Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna geri sayım başladı. Partiler, sivil toplum kuruluşları çalışmalarına hız verdi. Tüm bu çalışma içinde "geri planda" görünse de aslında kilit no...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna geri sayım başladı. Partiler, sivil toplum kuruluşları çalışmalarına hız verdi. Tüm bu çalışma içinde "geri planda" görünse de aslında kilit noktada olanlar ise kadınlar.
    Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA. DER), 28 Mayıs öncesi tüm kadınlara "Sandığa gidin" çağrısını yineledi. Siyaset alanında sağlanacak eşit temsilin, kadın erkek eşitliğinin her alanda gerçekleştirilmesini kolaylaştıracağını savunan KA.DER, 1997 yılından bu yana kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan bir sivil toplum örgütü. Bireyleri ve toplumu ilgilendiren kararların alındığı seçim ve atama ile oluşan tüm karar alma organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul ediyor.
kade-kapak
     KADIN SEÇMENİN ORANI YÜZDE 50.6
   Kadın seçmen sayısının, toplam seçmen içindeki payının yüzde 50.6 olduğuna dikkati çeken KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, seçimleri kadınların belirleyeceğine dikkati çekiyor.
   Genel merkezden yapılan açıklamaya göre, 14 Mayıs seçimi rekor katılımla yapılırken Cumhuriyet tarihi boyunca hiç  kadın milletvekili çıkarmayan 20 ilin üçünden kadın milletvekili çıktı. Meclis'te kadın temsil oranının yüzde 20'lerde kaldığının altını çizen açıklama şöyle:
"Ülkemizin demokrasi tarihinde son derece kritik bir seçimi geride bıraktık. KA.DER olarak; millet iradesinin sandıklara yansıması, seçim güvenliğinin sağlanması ve özellikle daha çok kadın adayın TBMM’ye girebilmesi hedefiyle seçim sürecini takip ettik. Kadın adayların seslerini daha iyi duyurmaları ve kendilerini doğru şekilde anlatabilmeleri için birçok şehirde toplantılar düzenledik, sosyal medya ve görsel medya çalışmaları gerçekleştirdik.
    Bu dönemde özellikle Cumhuriyet Tarihi Boyunca Hiç Kadın Milletvekili Çıkarmamış 20 İl’e yönelik hazırladığımız rapor paralelinde kamuoyu farkındalık çalışmalarımız oldu. KA.DER olarak “utanç verici” bu durumu, ülke gündemine taşıdık, medyada konuşulmasını sağladık, tartışma zemini oluşturduk. Ülkemizde 14 Mayıs seçimleri rekor bir katılımla yapıldı. Bu çerçevede KA.DER olarak seçim sonrası ilk değerlendirmelerimizi, kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
    Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamış ve KA.DER’in 20 İl Raporu’nda belirtilen illerden üçü, 28. Dönemde ilk kadın milletvekillerini çıkarmıştır. Bu isimler: Giresun’dan Elvan Işık Gezmiş (CHP) Nevşehir’den Filiz Kılıç (MHP) Osmaniye’den Derya Yanık (AKP) Asu Kaya Gedik (CHP) olmuştur. Kendilerini kutluyor, meclisteki çalışmalarını, tüm kırılgan grupların yaşadıkları mağduriyetleri ve eşitsizlikleri gidermek adına gerçekleştirmelerini bekliyor ve mecliste başarılı bir dönem geçirmelerini diliyoruz.
30 İLDE SADECE ERKEKLER VAR
    2023 seçimlerinde olumsuz bir durum ortaya çıkmıştır ve bu dönemde 30 il kadın milletvekili çıkartmamıştır. Bu illerden 17’si cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamışken, 13’ü ise bu dönemde kadın milletvekili çıkarmamıştır.
    Seçimlerin rekor katılımla gerçekleşmesi demokrasi adına sevindirici gözükmekle birlikte, mecliste kadın temsil oranının yüzde 19-20 bandında kalması, bu seçimlerde siyasi partilerin kadınlara alan açmadıklarını bir kez daha bize gösterdi.
   Bizler bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye’deki tüm kadın hareketi olarak, tüm gücümüzle yılmadan, bıkmadan çalışacağız. Hiçbir zaman vazgeçmeyen kadınlar olarak, mücadeleye kaldığımız yerden ve ilk günkü heyecanımızla devam edeceğiz. Kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte, seçimlere ilişkin ek değerlendirmelerimizi de kamuoyuyla paylaşacağız."
  Kadınların seçme ve seçilme hakkını daha etkin kullanması ve toplumdaki görünürlüğünü artıracak, yeni mağduriyetlere engel olacaktır. Lütfen Nuray Karaoğlu'nun çağrısına kulak verelim. Pazar günü mutlaka sandığa gidelim.