PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye'de öğrenciler okuma, matematik ve fen bilimi alanlarının tamamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının altında kaldı.
15 yaşındaki öğrenciler...
PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye'de öğrenciler okuma, matematik ve fen bilimi alanlarının tamamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının altında kaldı.
15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73'ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 Bin 890 Türk öğrenci OECD tarafından üç yılda bir düzenlenen PISA testine girdi. Sonuçlara göre Türkiye okuma, matematik ve fen bilimi alanlarında ortalamanın altında kaldı. Ayrıca kız öğrencilerin okuma ve bilim alanında erkeklerden daha başarılı olduğu tespit edildi.
Türkiye'de öğrencilerin becerisinde 2003'ten 2012 yılına dek artan bir eğilim söz konusuydu ve okuma alanında OECD ortalamasına en çok 2012 yılında yaklaşılmıştı. Fakat 2015 yılı PISA sonuçlarında Türkiye bir önceki 2012 yılı sonuçlarına göre sert bir düşüş göstererek matematik ve okuma alanlarında 2003 yılındaki seviyesine, fen alanında ise 2006 yılındaki seviyesine gerilemişti.
2018 sonuçları ise Türkiye'nin okuma alanında yeniden 2012 yılındaki seviyesine yaklaştığını, matematik ve fen alanlarında ise 2012 seviyesinin de bir miktar yukarısına çıktığını gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 74'ü okumada seviye 2 ve üzerine erişebilirken bu oran OECD ortalamasında yüzde 77.
Matematik alanında seviye ikiyi başarabilen öğrenciler asgari seviyede. Net yönergeler verilmeden, basit bir durumun matematiksel temsilini yorumlayabilirler ve ayırt edebilirler. Raporda bunun örneği olarak alternatif iki rotanın arasındaki mesafeyi karşılaştırma ve fiyatları farklı para birimlerine çevirme gösteriliyor. Türkiye'de öğrencilerin yalnızca yüzde 5'i matematikte seviye 5 ve üzerine çıkabilirken, OECD ortalamalarında bu oran yüzde 11.
Fen alanında ise Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 75'i seviye 2 ve üzerine ulaşabildi. OECD ortalamasında ise öğrencilerin yüzde 78'i fen bilimlerinde seviye 2 ve üzerine çıkabildi.
Türkiye'de öğrencilerin yüzde 2'si fen bilimlerinde en yüksek performansı gösteren seviye 5 veya seviye 6 gruplarına dahil olabilirken OECD ortalamasında aynı oran yüzde 7 olarak gerçekleşti. Okuma ve bilim alanında kız öğrenciler daha başarılı oldu. PISA 2018'e katılan tüm ülkelerde ve ekonomilerde, okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden daha iyi bir performans sergiledi.
OECD ülkeleri ortalamasına göre okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden 30 puan fazla aldı. Türkiye'de ise kızlar okuma branşında erkeklerden 25 puan ileride.
Türkiye'nin matematik sonuçlarında kız ve erkek öğrencilerin puanlarıysa benzer. Fen bilimleri alanında OECD ülkeleri ortalamasında kızlar erkeklerden iki puanlık daha iyi bir performans ortaya koyarken, Türkiye'de kızlar fen bilimlerinde erkeklerin yedi puan önünde.
Tabi sonuçlar kız ve erkek olarak ayrılıyor olsa da bir gerçek var ki; başarı veya başarısızlığın cinsiyeti yok. Elbette bu sonuçlar A ülkesinin çocuklarının B ülkesinin çocuklarından daha zeki olduğunu da göstermiyor. Ancak eğitim sistemindeki farklılıkların aynı yaş grubundaki çocukları nasıl etkilediğini gösteren en net testlerden biri olduğu da yadsınamaz bir gerçek…