Grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde olduğu belirtildi. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, son günlerde artan grip vakalarına dair açıklamalarda bulunarak, bu artışın panik oluşturacak bir durum olmadığını ancak risk grubunda bulunanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin son günlerde hastanelere başvuran hastalar arasında en yaygın nedenlerden biri olduğunu söyledi. Kovid-19’un hala görüldüğünü ancak toplumda büyük bir bağışıklık oluştuğu için salgın düzeyinde bir artış beklemediklerini belirtti. Ayrıca, nezle ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi diğer virüslerin de yayıldığına dikkat çekti.

Bilinçsiz tüketilen D vitamini takviyeleri zehirleyebilir Bilinçsiz tüketilen D vitamini takviyeleri zehirleyebilir

Grip Asisi Ve Korunma Yontemleri

‘MEVSİM NORMALLERİ DÜZEYİNDE ARTIŞ’

Grip vakalarındaki artışı mevsim normallerinde değerlendiren Prof. Dr. Balık, panik yapmayı gerektiren bir durum olmadığını belirtti. "Şu an mevsim normalleri düzeyinde bir artış var. Panik yapılması gerekmiyor. Salgın düzeyinde bir artış söz konusu değil" dedi. Bununla birlikte, virüslerin özellikle toplumda nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde arttığını ifade eden Balık, okulların açıldığı dönemlerde, bayramlarda ve yılbaşı sonrası gibi zamanlarda enfeksiyonların belirgin şekilde arttığını vurguladı.

Grip 2

‘RİSK GRUPLARINA ÖZEL UYARILAR’

Risk grubunda yer alanların grip gibi viral enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Balık, özellikle alerjik astımı, bronşiti, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalıkları, diyabeti ve kanser tedavisi gören kişilerin iyileşme süreçlerinin daha uzun ve komplikasyon riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, enfeksiyonların çocuklar arasında daha yaygın olduğunu ve çocukların okullarda virüsleri birbirlerine kolaylıkla bulaştırdığını ifade etti.

Antibiyotik

‘ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT’

Viral enfeksiyonlar sırasında antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Balık, antibiyotiklerin virüsler üzerinde etkili olmadığını belirtti. Gereksiz antibiyotik kullanımının, antibiyotiklere karşı direnç geliştirilmesine ve bunun da daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. "Antibiyotikler, sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olur. Herhangi bir viral enfeksiyon durumunda, antibiyotik kullanmak yerine doktora başvurulmalı ve tedaviye bu yönde yönlendirilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Balık, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve gereksiz kullanımın önlenmesi gerektiğini ifade etti. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı yalnızca ekonomik kayıplara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda enfeksiyonlarla mücadelede daha güçlü tedavilerin etkisiz kalmasına da neden olabilir. Okullarda artan nüfus hareketliliği ve yılbaşı sonrası dönemde enfeksiyonların yayılma hızının arttığını belirten Balık, aileleri ve okul yönetimlerini bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Kaynak: AA