonomik anlamda birer zenginlik kaynağı haline gelmekte. Ülkemizin ekonomik anlamda kalkınması ve dış ticaret açığının kapatılabilmesi için katma değerli ve markalı ürünler üretilerek uluslararası pazarlara sunulması oldukça önemli. 13 Nisan’da Tunç Başkan’la işbirliği içinde uluslararası bir marka zirvesi yapıyoruz. Marka zirvesine giden yol da önemli toplantılar yaptık. ‘Markalaşma Yolunda Turquality’ gibi. Zirvede uluslararası markaların temsilcileri bizlerle olacak. Tunç Başkan’ın “İzmir’i marka şehir yapacağız” iddiasını destekliyoruz. Şehirlerin markalaşması şirketleri daha kolay marka yapar. Ülkeyi ve kenti marka olarak yukarı taşırsanız şirketlerin marka değerleri de artar. Yine bu çerçevede Valencia’ya bir gezi düzenliyoruz. Yerel yönetimle beraber mart ayında gerçekleştireceğiz bu gezimizi de.
Think Tank’a gelince.. EGİAD Think Tank; öncelikle İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin ve dolayısıyla ülkemizin daha güçlü, daha dinamik ve refah seviyesi daha yüksek bir hale getirilmesine yardımcı olmak için eldeki sorunlara çözümler önermeyi, geleceğe dair stratejiler belirlemeyi hedefleyen bir araştırma platformu. EGİAD Think Tank ilk olarak “Girişimcilik” konusunu gündeme aldı. Vizyonumuz “İzmir’in dünyanın ilk 20 girişimci şehri arasında yer alması” şeklinde belirlendi. Think Tank gelişmiş medeni ülkelerdeki düşünce kuruluşları. EGİAD üyeleri dış ticaretle iç içe. Burada eksik gördüğümüz nokta işin akademik yönü oldu. O dokunuşu sağlamak için raporlar düzenleteceğiz. Birikimli üyelerimizi bu şekilde taçlandırmak istiyoruz ki devletin bürokratlarının işi de kolaylaşsın”
“Ekonomik durumumuza güncel bir değerlendirme rica etsem”
“2019 yılı 2018 in dalgalanmasından etkilendi. Döviz piyasasının 2019 yılının hemen hemen tümünde yüksek volatilite ve oynaklıktan kurtulup belirli bir dengeye oturtulması özellikle yılın son aylarda bunu daha güçlü bir şekilde hissetmemiz 2019'u 2018'den daha iyi bitiriyor olmamıza imkan tanıdı. Ülkemiz ekonomisinin yüzde 0,9 büyümesi bizce küçülme eğiliminden kurtulduğumuzun bir göstergesi olarak yorumlanabilir ve 2020’nin tüm çeyreklerinde pozitif büyüme yaşamayı bekliyoruz. Ortalamanın altında yaşanan bir sıkıntı geride kaldı diyebilirim ancak ülkenin topyekün kalkınması, markalaşamama, eğitim konuları yine öncelikte. Her problemin altından eğitim çıkıyor”
“Faiz indirimini de destekliyorsunuz”
“ Merkez Bankası’nın dokunulmazlığı, özerkliği yıllardır benimseniş modellerdi. Artık uluslararası ticaret devreye girdiği için ülkeler silahlı kuvvetleriyle değil ticari politikalarıyla bir şeyler yapıyorlar. Amerika’da da faiz indirim oldu. Zaten dünyadaki merkez bankaları benzer davranışlar sergiliyorlar. Oyunun kuralları değişti denilebilir. Faiz indiriminin Türkiye’de uygulanmasını avantajlı durumları var. Ülkemizde markalaşamayan bir sanayi var ve çok düşük bir katma değer ile iş yapılıyor. Burada yüksek faiz politikası olmaz”
Mustafa Aslan 1980 İzmir doğumlu. 1998 yılında İzmir Amerikan Lisesi’ni, 2003 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünü ve 2007 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi MBA programını başarı ile tamamladı. Lise eğitiminin hemen ardından, 1998 yılında, babası Ayhan Aslan’ın kurucusu olduğu aile işinde finans yönetmeni olarak görev almaya başladı ve aynı işletmede 2000 yılında Deniz Satışları Müdürü görevini üstlendi. 2001 yılında, grup bünyesinde As-Mira Petrol Şirketi’ni kuran ve grubun deniz akaryakıt satışlarını bu yeni şirkete aktaran Aslan, 2010 yılında grubun Mali İşler Başkanlığı görevine getirildi. Aslan, 2017 yılında, yeni bir yapılanmaya giderek mevcut şirketlerini Asmira Group adı altında birleştirdi. Mustafa Aslan, denizcilik, lojistik, yatçılık, akaryakıt ve yiyecek-içecek sektörlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren Asmira Group’un CEO’su olarak görevini sürdürüyor. Ege Genç İş İnsanları Derneği’nden 12 arkadaşıyla kurdukları NAPPO Pizza zincir restoranların ortaklarından. Dr. Gonca Aslan ile evli ve Perla Su adlı bir kız çocuk sahibi. Aslan’la keyifli sohbete devam..
“Kadınların yeri de ayrı dernekte”
“Kadınlar nedeniyle adımızı Ege İş İnsanları Derneği olarak değiştirdik. Kadının iş gücüne katılım olanını artırmak istiyoruz. Bugün 11,5 milyon kadın parmak kaldırmıyor, İş dünyasına katılmak istemeyen kadın sayısı. Eğitime bağlı tabii ki. Biz, kadınlara ve kadınların iş hayatında olmasına önem veriyoruz ve bunun için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”
“Asgari ücret konusunda verdiğiniz demeç tepki çekti”
“Ama doğru. Asgari ücret yüzde15 arttı ve açlık sınırının altında. Ama işletmelere hançer saplanmış gibi oldu. İş insanı için yüksek bir maliyet. İşverenlerin SGK, İş-Kur ve vergi teşvikleri ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum”
“Kanal İstanbul tartışılıyor. Yakında İzmir Körfez Geçişi benzer bir tartışma odağına oturacak”
“Körfez geçişini destekliyorum. Gerekli bir yatırım. Büyük bir mesafeyi dolaşmaktan kurtulmuş olacağız”
Aslan ailesinin işi denizcilikle ilgili olunca denizi sevmemek mümkün değil. Gerek ülkemizde gerekse yurt dışında önemli marinalarda teknelere akaryakıt sağlayan şirket bu yıl yatçılığa da giriyor. Böylece uzun süredir yapamadığı deniz sporlarını da yapabilecek Aslan. Aile aynı zamanda topyekün müzisyen. Anne iyi piyano, baba iyi gitar çalıyor. Küçük Perla Su da ebeveynleri gibi her fırsatta piyanonun tuşlarında. Aile seyahat etmeyi de çok seviyor. Evde bol bol beraber aktivite . Sıkı durun evde televizyon ve bilgisayar yok. Kızları zamane çocuklarından farklı yetişiyor. Ne televizyonda çizgi film ne de ipad. Mustafa Aslan tarihi araştırma ve ekonomi kitapları okumayı seviyor. Lise yıllarında çaldığı gitar dahil tüm enstrümanlarını saklamış. Evin duvarlarında hikayeleri olan resimler güzel bir koleksiyon. Kıyafet dahil alışverişler eşte. “Şuradan gitarı alsanız da bir şarkı çalsanız ilk aklınıza ne gelir” dediğimde “Ele Güne Karşı / Mazhar Fuat Özkan” diye cevap veriyor.