“Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” der Dünya Sağlık Örgütü. Oysa güzel ülkemin gündemi yorucudur; jeopolitik, politik, ekonomik,...
“Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” der Dünya Sağlık Örgütü. Oysa güzel ülkemin gündemi yorucudur; jeopolitik, politik, ekonomik, çevresel, sosyal pek çok sıkıntımız var. Psikolojiyi ayakta tutmaya sakinleştiriciler yetmezken şifa aradığımız yerlerden de darbe yedik.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, hepimizi sarsan bir ‘yanlışlığı’ dillendirdi bu hafta. Kurugöl, katıldığı bir programda, bazı sağlık ocaklarında küçük çocuklara Hepatit-B, Kızamık yerine Kovid-19 aşısı yapıldığını anlattı. Hepimiz oturduk, bir sağlık kuruluşunda aşı nasıl karışabilir, kara kara bunu düşünüyoruz! Üstelik “Küçük bebeklerde “yüksek doz” verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor” ifadelerini kullandı. “Bebek”, “yanlış aşı”, “yüksek doz” hepsi aynı cümlede geçiyor, inanılır gibi değil! Sağlık Bakanlığı, Kurugöl’ün iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Aile suç duyurusunda bulundu; ama ne fayda!
Sağlık çalışanının iş yükü mü dersiniz, aile hekimliğinde meydana gelen sistemsizlik mi dersiniz, adını siz koyun. Ben bir aşı, hele hele yetişkin aşılarıyla çocuk aşıları nasıl karışır, bulamadım. Bulduğum şekline de inanmak istemedim. Bu kadar kolay, bu kadar ucuz olmamalı insan hayatı diyeceğim; ama sağlıkta skandallar bitmiyor güzel ülkemde…
“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) 2019'da yurtdışından getirdiği kanser ilaçlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Kutularda kanser hapı yerine ağrı kesici tespit edildi; soruşturma iki yıldır bitmedi.” Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın, efsane haberi, gündeme bomba gibi düştü. Lösemi hastaları, sadece ağrı kesici özelliğe sahip bu ilaçları sahte olduklarından habersiz bir şekilde kullandı. Soruşturma 2019 yılından bu yana Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sürse de konuyla ilgili bir dava açılmadı. Habere göre, skandal, İsviçre merkezli bir ilaç şirketinin şüpheleriyle ortaya çıktı. Elbette bizim sağlık otoritelerimiz tarafından ortaya çıkarılacak hali yoktu, şaşırdık mı, şaşırmadık! İlacı test eden, denetleyen olmadığı gibi kaç kişinin kullandığını bilen de yok. Bizim bakanlığımız, enstitülerimiz, eczacılık fakültelerimiz, meslek örgütlerimiz nerede? Böyle kopukluk, böyle denetimsizlik olur mu?
SERTİFİKA ŞART
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, ilaçların hekim tarafından reçete edildikten sonra Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan 'getirilebilir' onayı aldığını, SGK tarafından da ödeme onayı yapıldığını belirtmiş. Türk Eczacıları Birliği’nin ise hasta yararını korumak amacıyla, Türkiye’de bulunmayan bu ilaçlara hastaların erişimini sağladığını anlatmış. Yurtdışından getirilen ilaçların sahte çıkmasını engellemek için SGK’yı işaret eden Çolak, ilaçlarla ilgili, "Orijin sertifikası", "Analiz sertifikası" ve "ilgili serinin piyasaya sürülmesi sertifikası" belgelerinin zorunlu tutulması gerektiğini söylemiş. Yani şimdi mi aklınıza geldi, diye sormak istiyorum… Birkaç sahtecilik, vurgun olayı daha patlak verirdi, sonra düşünür bir tedbir alırdınız…
Vurgun, evet… Hatırlayalım, geçen 21 Ağustos’ta sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay'ın 2017'de hazırladığı ancak yayınlamadığı raporu ortaya çıkarmıştı. Rapordan bir ilacın verilerini paylaşan Yavuzyılmaz, gümrük girişi 468 lira 56 kuruş olan ilacın, Türkiye satışının 21 bin 693 lira 29 kuruş olduğunu, yani kar oranının yüzde 4 bin 530 olduğunu gözler önüne sermişti. Attığı tweet hala duruyor, inceleyebilirsiniz.
Aşı yanlış, ilaç sahte, hastalar yolunacak kaz… Nasıl iyileşeceğiz güzel ülkem?
İYİ HABER
Türkiye’den iki öğretmen, “2021 Global Teacher Prize” yarışmasında dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına seçildi. Ankara Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Selçuk Yusuf Arslan ile Ordu Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Muhammet Aydın, dezavantajlı bölgelerde yaptıkları projelerle dikkat çekti. Şimdiki hedefleri Ekim ayında açıklanacak ilk 10 finalist arasına girmek. Kasım ayında ise “Dünyanın en iyi öğretmeni” açıklanacak ve bu öğretmen 1 milyon dolar ödülü de kazanacak.
GÜZEL İÇERİK
Dengeli beslenmek ve sağlıklı kilo vermek isteyenlerin takibe aldığı Sağlıklı Yaşıyoruz, instagram hesabı 1 milyon takipçi sayısını aştı. Mevsiminde, doğal ve doğru beslenme şekli ile, ilaç kullanımının en aza indirilebileceğini savunan sayfada, kronik rahatsızlıklara ve obeziteye neden olan beslenme bozukluklarına karşı bilgilendiren paylaşımlar ve canlı yayınlar yapılıyor. Sağlıklı tarifler sunuluyor.