‘Ne istediğimi ben de bilmiyorum ki!’ dediğiniz anlar çok mu?
Kararsızlığınız artık hayatınızı olumsuz etkiliyor hatta sizi rahatsız ediyorsa neden bu soruna odaklanmıyorsunuz?
Sizin için bu kon...
‘Ne istediğimi ben de bilmiyorum ki!’ dediğiniz anlar çok mu?
Kararsızlığınız artık hayatınızı olumsuz etkiliyor hatta sizi rahatsız ediyorsa neden bu soruna odaklanmıyorsunuz?
Sizin için bu konuda biraz araştırma yaptım. Hemen edindiğim bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Çoğu insanın kararsızlıkla yüzleştiği zamanlar olur bu çok da normaldir. Ancak bu durumun sıklığı artıyorsa harekete geçmeniz gerekir.
Uzmanlara göre kararsızlığın altında yatan çeşitli duygular olabilir. Öncelikle onları fark etmek gerekir. Aynı zamanda seçeneklerin fazla olması da kararsızlığı doğurabilir. Yine birkaç şeyi aynı anda yapmayı istemek de öyle.
Ancak kararsızlık yaşayan birine ne yapmak istediğini sorduğunuzda ‘bilmiyorum’ cevabını almanız muhtemeldir.
‘Ne istediğimi bilmiyorum’ cevabının altında; vereceği kararın geleceğe dair bilinmezliği olması kadar, karar verdikten sonra eyleme geçmesi gereken adımlar konusunda gizli korkularının bulunması da olabilir.
Sizinki hangisi peki?
Kararsızlığın altında yatan çeşitli duygular neler?
En iyi, en doğru kararı vermeye çalışmak mı? Ya da verilen kararın sonuçlarına karşı sorumluluk almaktan korkmanız mı?
Korkuyu çeşitlendirebiliriz. Başarısız olma korkusu, reddedilme korkusu, yetersiz hissetme korkusu gibi alt başlıkları çoğaltabiliriz.
Aldığınız karar sonucunda başarısız olacağınıza dair korku duyuyorsanız adım atmaktan çekinebilirsiniz. Bu noktada kendinize şu soruyu sormalısınız; kararınızı kim için veriyorsunuz?
Seçenekler arasında kararsız kaldığınızda her seçenek için ‘Olursa ne olur?’ sorusuna cevap arayabilirsiniz.
Avantaj ve dezavantajı neler olur, neler hissederim? Olumlu ya da olumsuz hislerim neler olur? Kazanımlarım neler olur? Bu kararım sonrasında yaşayacağım zorluklar neler olur? Bu zorlukları çözmek için adımlarım ne olur? Sorular genişletilerek her seçenek için irdelenirken, cevaplarınızı da yazabilirsiniz.
Bir taraftan da bedeninize odaklananın. Seçtiğiniz karar ile ilgili düşünürken eminim bedeninizde bazı değişiklikler olacaktır. Derin nefes alma, bedeninizde sıkışma, yüzünüzde gevşeme ya da kasılma, coşku ya da çökkünlüğü andıran bedensel titreşimler duyumsamanız mümkündür.
Kararsız kaldığınızda seçenekleri yazılı hale getirmeniz, zihninizde dönüp duran düşünceleri düzenlemeniz anlamına gelir. Genel olarak bir şey üzerinde ne kadar çok düşünürsek o kadar iyi çözüm bulacağımıza dair inancımız vardır. Ancak bu bizi zihinsel boğuşmaya sürükleyebilir.
Her kararın olası sonuçlarını yazmak ve bizde uyandırdığı ruhsal ve bedensel izlerine odaklanmak büyük fayda sağlar. Ve emin olun bir karar vermiş olmak üzerinizden büyük bir yükü atar…