İş kazalarının nedenleri üç ana başlıkta karşımıza çıkıyor.
İş kazalarının nedenleri üç ana başlıkta karşımıza çıkıyor.
Psikolojik nedenler:
Çalışma hayatında insan faktörü, üretimle ilgili araç ve gereçleri kullanan kişiler, sinir ve kas sistemi devreye girer. Bunun neticesinde insan kaynaklı iş kazalarının yüzde 80'ini oluşturuyor. İş kazalarına sebebiyet veren psikolojik davranışlar, bireyin kazaya yatkınlığı, kaza istidadı, cehalet, stres, duygusal durum ve işten kaytarma olarak kendi içinde ayrılmaktadır. Stres konusu önemli olup, evli kişiler iş kazasında bekar işçilere göre daha çok stres yüklüler. Kişisel problemlerde iş kazasında önemli rol oynar.Yetersiz ücret, işin kaybedilmesi, işsizlik gibi nedenlerde stresi tetikler. Bu stresli davranışlar sonucu işçide oluşan olumsuz psikoloji, iş kazalarını da beraberinde getirir. Stres insan bedenine hükmederek sinir sisteminde harabiyet oluşturması sonucu iş kazasını tetikler. Alkol ve uyuşturucu alanlarda iş kazalarına davetiye çıkarır.Psikolojik rahatsızlık sonucu; iş kazalarında uzuv kaybı, ölüm, maddi hasar gibi sonuçlar ortaya çıkar. İşe alım sürecinde psikolojik sorunu olan kişilerin gözden geçirilmesi gerekir. Kişilik testleri yapılmalıdır. Özellikle saldırgan ve agresif kişiler işe alınmadan önce dikkat edilmesi gerekir.
Fizyolojik nedenler:
İşçinin fiziksel özellikleri yetersiz ise göz rahatsızlığı, kalıcı kronik hastalıklar, boy ve kilo uyumsuzluğu, işitme kaybı, ileri yaş, kalp ve ciğer rahatsızlıkları gibi... İnsan vücudu belirli bir sistemde çalışıyor. İşçinin çalışma hayatında vücutlarına aşırı derece de yüklenilmesi halinde çalışan kişilerde yorgunluk görülüyor. Yorgun vücutla birlikte refleks azalır böylece iş kazalarını tetikler. Aşırı vardiyalı çalışmalar, uykusuzluk işçide kazanın kaçınılmaz olgusunu ortaya atar. Bedensel ve ruhsal çöküntü iş kazasını meydana getirir.
Teknik nedenler:
İş yerlerinde organizasyonların düzensizliğinden kaynaklanan ve işçiyi olumsuz şekilde etkileyerek kazaların artmasına sebebiyet veren fazla mesai, sürekli gece vardiyası, olumsuz çevre koşulları, ergonomik düzensizlikler gibi hususlar da bulunur. Çalışma ortamında oluşan fiziksel, kimyasal veya biyolojik olumsuz şartlar işçilerin sağlığına hem zarar verdiği gibi bir süre sonrada kişilerde çeşitli işgücü kayıplarına yol açmaktadır. Böyle bir ortamda ise iş kazalarının oluşması her an olasıdır.Tehlikeli hareket ve tehlikeli durumlara göre;Tehlikeli hareketler: Bilinçsiz iş yapmak, dalgınlık ve dikkatsizlik, makina koruyucularını yerinden çıkarmak, işçinin verilen görevi dışında iş yapması, tehlikeli hızda çalışma, iş disiplini ve kurallarına uymamak, işle ilgili ekipman kullanmamak, kişisel koruyucu donanımı kullanmamak.Tehlikeli durumlar: Güvensiz ve sağlıksız çevre koşulları, topraklanmamış ekipmanlar ve elektrik makinaları, işe uygun olmayan el aletleri, tehlikeli yükseklikte istifler, kapatılmamış zemin boşlukları, işyerinin düzensizliği koruyucusuz makine, ekipman ve tezgâhlar.