Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü tarafından geçtiğimiz yıl ilan edilen “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı önlemeye dikkat çekmek istiyor…
Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müd...
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü tarafından geçtiğimiz yıl ilan edilen “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı önlemeye dikkat çekmek istiyor…
Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, gıda kaybı ve israfı konusunda çok hassas çalışma yapan, bir tek meyve ve sebzenin çöpe atılmasına gönlü razı olmadığı için zaman zaman tarlada, bahçede ağacında kalan meyveleri ve sebzeleri gönüllüler tarafından toplatıp STK’lar tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyor. İzmir’de açtığı ‘Uygulamalı Çiftçi Okulu’’nda 6 ilçeden 150 çiftçiye eğitimler veriliyor. Her fırsatta da insanları israftan kaçınmaları konusunda uyarıyor. Mustafa Özen, gece gündüz demeden, tarla tarla dolaşıyor üreticileri bilgilendirip ürünlerinin daha verimli olmasını sağlıyor. Mustafa Özen İzmir’deki görevine atandığında “Gelen gideni aratır” demişlerdi. Mustafa Özen, hiçbir zaman gideni aratmadığı gibi makamında oturmadan üreticilerle görüşüp tarla, tarla bahçelerde dolaşıp ürünü nasıl arttıracaklarını, üreticilerin nasıl daha çok kazanacağı konusunda teşvik çalışmalarını sürdürüyor…
Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürü Mustafa Özen,
29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı konusuna Farkındalık çekmek için düzenlediği toplantı büyük ilgi çekti. Başata Bakan Bekir Pakdemirli olmak üzere İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve diğer konuşmacılar Bilinmeyenlere dikkat çektiler…
Tabi burada incelediğim BM raporunda çok önemli konu var. Özellikle Türkiye, gıda israfında Dünyada 3. Sırada olması çok üzücü bir durum. Covid-19 (Koranavirüs bulaş çok yaygın olduğu ve Sağlık bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının sokağa çıkma yasağı getirdiği gece ve günlerde insanların fırınlara ve marketlere nasıl akın ettiğini ve fırınların önlerinde yumruklaşmaları, market raflarının boşaltıldıklarını gördük. Üç gün sonra da fırınların önünde kavga ettikleri o aldıkları ekmeklerin ve gıdaların çöp bidonlarını doldurduğunu gördük. O günleri dün gibi hatırlıyoruz. İsrafı görmüştük…
BM Çevre Programı tarafından yapılan araştırma Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe gidiyor. Kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 10 ülke içerisinde Türkiye 3. Sırada. 1- Dem. Kongo Cumhuriyeti. 2- Meksika. 3- Türkiye. 4- Etiyopya. 5- Mısır. 6- Nijerya. 7- Filipinler. 8- Endonezya. 9- Vietnam
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, video mesaj gönderdiği panelin açılışına, Vali Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, BM Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü - Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Akademisyenler, STK temsilcileri katıldı…
GIDA İSRAFI ELE ALINMALI
Vali Köşger, “Dünyanın bir tarafı açlıktan kırılıyorken, bir taraf da gıda israf ediyor, çöpe attığımız ya da tüketicinin sofrasına ulaşmadan israf edilen bir kısım var. Tüketilen kısım da bizatihi bir israf var. Yiyoruz, obezite oluyoruz. Oluşan sağlık sorunlarını gidermek için para harcıyor ve sağlığımıza kavuşmaya çalışıyoruz. Gıda israfı konusunu ülke olarak yeniden ele almalıyız” diyordu…
Bu yapılan toplantılardan, konuşmacıların anlattıklarından insanlar olarak ne kadar ders alacağız. Bunu da daha sonra göreceğiz...