Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, Verem Savaş Haftası kapsamında yaptığı açıklamalarda, tüberkülozun hala dünyada en bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar arasında yer aldığını belirtti. Erdemir Işık, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda yaşayan ya da çalışan kişilerin yanı sıra kronik hastalıkları olanların yüksek risk altında olduğunu vurguladı.

Soğuk havalarda cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin! Soğuk havalarda cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin!

Tüberküloz-2

Tüberkülozun ilaçla tedavi edilebildiğini ancak tedavi sürecinde dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, ilaçların düzenli kullanımının iyileşme sürecini hızlandırdığını, aksatılan tedavinin ise mikropların direnç kazanmasına ve iyileşme sürecinin zorlaşmasına yol açabileceğini ifade etti. Erdemir Işık, "Verem tedavisi 6 ila 9 ay sürebilir. Ancak tedaviye uyulmazsa, hastalığın tedavisi zorlaşır" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 2030 yılına kadar tüberkülozu sona erdirme hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Dr. Işık, 2023 yılında tüberküloz vakalarının artış gösterdiğini ve bu yıl dünya çapında 8.2 milyon yeni vaka kaydedildiğini söyledi. Bu yıl, tüberkülozun COVID-19'u geride bırakarak en ölümcül bulaşıcı hastalık haline geldiğini belirten Dr. Işık, Türkiye’de de benzer bir eğilim olduğunu ve 2023'te tüberküloz vakalarının artış gösterdiğini aktardı.

Tuberkuloz Hala Kuresel Bir Saglik Sorunu Olmaya Devam Ediyor

Kapalı alanlarda, kalabalık yerlerde yaşayan ya da çalışan kişilerin tüberküloz riski taşıdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, sağlık çalışanları, hapishane ve huzurevi sakinleri, bağışıklık sistemi zayıf kişiler ile düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip bireylerin yüksek risk altında olduğunu söyledi. Ayrıca, sigara içenler ve madde bağımlılığı olanlar da bu risk grubuna dahil.

Akciğer tüberkülozunun en yaygın belirtisinin uzun süren öksürük olduğunu belirten Dr. Işık, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, halsizlik ve kilo kaybının diğer yaygın belirtiler arasında olduğunu söyledi. Tüberküloz tanısı koyulurken genellikle akciğer grafisi kullanıldığını, balgam kültüründen elde edilen sonuçlarla da kesin tanı konduğunu belirtti. Ayrıca, hastaların düzenli olarak Verem Savaş dispanserlerine yönlendirildiğini ve tedavi sürecinde ilaç kullanımının aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

tuberkulozla-mucadele-gunumuzdeki-durum-ve-kuresel-saglik-cabalari

Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, tüberkülozdan korunmanın en etkili yollarından birinin verem aşısı olduğunu söyledi. Aşıların zorunlu aşı takviminin bir parçası olduğunu hatırlatan Erdemir Işık, özellikle risk altındaki kişilerin düzenli sağlık kontrollerine gitmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, kalabalık ve kapalı alanlarda maske takmanın ve yakın temastan kaçınmanın önemli olduğunu da ekledi.

Verem hastalarının tedavi gördüğü odalarda ultraviyole ışınları kullandıklarını söyleyen Dr. Işık, veremin güneş ışığını sevmediğini belirtti. "Güneş girmeyen eve doktor girer" atasözünün de veremin önlenmesiyle ilgili olduğunu ifade etti. Tüberkülozun önlenmesinde çevresel faktörlerin de önemli rol oynadığını söyledi.

Kaynak: İHA