İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk “Kruvaziyer olmazsa olmazımız” diyor ve ekliyor: İzmir limanında kruvaziyerleri 2020 sonlarında görmeye başlayacağız.
“Üç...
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk “Kruvaziyer olmazsa olmazımız” diyor ve ekliyor: İzmir limanında kruvaziyerleri 2020 sonlarında görmeye başlayacağız.
“Üç tarafı denizlerle çevrili ülke tanımından kurtulmak lazım. Göçebe bir toplumuz, Orta Asya’dan at üzerinde geldik, ne zaman denizi gördük, kara bitti dedik yerleştik. Deniz bize yabancı. Dünyada öyle ülkeler var ki denizle alakası yok, denize kıyısı yok ama dünyanın en önemli armatörleri oradan çıkmış. Bizde her geçen gün denizcilikle ilgili kurumlar çaba gösteriyor ancak bir takım düzenlemeler zaman alıyor. Kendisi de denizci ve hukukçu olan İsmet Yılmaz Bey müsteşarken talimat verdi. “Denizcilik sektöründe yapılacak mevzuatı sektörle paylaşmadan çıkarmayın” diye. O talimatın neticesi bugün bize, deniz ticaret odasına görüşleri sorulur hale geldi. Sözlerimiz dinleniyor zaten yanlış bir şey söylemiyoruz. Çünkü biz nabzı tutuyoruz. Dünyadaki denizcilik hareketlerini, çağdaş olabilmeyi yakından takip ediyoruz. “Denizci millet, denizci ülke”ye ulaşmamız için kat edecek daha çok yolumuz var”
Bu sözler İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk’ün. O denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerini eşine ve profesyonel yöneticilere emanet edip tüm mesaisini oda için harcayan bir başkan. Başkanlıkta ikinci dönemi. Gerçekleştirmek istediklerinin başında kruvaziyer turizmi geliyor ki onca mücadele boşa geçmedi, İzmir limanında kruvaziyerleri 2020 sonlarında görmeye başlayacağız.
“Kruvaziyer benim olmazsa olmazım. Başkan seçilmeden önce kruvaziyerin deniz ticaret odası ile ilgisinin olmadığı şeklinde bir düşünce vardı. Bence çok yanlıştı. Başkan olur olmaz bu sadece İzmir Ticaret Odası’nın çalışması ile olacak bir iş değil deyip taşın altına elimi koydum. Dünyadaki en önemli kruvaziyer fuarlarına katıldım , görüşmeler yaptım. Ulaştırma bakanlığında müsteşar düzeyinde insanları alıp bu fuarlara götürdüm. Miami limanı dünyanın en önemli kruvaziyer limanlarından biri, İzmir limanını kardeş liman yaptım. Fransa Antibes’te yapılan 55. Genel Kurul’da MedCruise’a (Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği) odamız resmen üye oldu. 31 ülkede 120 limandan oluşan üye profiline sahip MedCruise, kruvaziyer sektörünün en büyük kuruluşlarından biri. MedCruise üyeliğimiz, hedeflere ulaşmamızda çok önemli destek sağlayacak. Her yıl yaklaşık yüzde beş büyüyen ve bu yıl 30 milyon yolcuya ulaşacağı tahmin edilen Akdeniz kruvaziyer pazarında daha fazla pay alacağız. Türkiye’nin yanlış algısından dolayı 2003 yılında 3000 ile başlayan 2016 da 10000 e kadar çıkan bu ivme sıfırlandı. Katıldığımız küresel kruvaziyer sektörünün zirvesi Seatrade Cruise Global Fuarı’nda ise deniz turizminin en gözde alanı olan kruvaziyer turizminde kötü günleri geride bıraktığımızı gördük. Kruvaziyer turizminde limanlar değil şehirler ve ülkeler kazanır. Bu alanda yaşanacak yükseliş ülkemiz turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Şimdi 2020 için İzmir limanımıza rezervasyonlar var. Kuşadası aldı yürüdü. 2021 yılında ada 1 milyon yolcu alacak”
“Kruvaziyerler gelecek ama yolcular yine İzmir dışına mı gidecek? “diye soruyorum bu kez.
