Herkes sağlıklı ve ışıl ışıl parlayan bir cilde sahip olmayı arzular. Gençliğin sihri olarak bilinen bu özellik, zaman ve hayatın verdiği etkiyle azalmaya ve giderek yok olmaya başlar. Lekeler, sivilc...
Herkes sağlıklı ve ışıl ışıl parlayan bir cilde sahip olmayı arzular. Gençliğin sihri olarak bilinen bu özellik, zaman ve hayatın verdiği etkiyle azalmaya ve giderek yok olmaya başlar. Lekeler, sivilceler, bizi huzursuz eden kırışıklar ya da sarkmaların tamamen önüne geçilmese de cilt bakımında bazı noktalara dikkat edilerek azaltılabilir veya ertelenebilir.
Bugün sizler için medikal estetik içinde en bilinen yöntemlerden biri olan kimyasal peelingi anlatacağım…
Medikal estetik alanı içinde cilt problemleri ve sonrasında gelişen hasarların onarımında başarılı bir etkiye sahip olan peeling yöntemleri birçok kişinin vazgeçilmezi… Kuru cilt, ölü deri demektir. Ölü deriden cildi arındırmak, yenilik ve tazelik sağlar. Cilt yüzeyine uygulanan asitlerle, cildin kontrollü bir şekilde soyulması ve uyarılması işlemine kimyasal peeling adı verilir. Bu sayede ciltteki ölü tabaka uzaklaştırılır, cildin kan dolaşımı, hücre üretimi sağlanır ve kolajen doku canlandırılır.
Peki, bu yöntemin bize sağladığı yararlar nelerdir?
Sıkılığı artmış pürüzsüz bir cilt, akne veya izlerinde düzelme, güneş, yaşlılık, gebelik lekeleri ve çillerde kaybolma, güneşe bağlı yaşlanmada azalma, ince kırışıklıklarda azalma, yağ dağılımı salgısında düzenlenme, kuru, kepekli ciltte düzelme ve sağlıksız görünümde iyileşme ilk aklımıza gelenlerden…
Kimyasal peeling ile cildin epidermis denilen üst tabakası kimyasal bir ajanla soyulur. Bazal membran (epidermisin alt katmanı) uyarılarak cildin üst tabakasının yenilenmesini sağlar. Foto yaşlanmaya bağlı olan epidermal ve dermal hasarlar belirgin ölçüde azalmaktadır. Ortaya çıkan cilt daha parlak, daha canlı, daha renklidir ve kırışıklıkları azalmıştır. Kimyasal peeling yüzeysel, orta ve derin olarak 3 ayrı düzeyde sınıflandırılabilir. Yüzeysel olanlarında kullanılan meyve asitleri, cilde donuk görünüm veren ölü hücreleri temizleyerek sağlıklı hücrelerin yenilenmesini hızlandırır ve cildin canlanmasını sağlar. Alfa-beta peelingler daha çok akneye eğilimli hastalarda tercih edilir. Yüzeysel peelingler 2 haftada bir olacak şekilde 6-8 seans olarak planlanır. Her seansta cildin reaksiyonuna göre konsantrasyon ve peelingin ciltte kalış süresi attırılır. Orta peelinglerden en çok kullanılanı TCA peelingler olup işlemden sonra 3-7 gün ciltte kızarıklık ve soyulma nedeni ile önceden planlanarak uygulanmalıdır.
Son 6 ay içinde ağır akne tedavisi olanlar, ciltte aktif infeksiyon veya açık yara bulunması, (herpes, açık akne kisti, cilt iltihabı vb. gibi ) genel sağlık durumunun ve beslenmenin iyi olmayışı, hastanın gerçeklerle örtüşmeyen aşırı beklentisi, psikolojik ve beyinsel fonksiyonların stabil olmaması, hekim ve hasta arasında iyi bir iletişim kurulamaması durumlarında bu yöntemin uygulanması önerilmemektedir.
Her zaman söylediğim gibi, en değerli giysiniz cildinizdir… Onu koruyup kollamak sizlerin elinde… Peeling, basit bir işlem değildir. Mutlaka uzmanları tarafından yapılmalıdır…
Hepinize sağlıklı ve güzel haftalar dilerim…