Kovid-19 da vaka sayısının düşüşe geçmesiyle Sağlık Bakanı ‘normalleşme’ takvimi için bayram sonrasını işaret etmişti. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yaptı. Kısmi s...

Kovid-19 da vaka sayısının düşüşe geçmesiyle Sağlık Bakanı ‘normalleşme’ takvimi için bayram sonrasını işaret etmişti. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yaptı. Kısmi serbestlik var. Ama bu tedbiri elden bırakalım anlamına gelmiyor. Biz kendimizi koruduğumuz kadar ne devlet, nede polisiye tedbirler bizi korumaz. Biz sağlığımız için kendimizi korumalıyız… Toplum içinde maske takıyorum ve senden bir metre arayla duruyorum. Sana saygı duyduğumu ve asemptomatik olup virüsü verebileceğimi bilmeni istiyorum. Korona virüsten “korku içinde yaşamıyorum, sadece sorunun değil çözümün bir parçası olmak istiyorum. Hükümet beni kontrol ediyor olsa da” ben topluma katkıda bulunan bir yetişkin olarak hissediyorum… Maske takmak ve bir metre arayla durmak beni zayıf, korkmuş, aptal hatta “kontrollü” yapmaz. Ben kendimi koruduğum gibi karşımadakini de korumak beni insanlara karşı şefkatli ve saygılı yapar. Bir an için yakınında ve değerli birinin hastalandığını hayal ediniz. Bu insanlıkta nezaket ve saygı kuralıdır. Maskeyi çenemizde süs olarak taşımak bizi korumaz… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile kısa bir konuşma yapıyorum. Bakan Koca; “1 Haziran itibariyle “Tedbirler, kısmen kaldırıyor. Hepsi birden kaldırılamaz. Tüm yasakları bir anda kaldırırsanız, yeniden başa dönüldüğünde problemin nereden olduğunu bulamak zordur. Mesela bir pozitif vaka yakaladınız. O kişi sinemaya, restorana, berbere gitmiş. Virüsü nereden kaptı, kimlere bulaştırdı? Nasıl saptayacaksınız?”

VAKA SAYISI SIFIR OLSA BİLE

Bakan Koca; “Vaka sayısındaki azalma elbette ki çok önemli. Ancak sayı 0 olsa dahi güvende değiliz. Dışarıda kimin virüs taşıdığını test yapılmadan bilemediğimize göre, ‘kesin’ diye bir şey yok. Örneğin, Çin Wuhan’da 37 gün boyunca vaka sayısı 0 giderken bir anda yeniden pozitif vakalar çıktı. Unutmayın ki pandemi eğrileri dağa benzer. Önceleri eteği yatıktır. Sonra dikleşir. İnişte de aynı şekilde. Hızlı inerseniz dirençle karşılaşırsınız. Direnci kırmak için ise asemptomatik vakaları bulup tedavi edilmelidir. O dönemi yaşıyoruz. Süreç bitmedi” diyor…

BİLİM İNSANLARIYLA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü; “Bayram sonrası, farklı bir yaşama bakacağız. Her şeyin tozpembe olacağını sanmayınız” diyor. Özlü, vaka sayılarında yaşanan düşüşün, çok büyük bir dalgalanma yaşanmazsa bile bazı önlemler kademeli olarak, kurallara bağlı şekilde esnetilebilir... Mesela tren seferleri başlayacak ama eskisi gibi tam kapasite değil, yüzde 50 kapasiteyle. İç ve dış hat uçuşları, şehirlerarası otobüs seyahatleri yeniden yapılabilecek ama tüm bunların kendi kuralları olacak. Bu süreçte bir dalgalanma olacak mı? Olursa yeni önlemler ne olacak? Millet olarak bunu gözleyeceğiz… Prof. Dr. Özlü rakamların tutarlı şekilde inişe geçtiğini söylüyor ve “Bitiş çizgisine varmak üzereyiz. Biraz daha sabır. AVM’ler, kuaför ve berberler restoran ve kâffeler yeniden açıldı. Kademeli normalleşeceğiz. Aşının bulunması ve uygulanmasının başlamasına en iyi ihtimalle 6 ay var. Bu süreçte maske ve hijyenden vazgeçilmemeli. En kritik olan ise sosyal mesafedir…” Edindiğim bilgilerle, diyorum ki, kurallara uyulmazsak normalleşme takvimini yakalayamayız. Kurallara uyalım…