“Gelenlerin kabaca yüzde 50 si Efes, Meryemana, yüzde 30’u Bergama’ya gidiyor. Geri kalan yüzde 10 gemide kalıyor, yüzde 10 da şehre iniyor. Şehre inen yüzde 10’luk payı şehir içinde cazibe merkezlerini artırarak yükseltmek lazım. Bu konuda İzmir Tanıtma Vakfı önemli çalışmalar yapıyor. Kemeraltı, Agora ve Kadifekale üçlüsü bir cazibe merkezi olacak. Gelen turiste yaklaşımda önemli. Turizmden para kazanma konusunda herkes taşın altına elini koymalı ve duyarlı olmalı”
İzmir'den,güneyde Didim'e kadar olan bir faaliyet alanında çalışmalarına devam etmekte olan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi; denizciliğin yurt içi ve yurt dışında temsil edilmesinin yanında, üyelerinin mesleki faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için en uygun ortam ve olanakların sağlanması amacıyla gerekli araştırmaları yapmak, resmi kurum ve kuruluşlarda üyelerini temsil etmek, üyelerinin sorunlarını belirleyerek çözüm önerileri sunmak ve bu sayede denizciliğin gelişmesini sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Oda deniz taşımacılığı ve deniz turizmi başta olmak üzere Türk denizciliğinin tüm alt sektörlerine yönelik çalışmaya, antikçağdan bu yana liman şehri olan İzmir’de denizciliğin bayrağını yükseltmeye devam ediyor. Eğitim odanın bütçesinin nerdeyse yüzde 75 ini kapsıyor.
“Yeni nesillere denizcilik kültürünü öğretmek için eğitim şart. Kendimize ait üniversitemiz var. Orada okuyan çocuklar yüzde 100 burslu. Önce iş garantili okuyor sonra geri ödemeye başlıyor. 5 bine yakın talebemiz var. Denizci bir ülke yaratmak istiyorsanız, denizci bir millete sahip olmanız gerek, onu da eğitim verecek.20 milyon bütçemiz varsa 15 milyonunu eğitime arz ediyoruz. Mezunlarımızın dünya denizlerinde dolaşması bizleri mutlu ediyor”
“Deniz Festivali ve Deniz Müzesi çalışmalarınız ne aşamada?”
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZDENİZ üyemizdir. Onlarla birlikte bir deniz festivalini gerçekleştirmenin çabasındayız. İzmir özel bir şehir. Tarih, ticaret ve sosyal olaylarda doğunun en batısı olan bir yerde denizcilik ana eksen olmalı. Festivalde yelkenden yüzmeye, su balesinden balıkçılığa, gastronomiye kadar herşey olacak. İnşallah 2020 bitmeden yapacağız. Bu festival kentin yerli yabancı turist sayısını artırmasına yarar sağlayacak. İzmir 1 milyon 24 bin turist ağırlıyor. Ancak bu rakam, dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde bulunan bölgemiz için yeterli değil. Bu rakamı kısa sürede iki milyona, daha sonra da beş milyonun üzerine çıkarmak zorundayız. Kültür merkezi ve denizcilik müzesi çalışmalarımız sürüyor. Herşey İzmir için”
Yusuf Öztürk 1968 Yozgat doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü’nden mezun. Eğitimini tamamlamasının ardından Martı Link Konteyner Hizmetleri Şirketi’nde stajyer olarak göreve başlayan Öztürk, daha sonra şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yükseldi.
2001 yılından itibaren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Öztürk 2013 de Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Ege Genç İşadamları Derneği Onur ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve ayrıca Deniz Ticaret Odası Deniz Turizm Çalışma Grubu üyesi. Biraz da çoğu kişinin bilmediği özelinden bahsedelim.
Uyumayı ve yalnız kalmayı seviyor. Küçük teknesi ile denize açılmanın ve balık tutmanın zevki anlatılamaz..Yüzmeyi de çok seviyor. Alaçatı’daki butik oteli yöneten eşiyle bol bol seyahat ediyorlar, en son Singapur’a gitmişler. Müzik olarak beynini yormayacak klasik müzikle harmanlanmış parçalar tercihi. Yakın tarih kitapları başucunda..Netflix başta olmak üzere çeşitli platformlardaki dizi ya da filmleri orijinal dillerinde izlemeyi seviyor. Metin Ali Feyyaz dönemindeki kolej havası onu Beşiktaşlı yapmış. Deniz motifli tabak koleksiyonu ve kitapla dolu bir kütüphanesi var. Yemeği iyi yapanlardan. “Hadi bize kalamarı marine edip pişir” demeniz yeterli. Eşine ilk günkü gibi aşık. Evlilikte 20.yıl. Moda makeri eşi. “Ortaokul terk devlet memuru bir babanın, okuma yazma bilmeyen 42 yaşında vefat eden bir annenin oğluyum. Benim başarının haricinde bir seçeneğim yoktu” diyen Öztürk’ü tek kelimeyle anlat derseniz: Dürüst !
Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun…