Sağlık

Türkiye, kök hücre nakillerinde Dünya standartlarını yakaladı

Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye’nin kök hücre nakillerindeki yüksek deneyimi ve altyapısıyla Avrupa ve ABD standartlarına ulaştığını açıkladı.

Abone Ol

Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye’nin kök hücre nakilleri alanındaki deneyimi ve altyapısıyla Avrupa ve ABD standartlarına ulaştığını açıkladı. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi’nin sorumlusunu olarak görev yapan Prof. Dr. Erkurt, kök hücre naklinin hayati önemi ve ülkemizdeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Kök hücre naklinin, hastanın kendi kök hücrelerinin kullanıldığı otolog ve bir başka kişinin kök hücrelerinin kullanıldığı allojenik yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Erkurt, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay işbirliğiyle yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesinin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını vurguladı. Türkiye'de kök hücre nakil merkezi sayısının 100'ü geçtiğini kaydeden Erkurt, “Yılda yaklaşık 6 bin kemik iliği nakli yapılıyor ve bu alanda Avrupa ülkeleri arasında 4. sıradayız” dedi.

Ücretsiz Hizmet ve Sağlık Turizmi

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 40 ruhsatlı nakil yatağıyla Türkiye’nin en büyük merkezlerinden biri olduğunu belirten Erkurt, yıllık 200'ün üzerinde nakil gerçekleştirildiğini açıkladı. Türkiye'deki kök hücre nakillerinin SGK bünyesinde ücretsiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkurt, sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hematoloji hastalarına da hizmet verdiklerini belirtti.

Kök Hücre Bağışının Önemi

Prof. Dr. Erkurt, kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek, “Ben de kök hücre bağışçısıyım. 5 yıl önce bağışçı oldum ve uygun bir hasta için kök hücre vereceğim. Bunda korkulacak hiçbir şey yok” dedi. Gönüllü kök hücre bağışçılarının bilgileri sürekli olarak TÜRKÖK üzerinden güncellendiğini belirten Erkurt, bağışçıların işlem öncesi tetkiklerden geçtiğini ve uygunluk durumunda nakil hazırlıklarına başlandığını söyledi.

Kök Hücre Bağışı Kolay ve Güvenli

Kök hücre bağışının, kan vermek kadar kolay bir işlem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkurt, “Bağışçılara 4 gün boyunca cilt altı aşı uygulanıyor ve ardından modern aferez cihazlarıyla 2 saat içinde kök hücre toplanıyor. Bu işlem gerçekten zor değil” ifadelerini kullandı. 18-50 yaş arası herkesin kök hücre bağışında bulunabileceğini ekledi.

Ölüm Riski Düşürüldü

Prof. Dr. Erkurt, Türkiye’de kök hücre nakillerindeki ölüm riskinin belirgin şekilde azaldığını belirterek, “Eskiden bu oran yüzde 25’ti. Şimdi bu oran, allojenik nakillerin en zor durumlarında bile yüzde 10’un altına düştü. Otolog nakillerde ise bu oran yüzde 1’in altında” diye konuştu.