Öğrencilerin barınma sorunu, ulaşım ve yemek masraflarının yüksekliği akademide olup bitenleri atlamamıza neden olmasın. Elbette genç kardeşlerimizin sorunlarına kulak verecek ve onların sesi olacağız...
Öğrencilerin barınma sorunu, ulaşım ve yemek masraflarının yüksekliği akademide olup bitenleri atlamamıza neden olmasın. Elbette genç kardeşlerimizin sorunlarına kulak verecek ve onların sesi olacağız. Konforlu bir şekilde ve güvenle barınacakları, geçim derdine düşmeden ders çalışabilecekleri, sıcacık ve taze yemeklerle doyabilecekleri, seyahat edebilecekleri tüm bunları çok uygun fiyatlı hatta ücretsiz yapabilecekleri, sanatsal, sportif ve bilimsel faaliyetlerle dolu bir üniversite yaşamı beklentimizi sık sık anlatacağız. Ama bugün tüm bu zorlukların içinde değerli çalışmalarıyla adını dünyaya duyurmuş pek çok bilim insanımız var, onları gündeme alacağız.
Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı son liste geçtiğimiz günlerde bilimsel, teknik ve tıbbi içerik konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi Elsevier tarafından yayımlandı.
Sıralama, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olarak iki kategoride listelendi. Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanıldı.
TÜRKİYE’DE LİDER İTÜ
Detaylı kriterlere göre sıralanan listede, “yıllık etki” kategorisinde toplam 200 bin 409 bilim insanı değerlendirmeye tabi tutuldu. Dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeye Türkiye’den toplam 1202 bilim insanı dahil oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kariyer boyu etki kategorisinde 59 ve yıllık etki kategorisinde ise 51 akademisyen ile Türkiye’de listeye giren bilim insanı sayısı bakımından birinci sırada yer aldı. İTÜ’yü, 44 akademisyenle Hacettepe Üniversitesi, 42 akademisyenle Fırat Üniversitesi, 34 akademisyenle Koç Üniversitesi, 32 akademisyenle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 32 Akademisyenle Gazi Üniversitesi ve 30 akademisyenle Yıldız Teknik Üniversitesi takip etti.
HOTAR: GURUR DUYDUK
Listede, 23 bilim insanıyla yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sekizinci sırada yer aldı. Üniversitenin dünyada ilk 500 hedefine doğru emin adımlar attığını belirten Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Küresel ölçekte saygınlığını artırma yolunda emin adımlarla yolculuğunu sürdüren kurumumuz; bilimden sanata, sağlıktan spora kadar her alanda başarıyla temsil ediliyor. 40’ıncı yılında ‘araştırma üniversitesi’ unvanıyla akademik ve bilimsel çalışmalarına hız veren DEÜ, dünya üniversitesi olma hedefi kapsamında önemli bir araştırmada daha güzel neticeler elde etti. Küresel çapta tanınırlığını ve saygınlığını artıran üniversitemizin kıymetli hocalarına teşekkür ediyorum. Onlarla gurur duyuyoruz” dedi. Dünya genelinde yükseköğretim kurumlarının başarılarını değerlendiren ve ölçümleyen Times Higher Education’nın (THE) Ranking 2023 sonuçları da geçtiğimiz günlerde açıklandı. DEÜ burada da endüstri geliri alanında, 95.8’lik puanla Türkiye genelinde ilk beş içinde yer aldı; dünya genelinde aynı kategoride ise 2 bin 325 üniversite arasında 37’nci sıraya yerleşti.
EGE İLK 10'DA
Ege Üniversitesi, aynı sıralamadaki tüm alan değerlendirmeleri kapsamında, 20 alanda ilk 10 Türk devlet üniversitesi arasında yer almayı başardı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin küresel ölçekte tanınırlığına ve görünürlüğüne katkı vererek uluslararasılaşma rotamıza destek olan tüm mensuplarımıza ve paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemizin her alanda bir önceki günden dahi iyi olması ve uluslararası arenada tanınırlığın artması için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Aynı kuruluş tarafından 'dünyanın en iyi üniversiteleri' listesi de açıklandı. Listede ilk 500 sıralamasına Türkiye'den 3 üniversite girerken bu sayı ilk 1000 sıralamasında 13'e kadar yükselebildi. Dünyanın en iyi üniversitesi ise Oxford olarak belirlendi.
Türkiye’de en iyi üniversiteler 401-500 arasında yer alabildi. Türk üniversiteleri arasında zirveyi Çankaya Üniversitesi alırken, onu Koç ve Sabancı üniversiteleri takip etti. Listede ODTÜ 501-600 bandında, Bahçeşehir, Hacettepe ve İstanbul Teknik üniversiteleri 601-800 bandında yer aldı. Bilkent, Boğaziçi, Düzce, Fırat, İstanbul Medeniyet ve Özyeğin üniversiteleri 801-1000 bandında yer aldı.
PROGRAM FARKI
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan yüksek oranda proje desteği aldıklarını belirtti, sundukları program seçme özgürlüğü sayesinde eğitimini, üniversiteye geldikten sonra seçebilen öğrencilerin, mezun oldukları alana göre kariyerlerine yön verebildiklerine dikkati çekti.
Özgün çalışmalarıyla bu başarılara adını yazdıran tüm biliminsanlarına ve ekiplerine ülkem adına teşekkür ediyor, üniversitelerin bilime katkı koyabilmesi için eşit ve adil bir şekilde tüm olanakları seferber eden yöneticileri ayrıca kutluyorum. Üniversitelerimizi her zaman başarı haberleriyle yazabilmek dileğiyle.
ACIMIZI PAYLAŞTILAR
Rusya’nın Soçi kentinden hareket eden “Astoria Grande” kurvaziyer gemisiyle Amasra’ya gelen turistler ve gemi personeli, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağındaki patlamada hayatını kaybeden madencileri, Madenci Heykeli'ne çelenk ve karanfil bırakarak andı. Gemi müdürü Alper Değer, gazetecilere, acı olayı öğrendiklerinde denizde seyir halinde olduklarını söyledi. Gemi kaptanı Denis Pavluk da “Amasra bizim evimiz gibi. 41 kişinin vefatı nedeniyle hepimiz üzgünüz.” dedi.
GÜZEL İÇERİK:
Turizm ve vize şirketi yöneticisi Ali Tekin, twitter hesabından faydalı bilgileri takipçileriyle paylaşıyor. Vize alınırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Tekin yalnızca mesleği çerçevesinde değil, ücretsiz sertifikalı eğitim, çevrimiçi kütüphane, sesli kitap, office program bilgileri, özgeçmiş hazırlama şablonları, yabancı dil geliştirme uygulamaları gibi farklı kişisel gelişim alanlarında da faydalı linkleri paylaşıyor.