Sağlık

"CHAPLE Sendromu"nu dünya tıp literatürüne kazandıran Türk doktora ödül

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, genetik bağışıklık sistemi hastalıkları üzerine yürüttüğü çalışmalar ve CHAPLE Sendromu'nun tedavisini geliştirmesi nedeniyle Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu'nun "Eastern Star Award" ödülüne layık görüldü

Abone Ol

Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, genetik kökenli bağışıklık sistemi hastalıklarına yönelik yaptığı öncü çalışmalarla tanındı. Prof. Dr. Özen, özellikle "CHAPLE Sendromu" üzerine yürüttüğü araştırmalar sayesinde Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) tarafından verilen "Eastern Star Award" ile ödüllendirildi.

Prof. Dr. Özen, 2013 yılında karşılaştığı ve ilk tanısını koyduğu CHAPLE Sendromu'nun, bağışıklık sistemi kusuru ile karakterize olduğunu ve ödem, karın ağrısı, ishal, kusma gibi belirtilerle seyrettiğini belirtti. Bu sendromun tedavi edilebilir olduğunu kanıtlamak amacıyla yürütülen detaylı genetik incelemeler ve tedavi süreçleri, MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi. 2021'de tedavisinin başarıyla sağlanmasıyla CHAPLE Sendromu dünya tıp literatürüne kazandırıldı. Bu tedavi yöntemi, hastaların hızlı bir şekilde iyileşmesini ve topluma yeniden entegre olmasını sağladı.

Prof. Dr. Özen, tedavi sürecinde elde edilen bulguların büyük önem taşıdığını ve bu alandaki çalışmalarının yüksek prestijli tıp dergilerinde yayımlandığını ifade etti. Ayrıca, ABD menşeili bir ilaç firmasıyla 2019 yılında başlatılan ortak çalışma, tedavi sürecinin uluslararası düzeyde etkili olmasını sağladı. Prof. Dr. Özen, geliştirdikleri tedavinin global düzeyde büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gelecekte başka nadir ve yaygın hastalıklarda da kullanılabileceğini belirtti.

CHAPLE Sendromu ile mücadele eden Hatice Halil ve kızı Lara Halil’in tedavi süreci de Prof. Dr. Özen'in çalışmalarıyla dönüm noktası oldu. Hatice Halil, 7 çocuğunu bu hastalıktan kaybettikten sonra, Prof. Dr. Özen ve ekibi tarafından uygulanan tedaviyle hem kendi hem de kızının yaşam kalitesinin büyük ölçüde iyileştiğini belirtti. 

Prof. Dr. Özen, projenin devam edeceğini ve fındık gibi atık ürünlerden paklitaksel elde etme gibi yeni çalışmalarla hem Türkiye ekonomisine hem de global sağlık alanına katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.