Ortak noktaları okuma tutkusu olan, kültüre, sanata meraklı kadınların bir araya geldiği "Kedi Kitap Dostları" İzmir'de giderek yaygınlaşan uzun soluklu ve nitelikli kitap kulüplerinden biri. Grup üyeleri arasında avukat da var, seramik sanatçısı, mühendis ve ev hanımı da.

Kedi Kitap Dostları'nı bir araya getiren ilk buluşmalar 1998 yılında, İzmir Amerikan Koleji Mezunlar Lokali olarak faaliyete geçen mekanda bir grup arkadaşın bir araya gelmesiyle başlamış. Grubu okul arkadaşları Güniz Can, Gülgün Eriş ve Şeyda Şakar'ın başlangıçtan bu yana birlikte sürdürüyor.

Güniz Can'ın eşiyle birlikte 2009 yılında kurduğu ve 2016 yılına kadar Kordon'da faaliyet gösteren Kedi Kültür Sanat Merkezi, kitap kulubünün şimdiki adına da esin kaynağı olmuş. Zaman içinde yeni katılımlarla büyüyen kulübün adı "Kedi Kitap Dostları"na dönüşmüş. 

Kitap kulübü toplantılarının bu haftaki buluşmasına ben de katıldım. Buluşmaya katılabilen kulüp üyeleri Rozet Kanyas, Gülay Uçkun, Meriç Onaran, Sibel Hepsayar, Özgür Kozanoğlu Özge, Gülgün Eriş, Güniz Can, Ela Dalçam, Oya Erinçler, Gül Yardım, Nilgün Katipoğlu'nun görüşlerini dinledim. 

Sadece kitap konuşuluyor

Kitap dostları uzun süredir kışın Alsancak'ta, yazın Çeşme'de belirledikleri mekanda buluşuyor. Üç haftalık periyodlarla bir araya gelen grup üyeleri, sohbetin sadece okunan kitapla sınırlandırıldığı buluşmayı iki saatte tamamlıyor. 

Güniz Can, grup olarak çok satan kitaplardan, çok satan yazarlardan uzak durduklarını, edebi değeri yüksek kitapları tercih etmeye çalıştıklarını vurgulayarak şunları söylüyor:

"Kitap dostları aslında kapalı bir grup, sayımız sekiz ile on beş arasında değişiyor. Okuduğumuz kitapları seçerken iyi edebiyat olmasına önem veriyoruz. Klasikleri zaten okumuş olduğumuz için çağdaş edebiyata, dünyanın farklı ülkelerinin değerli yazarlarını önceliyoruz. Booker Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü gibi ödüllerin her yıl çıkardığı listeleri inceleyip seçim yapıyoruz."

Diğer kitap kulüplerinde olduğu gibi Kedi Kitap Dostları da, grup üyelerinin daha önce okuyup önerdiği kitap listesi arasından bir seçim yapıyor, okuyup tartışacakları kitapları belirliyor. Seçilenler arasında Çağdaş Türk yazarlarının eserleri de bulunuyor.

Güniz Can, sevdikleri bazı yazarların adlarını sıralıyor ve bu yazarların yeni çıkan kitaplarına öncelik verdiklerini söylüyor. "Daha önce okuyup sevdiğimiz yazarların kitaplarını da incelemeye alıyoruz. Bazen bir yazarın birkaç farklı kitabını okuduğumuz oluyor" diyor.
Kimi zaman toplantılarında eserlerini okudukları yazarları da konuk ettiklerini de belirten Can, "Bu buluşmalarda bir yazarın kitap yazım sürecini, hikayesinin konusunu, ona neyin ilham verdiğini kendilerinden dinliyoruz" diyor. Güniz Can, kitap buluşmalarının yanı sıra grup üyeleriyle yurt içinde ve yurt dışında kültür sanat odaklı turlar da yaptıklarını ekliyor.

İzmir'de Kedi Kitap Dostları'nın yanı sıra kitaba gönül veren birbirinden değerli insanları bir araya getiren, Ekin Yazın Dostları, Aristonikos Okuma Grubu, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Okuma Grubu, Güzelyalı Kitap Okuma Dostları Grubu gibi kitaplar aracılığıyla sorgulatıp düşündüren keyifli kitap kulüplerinin sayısının daha da artmasını diliyorum. 

***

İkinci Beyler Kütüphanesi Projesi başlamadan bitti

Kemeraltı'nda İkinci Beyler Sokağı olarak da anılan 848 Sokak'ta yer alan harap durumdaki eski adliye arşivi binasının kütüphaneye dönüştürülmesi için başlatılan proje durdu. Binada üç yıldan buyana hiçbir çalışma yapılmıyor.

Kütüphane olarak ayağa kaldırılmak istenen eski arşiv binasının tahsisi için 2020 yılında Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. ile İzmir Valiliği arasında bir protokol yapmıştı. Protokole göre "İkinci Beyler Kütüphanesi" olarak açılması planlanan yapının “yeni nesil kütüphane” işleviyle, özellikle çocuk ve gençler için bir okuma ve araştırma merkezi işlevi görmesi öngörülmüştü. 

