Yıllarca birlikte çalıştığımız Gazeteci - Yazar Hamdi Türkmen, arkadaşımız yaşadığı hastalığa yenik düşünce, bir gazeteci yazar olarak araştırmaya başladım. Uzmanlarla konuştum, öğrendiklerimi sizlerl...
Yıllarca birlikte çalıştığımız Gazeteci - Yazar Hamdi Türkmen, arkadaşımız yaşadığı hastalığa yenik düşünce, bir gazeteci yazar olarak araştırmaya başladım. Uzmanlarla konuştum, öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim…
Hayatımıza giriyor ve zamanla yarışan bir hastalık; “kanser hastalığı” vücuttaki bir hücre grubunun farklılaşarak, aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalmasıdır...
Kanser hastalığı, birçok faktörün birlikte rol aldığı sinsi bir hastalıktır. İnsan organizmasındaki herhangi bir organ veya dokudan köken alabiliyor. Hastalığı oluşturan hücreler temelde vücut hücreleri olmakla birlikte bu hücreleri etkileyen, ölümsüzleşip aşırı üreyerek diğer organ ve dokuları iş göremez hale getiriyor. Kendi vücudumuzda bir saatli bomba niteleyebileceğimiz bir hastalık oluyor kanser…
Hayatını kaybedenlerin yakınları bu hastalığa çare bulunmasını istiyor. Kanser hastalığının nedenleri ve oluşumu kanser hastalığının temelinde bozulmuş çoğalma kapasitesi yatmaktadır. Genetik ve çevresel faktörler gibi iki ana grupta toplanan faktörlerin etkileri ile iki basamakta ayrı ayrı ortaya çıkan bozulmalar ile kanser hastalığı meydana gelmektedir. Kanser hastalığı vücudumuzun kendi hücrelerinden köken alan, hücrelerin aşırı derecede bölünüp çoğalma ve kitleler meydana getirme özelliğinde insan sağlığını ve sağlıklı yaşamını ciddi oranda tehdit ediyor. Yaşlıların dışında günümüzde gençlerde hatta çocuklarda görülüyor!
Kanser hastalığından korunabilmek mümkün bir hastalık ama erken teşhis edilebildiği takdirde tedavi edilebilirlik ve sağlıklı yaşam şansı yüksek olan bir hastalık olduğunu söyleyen ABD de yaşayan Türk asıllı Prof. Dr. Mehmet Öz; “Hastalığın oluşumuna birçok risk faktörü neden olabiliyor. Kanser hastalığına “multifaktöriyel hastalık” da denilmektedir. Kanser hastalığının oluşumunda genel olarak “genetik risk faktörleri” ve “çevresel risk faktörleri” rol oynamaktadır…” diyor.
Genetik risk faktörleri, kanser hastalığının oluşumunda kabaca yüzde 10-15 oranında rol oynayan ve değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörleridir. Çevresel risk faktörleri içerisinde yer alan faktörler (tütün mamulleri ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenmek, hareketsiz yaşam, şişmanlık, güneş ışınları, radyasyon ve elektromanyetik dalgalar, çevre kirliliği, kimyasal kanserojen maddeler içeren yiyecekler, Pestisiti ve zirai ilaçlar, bilinçsiz ilaç kullanımı, stres faktörleri gibi…)
Özellikle erişkin yaş grubundaki kanser hastalığının oluşumunda rol oynayan bu risk faktörlerinden korunabilmemiz mümkün görünüyor. Bilimsel veriler ışığında kanser hastalığının oluşumunda yüzde 85-90 oranında etken olan çevresel risk faktörlerinden büyük oranda korunabilmemiz elimizde. Yiyeceklerimize dikkat ve erken tanı ile tedavinin başlamasıyla sağlığımızı kazanmak önemlidir…
KANSERİN BAŞLICA ÖNEMLİ BELİRTİLERİ
1-Vücudun herhangi bir yerinde veya memede ele gelen kitle, topak veya sertlikler... 2-İdrar veya dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler… 3-İstemsiz iştah ve kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, solukluk, sürekli uyuma isteği...
4-Vücuttaki ben yapılarında şekil, renk ve boyut değişikliği, et beni veya siğillerde belirgin değişim… 5-İyileşmeyen yaralar… 6-Yutma güçlüğü… 7-Nedensiz ve sürekli öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, ses kısıklığı ve güçsüzlük… ( Akciğer Kanserinde ki önemli belirgin) 8- Özellikle menopoz sonrası dönemde anormal ve olağan dışı kanamalar veya akıntı… Bu tür belirtiler her zaman için kanserin bir belirtisi olmamakla birlikte, önemli bir kanser türünün belirtisi de olabilir… Bu nedenle, bu tür belirtileri kendisinde fark eden kişiler hiç gecikmeden doktora başvursunlar…
Bu konuda geç kalmayalım. Sonra gözyaşlarımız dinmiyor. Kaybettiklerimizi geriye kazanamıyoruz. İhmalkârlığımız bazen hayatlarımıza mal oluyor…