Birçoğumuz biliyoruz ki geçmiş yüzyıllarda karşılaşılan ölümcül olabilen ve bireyin sonraki hayatını engelli olarak geçirmesine sebep olan hastalıkların, aşı denilen mucizevi önleyici ile etikleri eng...
Birçoğumuz biliyoruz ki geçmiş yüzyıllarda karşılaşılan ölümcül olabilen ve bireyin sonraki hayatını engelli olarak geçirmesine sebep olan hastalıkların, aşı denilen mucizevi önleyici ile etikleri engellenebilmektedir. Peki aşı nedir ve aşılama nasıl olmalıdır? Virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların hastalık yapma etkisinin ortadan kaldırılarak sağlıklı bireylere verilmesine aşılama denir. Böylelikle kişinin bu mikroorganizmalarla yeniden karşılaştığında savunma oluşturması ve hastalığı hafif geçirmesi ya da hiç geçirmemesi amaçlanır. Elbetteki her hastalığın bakteri ve virüsü farklı olduğu için aşı içerikleri de çeşitlilik göstermektedir. Aşının aslında görsel olarak da en hissedilen mucizesi polyo (çocuk felci) aşısıdır .Öyle ki yürüme engeline neden olan ve bacaklarda kas atrofisi ile giden kişinin hayat boyu aktivitelerini engelleyen çok ciddi bir hastalıktır çocuk felci. Bizlerden bir önceki nesilde çocuk felci sıklığı o kadar fazlayken aşılama sonrası şuanda ülkemizde çocuk felci yok denecek kadar azdır.
O AŞISI VAR MI?
Aşının öneminden biraz bahsettikten sonra aslında bugunkü konumuza geçmek isterim. Bugun sizlere ülkemizde sağlık bakanlığının aşılama takviminde olmayan 3 aşıdan bahsetmek istiyorum. Çoğumuzun bilmediği bu üç aşı; rotavirüs, menenjit ve HPV aşısı. Rotavirüs 5 ay ve 5 yaş arasında çocuklarda ciddi ishal, kusma ve ateşe neden olup dehidratasyon yani vücutta su kaybı ile ölümle sonuçlanabilecek bir tablo yaratan bir virüstür. Tüm dünyada ölüm oranı yüksek olan rotavirüs ishaline karşı aslında aşı bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa’da, Kanada ve ABD’de aşı takviminde yer alan rotavirüs aşısı ne yazık ki yüksek maliyetler yüzünden ülkemizde aşı takviminde yer almamaktadır. İkinci bir aşı olan menenjit aşısı; menenjit. Aslında halk arasında da çok bilinen menenjit sonrasında etkilerininde ne kadar ciddi olduğu bilinen beyin katmanlarının iltihabıdır. Aslında bana gelen her çocuk hastama yakaladığım anda menenjit aşısı var mı diye soruyorum. Menenjit aşısının aşı takvimi biraz yoğun ancak doğum yapan her annenin lütfen ama lütfen menenjit aşısını kendi çocuk uzmanına danışarak çocuğunun aşı takviminde olması gerektiğini hatırlatmak isterim.
Son olarak HPV (human papılloma virüs) aslında çoğu kadının bildiği rahim ağzı kanserine neden olan virüsün aşısının olduğunu biliyor muydunuz? Ya da hangi kanserin aşısı olduğunu duydunuz? Evet, mucize aslında HPV aşısı sonrası yüzde 99 olarak bu kanserden korunmuş oluyorsunuz. Peki HPV aşısı kimlere yapılmalı? ‘Kadınlara’ sesleri yükseliyor ama hayır. HPV aşısı 9-12 yaşına gelmiş her çocuğa uygulanmalı. Bu aşının etkin dönemi 9 ila 12 yaş. Peki, rahim ağzı kanseri diyoruz neden sadece kız çocukları değil? Elbetteki cinsel aktivite iki kişi arasında gerçekleştiği için kadınlarımızın kansere karşı önlemini alırken karşılarındaki partnerinde aşılanması virüsün taşınma ve bulaşmasını engellemektedir. Sonuç olarak bugun sizlere üç hastalığı önleyebilen üç aşıdan bahsettim.Gelişmiş ülkelerin bakanlık takviminde olan ama maalesef maddi koşullardan dolayı bizim ülkemizin takvimine giremeyen. Sağlık haklarının herkes için eşit olduğu bir dünya diliyorum ama lütfen bu üç aşıyı aklınızdan çıkarmayın uzmanlarınıza danışın. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.