Anne-bebek ilişkisi tamlık ister. Bir bebek için annenin yokluğu bebek için büyük bir eksikliktir çünkü bebek annesini kendi bedeninin uzantısı zanneder. Bu yüzden bir bebek için annenin yokluğu bebek için adeta kendi eksikliğidir. 

Bebek sahibi olmak her zaman uygun koşullarda gerçekleşmez bazen annenin içinde yaşadığı yoğun psiko-sosyal sorun, bebeği ile kaliteli bir zaman geçirmesinin önüne geçer. Anne, bebeği ile yeteri kadar ilgilenemez, bebeğin ihtiyacı olan ilgiyi, şefkati, sevgiyi veremez. Duygu durumu bozuk, depresif bir anne bebeği ile olması gerektiği gibi ilgilenemediğinde anne bebeğini duygusal olarak ihmal eder. Duygusal olarak terk edilmiş bebek, annesinin kendisini tekrar terk etmemesi için anneye adeta yapışır. Bebek için terk edilme korkusu ne kadar çoksa anneye yapışma hissi o derece çoktur. 

AĞIR YARALAR

Maalesef bebeğin anne tarafından bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ihmal edilmesi bebeğin yetişkin yaşlarında geri dönülmesi çok ağır yaralar açar. Bu ihmal onu yetişkin hayatında kuracağı ilişkilerini olumsuz etkiler. 

Çocuk, yetişkin hayatında kendi ve öteki arasında sağlıklı sınırlar koyamaz. Ötekinin kendisine koyacağı en ufak bir mesafe onu tıpkı bebekliğinde olduğu gibi annesinin kendisini terk ettiği acı dolu deneyimi tekrar tekrar yaşamasına neden olur. Bu bebeğin yetişkin hayatında kuracağı ilişkilerde onu bekleyen şey “bağımlılıktır.” 

Bebeğin sahip olduğu duygusal boşluk, yetişkin ilişkilerinde onu fazlası ile kırılgan yapar. İçinde bulunduğu duygusal boşluğu kapatmak, öz güveni yeniden inşa etmek ve kendini sevmeyi yeniden başarmak zorunda olan bu kişilerin çok azı sorunun kendinden kaynaklı olduğunu fark eder. Kurduğu ilişkilerinde partnerine tıpkı uyuşturucu maddeye olan türde bir bağımlılık geliştirir. Partneri kendisine acı verse de ilişkisel ihtiyaçları karşılanmasa da o ilişkiden çıkmak için üstün bir çaba sarf etmesi gerekiyordur. Zira bu çaba tıp ki maddeden kurtulmak isteyen kişilerin verdiği çaba ile aynıdır. 

ZAYIF VE GÜÇSÜZ

Bu  kişiler, kendi varlığını ötekinin bakışında gördükleri için kendini o kişilere kabul ettirmek için üstün bir çaba sarf ederler. Bu durum kişiyi giderek zayıf ve güçsüz biri yapar. Bağımlı ve narsistik kişilerin ilişkisini de besleyen şey budur. Bağımlı narsistik kişinin gözünde seçilmiş hissetmek için tüm enerjisini ilişkiye yatırır. Hiçbir zaman ulaşamayacağı bu hedef kişiyi farkındalık geliştirene kadar yer bitirtir.