İşlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor | İşlenmiş gıdaların zararları neler? İşlenmiş gıdalar yaşlanmayı hızlandırıyor | İşlenmiş gıdaların zararları neler?

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor E. Sibel Şan, son günlerde artış gösteren kızamık vakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor E. Sibel Şan, vakalardaki artışların en önemli sebeplerinden birinin son yıllarda artan aşı kararsızlığı ve aşı karşıtlığı olduğunu kaydetti.

Uzman Doktor E. Sibel Şan, “Kızamık hastalığı, kızamık virüsü ile oluşan akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları ile bulaşarak, kişiden kişiye geçer ve oldukça bulaşıcıdır. Son zamanlarda dünya genelinde kızamık vakalarında belirgin bir artış gözlenmektedir. Bu durum, hastalığın yayılma potansiyeli ve ciddi komplikasyonları olması sebebiyle bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir” Sibel Şan, son günlerde artış gösteren kızamık vakaları ile ilgili yaptığı açıklamada bu artışların en önemli sebeplerinden birinin son yıllarda artan aşı kararsızlığı ve aşı karşıtlığı olduğunu kaydetti. Kızamığın oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzman Doktor E. Sibel Şan, bu hastalığın enfekte bir kişiyle temas sonucunda havada asılı kalan damlacıkların solunmasıyla kolayca yayıldığını, kızamık virüsünün, hava yoluyla, temasla kolayca bulaşabildiğini ve bir kişiden diğerine öksürme, hapşırma veya enfekte bir kişiyle yakın temas sonucunda yayılabildiğinin altını çizdi. Kızamık hastalığına maruziyet sonrasında duyarlı kişilerin yüzde 90’ında hastalık geliştiğini kaydeden Uzm. Dr. Şan, bulaşıcılığın genellikle döküntülerin ortaya çıkasından 5 gün önce başladığını ve döküntünün başlangıcından 4 gün sonrasına kadar devam ettiğini ve hastalığın kuluçka süresinin 9-14 gün olduğunu ifade etti.

Halsizlik, ateş, öksürük, burun akıntısı ve genellikle gözlerde kızarıklık ile başlayan prodrom dönem belirtileriyle kendini gösteren kızamık hastalığının 3 ile 5 gün sürdüğünü ifade eden Uzm. Dr. Şan, koplik lekelerin (ağız içindeki beyaz kızarıklar) tanı koymada belirleyici olduğunu fakat her kızamık vakasında da bu belirtinin görülmediğini söyledi.

Editör: Kader Ergin