Sağlık

Toplu alanlarda dikkat edilmeli: Uyuz hastalığında bulaşma riski arttı

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, son yıllarda vakalarında artış görülen uyuz hastalığının, ortak kullanılan eşyalarla bulaşabileceğini belirterek, tedavi süreci ve korunma önlemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu

Abone Ol

Şiddetli kaşıntı ve ciltteki döküntülerle kendini gösteren uyuz, bulaşıcı deri hastalıkları arasında yer alırken, son yıllarda vakalarda önemli bir artış yaşanıyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, uyuzun her yaş grubunda görülebileceğini ancak özellikle çocuklar, genç yetişkinler ve yaşlıları daha fazla etkilediğini belirtti.

‘TOPLU YAŞAMDA HIZLI YAYILIYOR’

Uyuz, vücutta bulunan uyuz akarları nedeniyle meydana gelir ve en yaygın olarak kalabalık aileler, bakım evleri, yurtlar ve cezaevleri gibi toplu yaşam alanlarında hızla yayılabilir. Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, “Savaşlar, afetler, kötü beslenme ve hijyen koşulları da uyuzun hızla yayılmasına neden olabilir” diyerek bu tür ortamlarda uyuz bulaşma riskinin arttığını vurguladı.

Uyuzun en yaygın bulaşma yolu, uzun süreli ve yakın deri temasıdır. Bunun dışında ortak kullanılan havlu, yatak çarşafları ve iç çamaşırları gibi eşyalarla da uyuz bulaşabilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın görülen bu hastalık, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

‘TEDAVİ EDİLEBİLİR’

Uyuz hastalığının en belirgin belirtisi gece artan şiddetli kaşıntıdır. Ciltte kızarıklık, sıvı dolu kabarcıklar ve gri veya siyah çizgiler şeklinde tünel izleri de görülebilir. Kaşıntı, uyku bozukluklarına ve deri enfeksiyonlarına yol açabilecek kadar rahatsız edici olabiliyor. Uyuz, özellikle el bilekleri, parmak araları, göbek, bel, kalça ve koltuk altlarında görülürken, çocuklarda avuç içleri ve ayaklarda da sıklıkla rastlanabiliyor.

Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, uyuzun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, etkili tedavi ile kaşıntıların 7-10 gün içinde geçtiğini, ancak tam iyileşmenin bir ay sürebileceğini söyledi. Tedavi sürecinde, hasta ve yakın temasındaki kişilerin aynı anda tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Bahalı, tedaviye uyumun hastalığın yayılmasını engellemeye büyük katkı sağladığını vurguladı.

‘TEDAVİ SÜRECİNE UYULMALI’

Uyuzun yayılmasını engellemek için birkaç basit önlem almak oldukça etkili olabilir. Uzmanlar, uyuz paraziti taşıyan kıyafet ve yatak takımlarının 60°C’de yıkanmasını ve ütülenmesini öneriyor. Yıkanamayan eşyaların ise ağzı kapalı plastik torbalarda bir hafta süreyle saklanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, kişisel eşyaların ortak kullanılmaması ve halı, mobilya gibi yüzeylerin düzenli olarak elektrik süpürgesi ile temizlenmesi de önerilen önlemler arasında yer alıyor.

Uyuzdan korunmak için hekim tarafından önerilen tedavi sürecine tam olarak uyulması gerektiği hatırlatılırken, tedaviye uyum sağlanmasının tedavinin başarısı açısından önemli olduğu ifade edildi. Uyuzun önlenmesi ve yayılmasının engellenmesi için toplumda daha fazla bilinç oluşturulması gerektiği vurgulandı.