Finlandiya bugünlerde çifte mutluluk yaşıyor. NATO’ya katılmanın ve insanlarının dünya içerisinde çok mutlu bir hayat sürmeleri konuşuluyor. NATO yolculuğuna birlikte çıkan İsveç ve Finlandiya, teröre...
Finlandiya bugünlerde çifte mutluluk yaşıyor. NATO’ya katılmanın ve insanlarının dünya içerisinde çok mutlu bir hayat sürmeleri konuşuluyor. NATO yolculuğuna birlikte çıkan İsveç ve Finlandiya, teröre karışmayan ülkesinde Türkiye’ye karşı teröre izin vermeyen Finlandiya, İsveç’i geride bırakıp NATO’ya katılmakta hızlı adım attı. Üyeliğinin onaylandığı. 4 Nisan 1949 yılında kurulan NATO’nun kuruluş yıl dönümünde, Finlandiya NATO’nun 31. üyesi oldu…
Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Finlandiya son 6 yılda olduğu gibi yine 2023'te de zirvede yer alırken, listenin diğer ilk 3 sıralamasını ise İskandinav ülkeler oluşturuyor. World Happiness Report yaptığı çalışmalarda değerlendirmeleri ülkelerin kişi başına düşen gelir, özgürlük, sağlık ve sosyal yardım imkanları, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü gibi kriterleri baz alındı...
1-Finlandiya, 2-Danimarka, 3-İzlanda, 4-İsrail, 5-Hollanda, 6-İsveç, 7-Norveç, 8-İsviçre, 9-Lüksemburg ve son olarak 10- Yeni Zelanda listelerde yerlerini aldılar. İlgi çekici diğer bir durum ise dünyanın en büyük 5 ekonomisi ilk 10'a bile giremedi. Dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD 15'inci, Almanya 16'ncı, Japonya 47'nci, Çin 64'üncü İngiltere ise 19'uncu sırada yer alırken, 6 basamak yükselen Türkiye ise 137 ülke arasında 106. sıraya yerleşti…
Peki, nedir bu Finlandiya’nın sırrı?
Öncelikle Finlandiyalıların mutluluğunun asıl sebebi düşünce tarzları ve kültürlerinden kaynaklanıyor. Kültürlerine göre mutluluktan gurur duymanın diğer insanları mutluluktan alıkoyacağını düşünüyor Finlandiyalı insanlar…
Finlandiya’da milli gelirin yüksek olması, aynı zamanda halkın mutluluk seviyesinin artmasına da neden oluyor. Yaşadığımız teknoloji çağı. Geçmişte trenlerden uçaklara, telefona kadar her türlü elektronik buluş bizleri insanlarla sosyalleştirmek için yapılmışken, herkesin elinde telefonu olan günümüzde yapılan araştırmalarda her 3 insandan birinin kendisini yalnız hissettiğini ortaya çıkarmasıydı…
Finlandiyalıların diğer düşünce tarzlarına bakacak olursak: “Kendimizi komşularımızla kıyaslamıyoruz” Mutluluğunuzu kıyaslamayın ya da bununla övünmeyin…
2016'da yayımlanan bir araştırma, bir ülkede güven düzeyi ne kadar yüksekse yurttaşların o kadar mutlu olduğunu göstermişti. Başkent Helsinki'de ise yapılan analizlerde, 12 kayıp cüzdandan 11'i sahibine iade edildiği belirtilmiş. Ülkede halkın birbirine güvendiği ve dürüstlüğe değer verdiklerini gösteriyor…
Sistemde eğitim müfredatı dinamik bir şekilde ilerlerken öğrencilerde sınav stresi ve kaygısı yaratılmaması önemseniyor. Bundan dolayı eğitim sisteminin başarı ve mükemmele yakın olmasıyla birlikte düşük suç seviyeleri ve yüksek yaşam standartları sağlanıyor…
Finlandiya’da “eşitlik yasası”, cinsiyet yönelimleri de dâhil olmak üzere hiçbir şekilde ayrımcılık yapılmamasını sağlıyor. Ayrıca ebeveynler çocuk sahibi olduklarında her iki cinsiyet de doğum izni kullanabiliyor…
Kişi başı düşen milli gelir 36 bin doların üzerinde olup insana yönelik yatırımların da kolaylaştığı biliniyor. Finlandiya ekonomisi % 72,7 ile hizmetler; % 31,4 ile sanayileşmiş karma bir ekonomi politikasına sahip bir ülke. Tüm bunların yanında Finlandiya karbon salınımı konusunda önemli adımlar atmış. Finlandiya Parlamento'dan geçen yasaya göre ülke 2025 yılında net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Bu durum gelişmiş ülkeler arasında bir ilk olarak ortaya çıkmaktadır. Doğa ve çevre dostu olaraktan mutluluklarına mutluluk katmaya devam edecekleri anlamına geliyor… Dünya’nın diğer ülkeleri de Finlandiya modelini yakalamalarını diyorum…