Teknolojik cihazlar, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak özellikle cep telefonlarının uyku sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, uzmanlar tarafından dikkatle vurgulanıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, cep telefonlarının uyku düzenini nasıl bozduğunu ve uyku kalitesini düşürdüğünü açıklayarak, dikkat edilmesi gereken önemli faktörlere değindi.

Hem ağrıları bir anda kesiyor hem de tadına doyum olmuyor | Göçmenlerin lezzet deposu Hem ağrıları bir anda kesiyor hem de tadına doyum olmuyor | Göçmenlerin lezzet deposu

Telefonla Uyumak2

Prof. Dr. Öztürk, cep telefonlarının uykuya geçişi zorlaştıran bir dizi etkisi olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki, cep telefonlarındaki parlak ışığın uykuya geçişi zorlaştırması. Özellikle yeni model telefonlarda bulunan mavi ışığın, beyinde melatonin hormonunun salgılanmasını engellediğini söyleyen Öztürk, melatonin hormonunun uyku stabilizatörü işlevi gördüğünü ve eksikliğinin uyku kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Ayrıca, uyku öncesinde cep telefonuyla vakit geçirmenin de uykuya geçiş süresini geciktirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "Video izlemek, oyun oynamak veya sosyal medya kullanmak, uyku zamanını uzatarak uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Bu aktiviteler, zamanın fark edilmeden geçmesine yol açıyor, bu da uyku düzenini bozuyor" diye konuştu.

Telefonla Uyumak3

Prof. Dr. Öztürk, cep telefonlarında izlenen içeriklerin de uykuya olan etkisinin büyük olduğunu belirtti. Şiddet içerikli veya uyarıcı medya içeriği, vücudu alarma geçirerek uykuya geçişi zorlaştırabiliyor. Bu nedenle, uyku öncesinde elektronik cihazlardan ve uyarıcı içeriklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar, kaliteli bir uyku için en az bir saat önceden elektronik cihazlardan uzaklaşılmasını, yatak odasında televizyon, bilgisayar ve telefon gibi cihazların bulundurulmamasını öneriyor. Ayrıca, profesyonel iş gereği cep telefonu kullananlar için, telefonu yataktan en az bir-iki metre uzaklıkta tutmak, uyku kalitesini artırabilir.

Kaynak: İHA