Dünya ülkeleri ile Türkiye Covid-19 pandemi ve Türkiye de meydana gelen deprem, orman yangınları, sel baskınları felaketleriyle boğuşurken, Türkiye'deki tarım da düşüş olmaması için tarım ile uğraşan...
Dünya ülkeleri ile Türkiye Covid-19 pandemi ve Türkiye de meydana gelen deprem, orman yangınları, sel baskınları felaketleriyle boğuşurken, Türkiye'deki tarım da düşüş olmaması için tarım ile uğraşan çiftçilerimiz, köylülerimiz üretim de büyük gayretler gösterdi. Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, her fırsatta çiftçilerin ve üreticilerin yanında olduğunu ve desteklemeye devam edeceklerini açıklıyordu. İşte şimdi ihracatın yüksek rakamlara ulaşmasıyla bunun semereleri görülmeye başlıyor…
EİB (Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ile konuşuyorum. Başkan Uçak ihracatımızla ilgili çok önemli açıklama yapıyor; “İhracatımız son 9 aylık dönemde 813 milyon dolara yükseldi ve yüzde 14 oranında artış sağladık. 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışıyoruz. Önceden belirlediğimiz hedefimiz olan 1 milyar 200 milyon dolar her şekilde yılsonunda birliğimiz adına yeni bir ihracat rekoru olarak yakalayacağız” diyor.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak’la, Seferihisar’da sabah kahvaltısında bir araya geldik. Meyvelerin tek tek seçildiği ve ihracata hazırlandığı fabrikasını birlikte gezdik. Çalışanlar tarafından kasalanan limonları gördüm. Her biri özenle seçilmiş ve üzerlerine etiketi yapışmış limonlar ihracata hazır. Yapılan bu ihracat Türk çiftçisinin el ürünü ve yüz akıdır. İhracatçılarımızın da başarısını gösteriyor…
İhracat rakamlarını açıklayan Başkan Uçak; “2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2020 sonunda 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. 2017 yılından bu yana da ihracatımızı yüzde 40 oranında artırmış olduk. 2021 yılının 9 aylık döneminde Türkiye genelinde yaş sebze ve yaş meyve mamulleri toplam ihracatı 3,5 milyar doları buldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artış sağlandı…
İhracatımız 9 aylık dönemde 813 milyon dolara yükseldi ve yüzde 14 oranında artış sağladık. Bu oran yılsonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız. Daha da artırmayı başarabilirsek yılbaşında hedefimiz; 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracatı yakalamak” dedi.
Birliğin faaliyetlerini anlatan Uçak; “Temmuz ayından bu yana Tarım Orman İzmir İl Müdürü ve Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ile birlikte “Gönüllü Son Hasat Projesi'nde” çoğunluğu üniversite öğrencisi gönüllülerimiz hasat yapıyor ve toplanan ürünler aşevleri ve STK’lara bağışlanıyor. Bu proje ile genç nesiller tarım ile yakından tanışıyor ve ürünlerin nasıl hasat edildiğini uygulayarak görüyor, bu ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Meyve sebzelerde hasattan tüketime kadar yüzde 15 ile yüzde 50 arasında kayıpların olduğu söyleniyor. Bunun için ilk nar ve mandalina ürünlerinde kayıpların tespit edilmesi ile ilgili Ege Üniversitesi ile bir proje geliştirdik. 2 yıl incelemeye alacağız” ifadelerini kullandı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını belirten EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ise 2'si Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’ne ait olmak üzere 7 URGE Projesi yürüttüklerini anlattı...