Kafalarda sorular belirmeye başlayınca herkes birbirine soruyor Libya'da kim kiminle savaşıyor, Türkiye neden asker gönderiyor?
2011 yılında Kaddafi'nin öldürülmesiyle bir türlü istikrar sağlayamay...
Kafalarda sorular belirmeye başlayınca herkes birbirine soruyor Libya'da kim kiminle savaşıyor, Türkiye neden asker gönderiyor?
2011 yılında Kaddafi'nin öldürülmesiyle bir türlü istikrar sağlayamayan Libya, Türkiye ve dünya gündeminin en üst sıralarda yer alıyor. Suudi Arabistan'dan Mısır'a, Fransa'dan Rusya'ya kadar birçok ülke Libya'daki gelişmeleri çok yakından takip etmekle kalmıyor, hem askeri hem de diplomatik olarak bu ülkede söz sahibi olmaya çalışıyor…
Avrupa'nın güney kapısı konumunda olan ve zengin petrol kaynakları ile öne çıkan Libya, özellikle Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle birlikte kilit ülke haline geldi. Demokrasi düşmanı Hafter, diktatörlük peşinde iç savaşa devam ediyor. Meşru Hükümet askerlerine sivillere ve havaalanına bomba yağdırıyor…
Peki, Libya'da neler oluyor? Kim kimle savaşıyor? Türkiye neden bu ülkeye asker gönderiyor?
Dünyanın gözü kulağı biranda Almanya'ya çevrildi. Libya Konferansı Berlin'de toplanan liderlerce masaya yatırıldı. Türkiye, kritik konferanstan önemli bir sonuç elde edemedi. Berlin toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, istediğini almaya çalıştı ama Diktatör Hafter bu defa yine masayı terk etti…
Libya konusunda, Rusya ve Çin farklı bir yol izliyor. Fransa, BEA, İsrail, Amerika ve Yunanistan Hafter'in arkasında. Libya'da Hafter'in kontrol ettiği bölgelerin petrolün en fazla olduğu bölgeler olduğunu biliyoruz. Sarraj'ın hâkim olduğu bölgeler de nüfusun en fazla olduğu bölge. Libya Merkez Bankası bu bölgede bulunuyor...
Rusya, Hafter'le danışıklı dövüş halinde mi?
Rusya ve Çin farklı bir yol izliyorlar: Barışın gelip istikrarın gelmesini istiyor. Biran önce ihalelerin gerçekleşmesini istiyorlar. Libya Afrika'da en fazla petrol rezervi olan ülkedir...
Katar, Rusya, Türkiye, İtalya şu anda Sarraj'ın yanında. Burada bir de göçmen meselesi var. İtalya bu meseleden ötürü de tutumunu ve tarafını değiştirdi. Amerika doğrudan Libya'da sahada olmak istemiyor. Bu noktada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden hamlelerini yapıyor…
Rusya ikili mi oynuyor?
Hafter, Rusya ile danışıklı bir dövüş mü yapıyor? Hem ateşkesi imzalamıyor hem de apar topar oradan ayrılıyor. Bu danışıklı bir dövüş olabilir mi? Sahada Hafter'e aktif destek veren Ruslar'a ait Wagner gücü var. Rusya iki tarafı da kaybetmemek gibi hedefi var görünüyor. Şu süreçte sahada en güçlü olan ülke de Rusya...
Libya bizim anladığımız anlamda bir ulus devlet değil. Kabaca 6 milyon nüfusu olan, bin 600 aşireti olan ülkedir. Kaddafi savruluşları olan bir liderdi. Arap milliyetçiliğine oynadı olmadı, en son Afrika milliyetçiliğine oynadı ama o da olmadı. Enerji kaynaklarının kim tarafından çıkarılacağını ve hangi güzergâh üzerinden pazarlanacağını konuşuyoruz…
Almanya'nın Libya üzerinde bir tarihsel nüfusu da yok. Ama Almanya rol çalarak hem çatışan tarafları hem de ilgilenen devletleri bir araya toplamayı kotarmış gibi görünüyor. Hafter Rusya'da yapmadığı açıklamayı Alman Dışişleri Bakanı'na yaptı ama Almanya’da yapılan toplantıda yine masadan kaçtı. Türkiye Başkanı Erdoğan, Libya’ya davet edilmesinin haklılığını anlatmış oldu…