Bu uyarılara dikkat: Stresin bedensel alarm sinyalleri! Bu uyarılara dikkat: Stresin bedensel alarm sinyalleri!

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV), özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha fazla görülmeye başlıyor. HMPV, soğuk algınlığı benzeri belirtilerle kendini gösterse de, bazı gruplarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, virüsün, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için daha tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.

Hmpv

BEBEKLER VE YAŞLILAR RİSK ALTINDA

Dr. Uzun, HMPV'nin özellikle 6-12 aylık bebeklerde, 65 yaş üstü kişilerde ve akciğer hastalıkları olan bireylerde daha ağır seyrettiğini belirtti. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %10-12’sinin nedeni HMPV iken, çoğu vaka hafif geçse de, %5-16 arasında çocukta zatürre gibi ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor.

HMPV NASIL YAYILIR?

HMPV, doğrudan temas veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunarak yayılabiliyor. Dr. Uzun, öksürük, hapşırma, el sıkışma, sarılma gibi günlük alışkanlıklarla virüsün bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, telefon, kapı kolu gibi sık kullanılan yüzeylerin de enfeksiyon yayılmasında rol oynadığını söyledi.

Hastalık (1)

TEDAVİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Henüz spesifik bir antiviral tedavi bulunmayan HMPV için, tedavi genellikle belirtilere yönelik oluyor. Ateş düşürücüler ve öksürük kesicilerle rahatlama sağlanabiliyor. Ancak, bu hastalık viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotiklerin etkili olmadığını belirten Dr. Uzun, antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu vurguladı.

HİJYEN KURALLARINA DİKKAT!

Enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolu hijyen kurallarına uymaktan geçiyor. Dr. Uzun, ellerin düzenli olarak sabun ve suyla yıkanması gerektiğini veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizlenmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, öksürme ya da hapşırma sırasında ağız ve burun bölgesinin mendil veya dirsek içiyle kapatılması, temiz olmayan ellerle yüz, burun ve gözlere dokunulmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: İHA