Kış aylarının gelmesiyle birlikte, yanık vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle soba, sıcak su, çay ve elektrikli ısıtıcı gibi ısınma araçlarının kullanımıyla bu vakaların çoğaldığını belirtiyor. Yanıkların sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik travmalara da yol açabildiğine dikkat çeken uzmanlar, doğru müdahalelerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor.
Yanıklar, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi, estetik ve kalıcı hasarlara da yol açabiliyor. Özellikle yüz bölgesi yanıkları, kalıcı izler bırakabilirken, yanıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı durumlar da yaşanabiliyor. Yanık vakalarının büyük kısmı, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda, ev kazaları sonucu meydana geliyor. Sıcak su, çay ve soba gibi kaynaklardan kaynaklanan yanıklar en yaygın nedenler arasında yer alıyor. Ayrıca diyabet hastalarında, his kaybı nedeniyle fark edilmeyen yanıklar da acil servislere başvuruları artırıyor.
‘YANIK DURUMUNDA İLK YARDIM VE UYGULAMALAR’
Yanık meydana geldiğinde panik yapmadan hızlı bir şekilde müdahale etmek büyük önem taşıyor. İlk yapılması gerekenler arasında etkenden uzaklaşmak, yanmış giysilerin çıkarılması ve bölgenin soğuk su ile 5-10 dakika boyunca soğutulması yer alıyor. Yanık alanına yapılan yanlış müdahalelerin (diş macunu, yoğurt, zeytinyağı sürmek gibi) ise durumun daha da kötüleşmesine neden olabileceği hatırlatılıyor. Ayrıca elektrik yanıklarında, giriş ve çıkış noktalarına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Yanık vakalarının tedavisi, büyüklük ve derinliğine göre değişiklik gösterebiliyor. Hafif vakalar poliklinik tedavisi ile iyileştirilebilirken, geniş alanlı yanıklar, özellikle el, yüz ve genital bölge yanıkları ile elektrik yanıkları hastanede tedavi edilmelidir. Özellikle çocuklar ve yaşlıların daha hassas olduğu ve özel dikkat gerektirdiği vurgulanıyor.