Sağlık

Tiroid kanseri: Teşhis, tedavi ve önleme yöntemleri

Abone Ol

EGEMEN SAYIN-EGE TELGRAF- Tiroid kanseri, tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve bölünmesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Uzmanlar bu kanser türünün genellikle boyun bölgesinde bir şişlik veya nodül olarak fark edildiğini aktarırken erken teşhis ve tedavi ile tiroid kanserinin tedavi edilebileceğini belirtiyor.

BOYUNDA ŞİŞLİK EN ÖNEMLİ BELİRTİ

Tiroid kanserinin belirtilerini aktaran uzmanlar boyun bölgesinde şişlik veya nodül oluşmasının belirtilerini aktaran uzmanlar, zor yutma veya nefes alma, seste değişiklik, boğaz ağrısı, boyun veya kulak ağrısı gibi durumların belirtiler arasında olduğunu aktarıyor. Uzmanlar aynı zamanda risk faktörleri arasında aile öyküsü, radyasyona maruz kalma, cinsiyet (kadınlarda daha yaygın) ve yaş (40 yaşın üzerinde daha sık görülür) gibi durumların da bulunduğunu belirtiyor.

TEDAVİ BAŞARILI OLUYOR

Tiroid kanseri teşhisi, fizik muayene, ultrason, kan testleri ve biyopsi gibi yöntemlerle konur. Uzmanlar tedavi seçeneklerinin, kanserin türüne ve evresine bağlı olarak cerrahi, radyoterapi, radyoaktif iyot tedavisi ve hormon tedavisini içerebildiğini belirtirken tedavinin genellikle başarılı olduğunu ancak erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguluyor.

GEREKSİZ RADYASYONDAN UZAK DURUN

Tiroid kanseri riskini azaltmak için birtakım önerilerde bulunan uzmanlar düzenli doktor muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar aynı zamanda gereksiz radyasyona maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini altını çizerken hastalık hakkında bilgi sahibi olmanın önemine vurgu yapıyor.