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından restorasyon uygulaması gerçekleştirilecek yapıda TARKEM de iştirakçi olarak yer alacaktı. TARKEM'in sitesinde 26 Ağustos 2020 günü yayımlanan haberde İkinci Beyler Kütüphanesi’nde etüt salonları, sesli - sessiz okuma salonları, esnek ve ortak çalışma alanları, dijital kütüphane, etkinlik alanı, çocuklara yönelik atölye alanı ve kafenin hizmet verileceği bilgisi paylaşılmıştı.

Protokolün ardından İzmir'de pek çok tarihi yapının restorasyonunu gerçekleştiren Eskici Mimarlık Limited Şirketi tarafından binanın restorasyonu için çalışma başlatıldı. Ancak çalışmalar bir süre sonra durduruldu ve 2022 yılının Ağustos ayında da tasfiye edildi. Bugün için sadece güvenlik perdesiyle ve metal paravanlarla koruma altına alınan binada o tarihten bu yana hiçbir çalışma yapılmıyor. 

Yöredeki esnaf, eski arşiv binasının kütüphane olması durumunda bölgenin yeniden bir çekim merkezi olabilecekken bugün sokağın iyice suskunlaştığını belirtiyor. Esnaf, "Bu bina beş yıldır böyle bekliyor. Ne olacağını biz de bilmiyoruz, kimse de bir şey söylemiyor. Burası keşke bir kütüphane olsaydı daha da hareketlenebilirdi" görüşünü dile getiriyor. 

Anafartalar Caddesi’ni dik kesen 848 Sokak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında yapılan sokak sağlıklaştırma projesi ile yenilenmişti. İzmir Valiliği'nden yüzde 60 oranında katkı payı ödeneği de sağlanan projeyle sokağın geçmişten günümüze aktarılabilen değerlerinin ortaya çıkartılması, tarihi dokuya uyumsuz müdahalelerinden arındırılması planlanmıştı.

***

Girit battaniyeleri tez konusu oldu

İzmir Demokrasi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Dilem Doğan, yüksek lisans tezini “Dokumanın Tarihsel Süreci İçerisinde Girit Battaniyesi ve Güncel Tasarımları” adlı çalışmasıyla hazırladı. Mübadele Anlaşması sonrasında Girit'ten göç eden Türkler'in sandıklarında ana yurda getirdiği "Girit Battaniyeleri" hem Doğan'ın yüksek lisans tezine hem de bir konferansa konu oldu. 

Dilem Doğan, Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği'nde "Dokumanın Tarihsel Sürecinde Girit Battaniyeleri" konulu bir konferans da verecek. Konferans 14 Ocak 2025 Salı günü saat 12.00'de başlayacak. Konferansa Doğan'ın tez hocası İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Nurgül Begiç'in yanı sıra teze ilham veren haberimle ben de konuk olacağım. 

Dilem Doğan, konferansta İzmir ve çevresindeki yörelerde bulunan mübadil kadınların sandıklarında sakladıkları, ayrıca Ayvalık KEDİ Kooperatifi tarafından üretimi sağlanan kültürel miras unsuru Girit battaniyesinin kültürel değerini anlatacak. Konuklar konferansın ardından Dilem Doğan'ın sergisini de gezebilecek. 

***

Kısa kısa...

• Ürük "Sinema Tarihinde İzmir" kitabını tanıtacak

Araştırmacı yazar Yaşar Ürük, Ala Yayıncılık'tan çıkan "Sinema Tarihinde İzmir" kitabını tanıtacak. 18 Ocak 2025 Cumartesi günü Elhamra Sineması'nda yapılacak tanıtım etkinliği saat 13.00'te belgesel gösterimiyle başlayacak. Ürük, sunumunun ardından kitabını imzalayacak, okurlarla söyleşecek. Tanıtım etkinliğinde bir sinema klasiği olan gazoz ve patlamış mısır ikram edilecek.

• Yazar Elikbank okurlarıyla buluşacak

SEV Medya tarafından düzenlenen "Merhaba Buluşmaları"nın bu ayki konuğu yazar Gülşah Elikbank olacak. 14 Ocak 2025 Salı günü Alsancak'ta Ontur Otel'de yapılacak söyleşide Elikbank, yazma serüvenini, farklı dillere çevrilen kitaplarını, mitoloji festivalini, yazarken kendisine ilham veren konuları okurlarla paylaşacak. Etkinlik saat 19.30'da başlayacak.

• Mavi Bahçe'de kitap sokağı etkinliği

Karşıyaka Mavişehir'deki Mavi Bahçe AVM'nin düzenlediği "Kitap Sokağı" etkinliği bu yıl dördüncü kez yapılacak. 17 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasındaki etkinlikte atölye çalışmaları yapılacak. Etkinliği düzenleyen Tülay Meşe Akar, "Bu yıl da Kitap Sokağı'nda okurların çok sevdiği yazarları ağırlamayı hedefliyoruz Yılda iki kez düzenlediğimiz Kitap Sokağı'nda yayınevlerinin oldukça ilgi gören indirimli satışları da oluyor. Tüm İzmirlileri bekliyoruz" dedi. Mavi Bahçe'deki etkinlik B ve C blokta, 10.00-22.00 saatleri arasında gerçekleşecek.