O kadar moda oldu ki bu kelime, anlamı ile ilgili olmadığı şekliyle kullanılır oldu. Fenomenliğin doğuşunda yanlış eğitim, sevgi ve ilgi noksanlığı, kompleksli kişilikler sebep olabilir mi?
Fenomen...
O kadar moda oldu ki bu kelime, anlamı ile ilgili olmadığı şekliyle kullanılır oldu. Fenomenliğin doğuşunda yanlış eğitim, sevgi ve ilgi noksanlığı, kompleksli kişilikler sebep olabilir mi?
Fenomenlik felsefi olarak, görüngü, her şey, her olay veya büyüleyici şeylerin yanında büyüleyici harika insanlar olarak da ifade ediliyor. Bu tarife uyan fenomenleri nasıl ayırabiliriz? Uydurma fenomenlik çok belirgin. Her türlü sapkınlık, flaş magazin konular paçal yapılarak meydana çıkan durumun temsiline fenomen denir olmuş. Yüz kızartan konular fenomen malzemesi olabiliyor. Bazen de alay, espri ile matah gibi yerli yersiz herkese fenomen deniyor. Bazen de benzerlik ve küçük düşürücü amaçla kullanılıyor.
Bazen televizyonlarda matah bir şey gibi röportaj için fırsat veriliyor.
Topluma hangi faydaları sunuyorsunuz. İşte bu ve benzer sorular yerine ahlaki aykırılıklar ayıp denilecek davranış biçimleri süslü esprili olarak anlatılmaya çalışılıyor.
Bilen bilmeyen ironi, gırgır, ti, vakit geçirmek, gayri ciddi konuşma hakaret, küfür ve deşarj mekanı olarak bu insanlar bu kimselere ait sayfaları dolduruyor.
Fenomenlerin kişisellikleri biliniyor. Zararları saymakla bitmez, bir nevi algı yönetimi. Her alanda ülkenin içine dışarıdan uzatılan ellerden biri gibi. Ülkeler inançları, ekonomileri, bilgileri, dilleri, yurttaşlıkları bozularak çökertiliyor. Bu arada hemen eğitime dönerek genel olarak ülkemizde hepimizin aldığı ilmi, kültürel, örf, adet, dil, din, eğitimlerinin sonucumu mevcut durum.
Yani fenomenlik niye harika insanlara büyüleyici işlere sahip değil de, tam aksine kötü, berbat ve seviyesi olmayan konulara insanlara takılan isim olmuş, kim takmış bu isimleri?
Halk olarak sadece sınıf geçmeye, mezun olmaya dayalı, yarışmaya kapalı bir nesil yetişmesini biz istedik. Başka icatlar ve keşifler yerine ilime, tarıma, sanayiye ait her konuyu transfer ederek mutlu olmadık mı, olduk. Böyle olunca haksız ve berbat ahlak yapısını temsil edenlere fenomen demek de kaçınılmaz olur.
2 milyon 433 bin öğrenci içinde taş çatlasa 30 bin fen lisesi mezunu ilgili üniversiteye girdiği zaman gelişmiş ülke nasıl olacağımızı bize anlatan olmalı. Fiilen, akli ve bedeni öğrenimi bir arada olmayı gerektirmeyen öğrencilerin farklı alanlara ilgi duymaları sağlanmalıdır. İşte her üniversiteli büyüleyici iş yapma yoluna itilmeli veya yolu gösterilmeli. Yoksa fenomen takipçiliği gibi konulara sosyal medyadaki diğer alanlara ilgi duymaları kaçınılmaz olur.
Günlerdir anlatmaya çalışıyoruz, anaokulundan itibaren dış kaynaklı çizgi filmler ile eğitiliyoruz. Zafiyetli konularda fenomen yaratıp medyada özentiye sebep oluyoruz. Başarıları ile fenomen olacak gençleri rencide ediyoruz. Sosyal medya konusunda yasal düzenlemeler çok dikkatli hazırlanmalı. Tekrar ediyorum; eğitim sil baştan olmalı! Proflar dershanede ders anlatmalı, parti damgalı hiç bir hoca, öğrencinin güvenini sağlamasının mümkün olmadığını bilmeli. Hiç bir özelliği olmayan, önünüze gelene fenomen diyerek gerçek harika insanları rencide etmemeliyiz. Kendinize dikkat bu toplum bizim eserimiz diyebiliyor musunuz?