Dünya, tüm dikkatini korona ile mücadeleye verdi. 100 yılın en ciddi sağlık sorunu, etkisini hala sürdürüyor. Yoğun bakıma yatan hasta sayıları azalsa da, hastaneden taburcu olanların sayısı artsa da...
Dünya, tüm dikkatini korona ile mücadeleye verdi. 100 yılın en ciddi sağlık sorunu, etkisini hala sürdürüyor. Yoğun bakıma yatan hasta sayıları azalsa da, hastaneden taburcu olanların sayısı artsa da korona ile yaşam devam edecek.
Korona sonrası yaşam tartışılırken, uzay yarışında devrim özelliği taşıyan bir gelişme yaşandı.
Elon Musk’a ait Space X şirketi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren Crew Dragon adlı uzay aracını fırlattı.
Böylece, özel sektör ilk kez uzaya insanlı bir araç gönderdi.
Crew Dragon adlı aracın “Demo2” adı verilen seferi, ilk başta, 27 Mayıs 2020 Çarşamba günü için planlanmış ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatmaya 16 dakika kala durdurulmuştu.
Fırlatma işlemi, 30 Mayıs 2020 Cumartesi günü, 1969 yılında Ay’a gönderilen ilk uzay aracının fırlatıldığı yerden yapıldı.
Astronotlar, fırlatmadan tam 19 saat sonra, 31 Mayıs Pazar günü saat 17.30’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı.
“- Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın”
Fırlatmadan kısa bir süre önce Space X ekibi, astronotlara, işte böyle seslendi.
NEDEN ÖNEMLİ?
Bu uçuşla birlikte 9 yıl aradan sonra ABD topraklarından uzaya ilk kez insan taşındı. Böylece, uzaya insan taşıma yarışında Amerika'nın yeniden yer almasında önemli bir adım gerçekleşti.
Ayrıca, bir özel şirketin astronot taşıdığı ilk sefer olması da çok önemli bir başlangıç oldu.
NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu. Bu uçuşlar yüzünden Rusya'ya milyonlarca dolar ödüyordu.
Space X, astronotları ISS'ye ulaştırdığında, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Rusya'ya astronot başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan kurtuldu.
CREW DRAGON
Crew Dragon adlı uzay aracı maksimum 7 kişi taşıma kapasitesine sahip. Ancak, NASA uçuşlarında dört kişi taşımayı planlıyor.
Küçük roket motorlarıyla donanımlı olması sayesinde uzayda manevra yapabilen ve uzay istasyonuna kendi başına kilitlenebilen özelliği bulunuyor.
Daha önce insan taşıyan uzay araçlarının tersine ekip kabininde düğmeler yerine dokunmatik ekran kontrolü bulunuyor..
Space X, insanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe aldı.
Elon Musk'ın sahibi olduğu Space X firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.
SON SÖZ: Hayat devam ediyor. Korona ile mücadele devam ederken uzay yarışı yeniden başladı.