Türkiye’de balıkçılık sektörünün yeni av sezonu için geri sayım başladı. 1 Eylül’de başlayacak sezon öncesinde değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sektörün üretim, ihracat ve tüketim verilerini paylaştı. Bayraktar, balıkçılar için kazasız, bereketli ve sürdürülebilir bir sezon temennisinde bulundu.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 1 MİLYON TONU AŞTI

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’nin toplam su ürünleri üretimi 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artarak 1 milyon 37 bin 19 tona ulaştı. Böylece son beş yıldaki toplam üretim artışı yüzde 31,9 olarak gerçekleşti. 2025 yılındaki üretimin yüzde 33,4’ünü deniz balıkları, yüzde 3’ünü diğer deniz ürünleri, yüzde 3,1’ini iç su ürünleri ve yüzde 60,4’ünü yetiştiricilik ürünleri oluşturdu. Avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı da 2025’te yüzde 15,3 artarak 410 bin 428 tona yükseldi. Deniz balıklarının toplam avcılık içerisindeki miktarı ise 346 bin 366 ton olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK HAMSİ AVLANDI

Türkiye’de geçen yıl avlanan balık türleri arasında hamsi ilk sırada yer aldı. Hamsi üretimi 245 bin 261 ton olarak gerçekleşirken, bu balığı 28 bin 388 tonla çaça ve 19 bin 667 tonla sardalya takip etti. Bayraktar, Türkiye’nin uzun kıyı şeridi, iç su kaynakları ve akarsuları sayesinde önemli bir balıkçılık potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu kaynakların korunmasının sektörün geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

BALIK İHRACATI 2,3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Su ürünleri sektörünün dış ticarette de güçlü bir konumda bulunduğuna dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin 2025 yılında 2,3 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini açıkladı. İhracatın ilk kez 2024 yılında 2 milyar dolar sınırını aştığını hatırlatan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2028 yılı için belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefinin sektör açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DE BALIK TÜKETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA

Türkiye’de su ürünleri tüketiminin son yıllarda yükselmesine rağmen dünya ortalamasının gerisinde kaldığı belirtildi. Dünya genelinde kişi başına yıllık ortalama su ürünleri tüketimi yaklaşık 19 kilogram seviyesindeyken, Türkiye’de bu miktar 8,8 kilogram olarak hesaplanıyor.

Dolar, euro ve sterlinde 31 Ağustos sabahı: İşte günün ilk rakamları
Dolar, euro ve sterlinde 31 Ağustos sabahı: İşte günün ilk rakamları
İçeriği Görüntüle

Bayraktar, tüketimin artırılması için balığın tüketiciye uygun fiyatlarla ve düzenli şekilde ulaştırılması gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra soğuk zincir ve dağıtım altyapısının geliştirilmesi, balığın beslenmedeki önemine yönelik tanıtım ve eğitim çalışmalarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: iHA