Büyükşehir ve ilçelerde sokaklarımızda, kağıt, plastik ve türlü çöpleri toplayarak yaşamlarını sürdüren binlerce insan, zorlu hayat şartları ve geçim sıkıntısı nedeniyle toplumumuzun en önemli sorumlu...
Büyükşehir ve ilçelerde sokaklarımızda, kağıt, plastik ve türlü çöpleri toplayarak yaşamlarını sürdüren binlerce insan, zorlu hayat şartları ve geçim sıkıntısı nedeniyle toplumumuzun en önemli sorumluluklarından birini hayata geçiriyor.
2004 yılında dünya ve Birleşmiş Milletler ile birlikte uluslararası anlaşmalarla ülkemizde yasalaşan “atık”, yani bilinen adıyla “çöp” yönetmeliğinin görev ve sorumlulukları 2006’da belediyelere devredildi. Halktan Çöp Vergisi alınmaya başlandı. Çöp vergisi belediyelere bırakıldı. Bu bütçe ile birlikte 2006 itibariyle makul zamanda, dönüşüm, kaynağında ayrıştırma, yeniden kazanım ve bunlar için gerekli alt yapı ve tesisleri kurma görevi verildi.
Aradan geçen yaklaşık 14 yıl zamanda alınmaya devam eden çöp vergilerine rağmen, belediyelerimizin asli sorumluluğu ve görevi olan çöp toplamaktan başka fazlaca bir şey yapılmadığını görüyoruz. Öyleyse ekstra bir tahakkuk kalemi olan vergiler ile ne yapılıyor?
Kentimiz İzmir, ülkemizin batıya açılan modern kapısı olarak bilinir. Birçok alanda çevreci olduğu iddia edilir. Oysa Harmandalı’yı çöp depolama sahası olarak kullanmaya devam ediyor. İlkel depolama aslında yasaklanmış bir uygulama. 2006 yılından beri, kaynağında ayrıştırma için de hiçbir çaba göremiyoruz.
Evlerin, iş yerlerinin her farklı materyaldeki çöpünü ayrı depolaması, bunları belediye görevlilerine ayrı vermesi gerekiyor. Kağıt, metal plastik, yağ ve biyolojik atıklar ayrı ayrı toplanmalı, hammadde olarak işlenmeli.
Eğer belediyenin 15 yıldır halen dönüşüm tesisi yoksa bunlar serbest piyasa firmalarına ihale usulü satılmalı ve belediyeye gelir elde edilmeli. Belediyeler bu görevlerini yerine getirmedikleri için kamuyu zarara uğratmaya, kirliliği sürdürmeye devam ediyorlar.
Vergi ödediğimiz çöplerimiz sokaklarda zorunlu işçi ordusu tarafından bedava ayrıştırılıyor, özel şirketlere olması gerekenden çok daha ucuz satılıyor. Sigortasız ve sosyal güvencesiz bu işçi ordusu, zaman zaman belediyelerin dikkatini çekmiş, seçim öncesi vaatleri arasına girmiştir.
Sizleri belediyemiz temizlik işleri kadrosuna alacağız şeklindeki vaatler ne hikmetse her seferinde unutulmuştur. Çankaya Belediyesini olması gereken bir işi hayata geçirdiklerinden dolayı tebrik ediyoruz.
Uygulamanın bir an evvel tüm belediyelerimizde hayata geçmesini bekliyoruz. Kayıt dışı ekonomiye, israfa, kirliliğe son verin. Sokaklarımızda güvencesiz toplayıcılar, okula gitmesi gerekirken çöp toplayan çocuk işçiler kalmasın.