Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin (EGİAD) Gelecek İçin Sürdürülebilirlik Zirvesi, Türkiye ve dünyada uzunca bir süredir gündemde olan sürdürülebilirlik kavramının farklı bakış açılarıyla tartışıldığı...
Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin (EGİAD) Gelecek İçin Sürdürülebilirlik Zirvesi, Türkiye ve dünyada uzunca bir süredir gündemde olan sürdürülebilirlik kavramının farklı bakış açılarıyla tartışıldığı bir ortam yarattı.
‘Gelecek İçin Sürdürülebilirlik’ temasıyla İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen zirvede farklı sektörlerden iş insanları, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler, mentörler, dijital içerik üreticileri ve farklı alanlardan paydaşlar dijitalleşme, toplumsal dönüşüm ve gelecek perspektifi konularında fikir paylaşımı yapıp, yüksek sesle konuşma imkanı buldu.
Bugüne kadar şehrimizde yapılan birçok etkinliğin aksine belki de ilk kez bir sivil toplum kuruluşu kendi düzenlediği bir organizasyona kentteki dijital içerik üreticilerini de bizzat davet etti. Dijital içerik üreticisi şapkamla ben de etkinliği gün boyu takip etme fırsatı buldum.
Değerli konuşmacıların sunumlarından ardı ardına notlar aldım. Özellikle Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki’nin İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu, yaşadığımız şehirle ilgili veri arayanlar için tam anlamıyla bir nimet.
EGİAD ile İstanbul Ekonomik Araştırma tarafından ortak yürütülen ve bir ilk olan bu araştırma İzmir’deki girişimcilik eko sistemine ışık tutuyor. Araştırmadan öne çıkan verilere bakıldığında çok ilginç soru-cevaplarla da karşılaşmak mümkün.
İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu kapsamında ‘Önümüzdeki 6 ayda hizmet veya ürünlerimi satmak için dijital teknolojileri daha fazla kullanacağım’ ifadesine katılım oranlarına bakıldığında yüzde 48’in bu ifadeye olumlu yaklaştığı görülüyor.
İZMİR GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ RAPORU
Araştırma kapsamında, kullanılacak teknolojiler sorulduğunda katılımcıların yüzde 70 oranındaki önemli çoğunluğu bu soruya internet sitesi cevabını verirken yüzde 41’lik bir oranla ikinci sırada mobil uygulama bulunuyor.
İzmir’de dijital dönüşüm ve yeni medya teknolojileri konusunda eğitmenlik yapan biri olarak bu veriler ışığında işletme sahiplerinin kafalarının çok karışık olduğu net bir biçimde anlaşılıyor. Kendi eğitimlerimde de tarafıma sıklıkla sorulan sorulardan biri ‘İşletmemize bir mobil uygulama yaptırmak istiyoruz’ şeklinde oluyor.
Dijital dönüşümü yalnızca mobil uygulama endeksli düşünen kitleye mobil uygulamanın bir kurtarıcı olmadığını anlatarak işe başlamamız gerekiyor. Zira siz internet üzerinden iki tıkla ulaşabileceğiniz bir bilgiye neden mobil uygulama indirerek onun üzerinden ulaşmayı tercih edesiniz ki?
Bu noktada işletmenin faaliyet gösterdiği alanda mobil uygulamaya ihtiyaç olup olmadığının analiz edilmesi şart. Zaten tüketimin bu denli hızlı değiştiği günümüzde mobil uygulama çöplüğünden çıkmamız ve daha yenilikçi fikirlerle geleceğe bakmak lazım.
Bu noktada dijital iletişim stratejisini 360 derece üzerinden kurgulayıp kaliteli içerik, sağlam alt yapıya sahip bir web sitesi, sektörle ilgili otorite mesajı veren bir dijital konseptle ilerlemek gerekiyor.
EGİAD’ın sürdürülebilirlik alanında kentimize armağan ettiği bu organizasyonun yenilerinin daha da uzmanlaşılan atölyeler ve buluşmalarla devam etmesi en büyük dileğim.