Yaz sıcakları iyiden iyiye kendisini göstermeye başladı... Artan sıcaklıklara reaksiyon gösteren vücudumuz ise terleme yöntemiyle kendisini korumaya çalışıyor. Ne kadar pek çoğumuz rahatsız olsak da a...
Yaz sıcakları iyiden iyiye kendisini göstermeye başladı... Artan sıcaklıklara reaksiyon gösteren vücudumuz ise terleme yöntemiyle kendisini korumaya çalışıyor. Ne kadar pek çoğumuz rahatsız olsak da aslında terleme sağlıklı bir vücut tepkisidir. Ancak bunda da dikkatinizi çekmek isterim ki aşırı terleme ise normalinin aksine bir rahatsızlık sebebi olabilir. Koltuk altlarında oluşan aşırı terleme hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığımızı olumsuz etkiler. Aşırı alkol, kafein ve baharat tüketimi gibi yeme-içme alışkanlıklarımız terleme üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir. Obezite, diyabet, hipertiroidi, hormonal bozukluklar, enfeksiyon hastalıkları, granülomatöz hastalıklar, tüberküloz, ilaç-madde kullanımı, menopoz ve benzeri durumlarda aşırı terleme görülebilir. Günümüzde, kolaylıkla uygulanabilen botoks tedavisi sayesinde bu önemli sorunun üstesinden gelmek mümkün olabiliyor.
Bugün size aşırı terleme ile mücadelede başvurabileceğimiz formüller hakkında bilgiler vermek istiyorum... Öncelikle şunu öğrenelim: Aşırı terleme ya da bilimsel adıyla Hiperhidroz, vücudun dış ortama göre ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir tepki olan terlemenin, normalden fazla bir şekilde oraya çıkması durumudur.
Vücudumuzda en çok terleyen yerlerimizden biri ise koltukaltıdır. Primer yani belli bir hastalık sebebiyle olmayan terlemede, sempatik sinir sisteminin ve ter bezlerinin bölgesel olarak aşırı etkin olması durumu söz konusudur. Bu rahatsızlığı önlemede birden farklı yöntem uygulanmaktadır. Ameliyat, elektrik akımı, ilaç tedavileri, bazı solüsyon ve kremler koltukaltı terlemesinde başvurulan yöntemlerdendir. Lakin yan etkilerinin fazla olması ve yeterince etkili olmamaları sebebiyle bu yöntemler aşırı terlemede yetersiz kalabilir ve çoğunlukla tercih edilmezler. Botoks uygulaması, uygulanan bölgedeki sinir iletimini durdurarak ter oluşumuna neden olan kolinerjik sinirleri etkisiz hale getirir ve terin üretilip dışarıya atılmasını engeller.
Botoks, koltuk altı derisine yüzeysel olarak enjekte edilir. Lokal anestezi ile de uygulanabilecek olan bu yöntem ağrı ve acı vermez. Aşırı terleme rahatsızlığına sahip olan ve rahatsızlığının altında yatan başka bir hastalık olmadığından emin olunan kişilere uygulanır. Uygulanacak bölgede deri hastalığı varsa, gebelik, kas veya sinir hastalığı veya kanama problemi varsa Botoks uygulaması önerilmez.
Genelde 6 ay kadar etkili olan Botoks uygulaması, aşırı terleme tedavisinde kullanıldığında 1 yıla kadar etkisini devam ettirebilmektedir. Tekrarlanma sıklığı hastanın ihtiyacına göre, hekimin öngöreceği şekilde olmalıdır. Aşırı terleme durumu tekrar belirdiği takdirde, çoğunlukla en az 6 ay veya 1 yılın sonunda yinelenebilir. Özellikle koltuk altı terlemesi için yapılacak işlemler oldukça konforlu ve ağrısızdır. Uygulama sonrası herhangi bir yan etki görülmez.