Sağlıklı ilişkiler kurmanın ilk adımı kendimizle iyi ilişkiler geliştirmektir. Bazen içinde bulunduğumuz ilişkideki aldığımız tutum ve davranışlar hem karşımızdakini hem de kendimizi zorlamaya başlıyorsa burada etkileşimde yanlış olan bir şeylerin var olduğunu söyleyebiliriz. 

Bunlardan biri partnerimizi suçlamaktır. Partnerini suçlamanın altında yatan duygu güvensizliktir. Biz kendimize karşı güvensiz olduğumuzda bu duyguyu bilinçsiz bir şekilde partnerimize yansıtmaya başlarız. Aslında kendimizle kurduğumuz ilişkideki döngüyü partnerimizle kurduğumuz ilişkiye yansıtıyoruz. 
İlişkileri suçlama döngüsüne sokan şey, çiftlerden birinin diğerini ilişkide yanlış giden bir şeyin sorumlusu olarak görmesidir. Eğer bu şuçlama ve şikayet etme her çatışmada bir döngü haline gelir ve çatışmanın odak noktası olursa çiftlerin o döngüden kendiliğinden çıkması çok zordur. 

SIKIŞIP KALMAK

Suçlama döngüsü, birinin suçlaması diğerinin savunması ile her iki çiftin enerjilerini boşa tüketerek ilişkilerinde sıkışıp kalmalarına neden olur. Suçlama döngüsü ilişkide çiftlerin enerjilerini tüketip aralarındaki huzursuzluğun büyümesinden başka bir şeye hizmet etmez. 
Sorunsuz ilişki elbette yoktur ama kendine karşı güvensiz olanlar ilişkilerinde çıkan en ufacık sorunda içgüdüleri gereği kendini suçladığı için aynı şekilde partnerine karşıda güvensizlik oluşturur. Bu güvensizlik her iki kişiyide aralarında tartıştıkları konu hakkında uzlaşmadan uzaklaştırır. Bu çiftler çartıştıkları konuya somut bir şekilde bakamadıkları için konu bir türlü belli bir noktada son bulmaz, sorun bir türlü çözüme gidemez. 

İLETİŞİM

Her çatışmada yaşanan suçlama-savunma döngüsünün yarattığı en olumsuz durum, çiftlerin bir sorun çıktığında yine aralarında gerilim çıkacak diye konuşmaktan imtina etmelerinede neden olur. Suçlama döngüsü çiftlerin aralarındaki iletişime de çok zarar verir. Aralarında sağlıklı bir iletişim kurulamadığı ve uzlaşmaktan çok uzak oldukları için birbirlerinden zamanla uzaklaşmaya başlarlar. Suçlayan taraf, diğer tarafa kendini sürekli suçlu hissettirdiğinden, suçlanan taraf kendisini suçlayan partnerine öfke duyguları besler. Bu duygu çok sık hissettiğinde duygularını saklayamayan taraf bir süre sonra partnerine karşı pasif agresif tepkiler vermeyi sıklaştıracaktır. İlişkide suçlama döngüsü sona ermezse ayrılık kaçınılmazdır. Bu yüzden bu döngünün kırılması için çiftlerin açık iletişim yöntemi ile sorunları nasıl konuşacaklarını öğrenmeleri şarttır.